АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік доходів від реалізації товару

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. Product Positioning (Позиціонування товару)
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  8. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  11. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  12. Амортизація в управлінському обліку

Для узагальнення в бухгалтерському обліку інформації про доходи від реалізації готової продукції, товару, робіт і послуг, а також про суми знижок, наданих покупцям, і інші вирахування з доходів, у Плані рахунків бухгалтерського обліку передбачено рахунок 70 "Доходи від реалізації", який має декілька субрахунків (табл. 16.1).

 

 

Визнання доходу (виторгу) від реалізації товару пов'язане з виконанням деяких умов П(С)БО 15 "Дохід", зокрема:

1.Передача покупцеві ризиків і вигод, пов 'язаних з правом власності на продук-
цію.

Здебільшого передача ризиків і вигод від володіння збігається з передачею юридич­ного права власності або з передачею в управління покупцеві.

2.Продавець не здійснює управління і контроль за реалізованим товаром. Якщо підприємство залишає за собою подальше керівництво або контроль за реалізованим товаром, то дохід від такої реалізації не визнається.

3. Сума доходу достовірно визначена. Доходи, достовірну оцінку яких здійснити неможливо, у звітності не відображаються, що відповідає одному з основних принци­пів бухгалтерського обліку і фінансової звітності - обачності, який передбачає відобра­ження у фінансовій звітності всіх елементів (активів, зобов'язань тощо) за вартістю, яка має запобігати заниженню зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства.

4. Упевненість у тому, що в результаті операції відбудеться збільшення еконо­мічних вигод, а витрати, пов 'язані з реалізацією продукції, достовірно визначені.

Якщо існує невпевненість в отриманні доходів від реалізації, то до усунення цієї невпев­неності дохід не повинен визнаватися.

Визнання доходу співпадає з фактом надходження грошей. При безготівковому відпуску товару визнання доходу у бухгалтерському обліку ідентифікується за фактом відпуску товару, а не надходження грошей. Якщо аптекою відпущено товар на суму 1200 грн.(в т. ч. ПДВ 200 грн. у роздрібних цінах), а сума собі­вартості товару при цьому 700 грн, то у рахунках бухгалтерського обліку дана операція буде відображена як у таблиці 16.2.

 

Облік інших операційних доходів

У складі інших операційних доходів відображаються всі доходи, не пов'язані з реалі­зацією товарів, робіт, послуг, до яких, зокрема, належать:

• дохід від реалізації інших оборотних активів (виробничих запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів тощо);

• дохід від операційної оренди активів;

• дохід від операційної курсової різниці;

• пеня, штрафи, неустойки, які визнані боржником або щодо яких отримано рішення судових органів про стягнення;

• доходи від відшкодування сум раніше списаних активів;

• дохід від списання кредиторської заборгованості, що виникла під час операційного циклу, після закінчення строку позовної давності;

• отримані гранти, асигнування і субсидії;

• інші доходи від операційної діяльності.

У бухгалтерському обліку суми інших доходів від операційної діяльності аптек відображаються на рахунку 71 "Інший операційний дохід" на відповідних субрахунках (табл. 16.3).

 

Облік надзвичайних доходів аптек

Для обліку сум відшкодування втрат від надзвичайних подій, зокрема відшкоду­вання страхових організацій, а також обліку інших надзвичайних доходів призначено рахунок 75 "Надзвичайні доходи" (табл. 16.4). За кредитом рахунку відображається визнана сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, за дебетом - списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

 

Облік витрат діяльності аптек

Класифікація та визнання витрат аптек

Згідно з П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", витрати - це змен­шення економічних вигод протягом облікового періоду у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

До витрат, що виникають у зв'язку зі зменшенням активів, належать:

• списання матеріалів на виробництво, для ремонту основних фондів, на адміністра­тивні потреби;

• нарахування зношення (амортизації);

• списання основних засобів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, нематері­альних активів та інших необоротних активів, що стали непридатними і не вико­ристовуються;

• втрати від знецінення запасів;

• недостачі запасів (сировини, матеріалів, товарів, готової продукції);

• нарахування резерву сумнівних боргів або списання дебіторської заборгованості, що може бути не погашена;

• благодійні внески;

• визнані економічні санкції — сплачені штрафи, пені. Витратами, що збільшують зобов'язання, є нарахування:

• зарплати, податків, зборів, обов'язкових платежів;

• відрахувань на обов'язкове і добровільне страхування;

• транспортних витрат;

• оренди, комунальних послуг, витрат зв'язку, послуг з реклами;

• послуг сторонніх організацій (аудиторських, юридичних, консультаційних, медич­них тощо);

• інші нарахування витрат, пов'язаних зі збільшенням зобов'язань (рис. 16.2). Облік витрат аптек здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерськогообліку 16 "Витрати". Як уже зазначалося, витрати визнаються витратами певного пері­оду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони зроблені. Тобто витрати визнаються на основі принципу відповідності доходів і витрат (наприклад, матері­альні витрати, витрати на оплату праці та придбання товару, визнаються як витрати в момент відображення доходу від реалізації товару).

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Ще однією обов'язковою умовою визнання витрат, як і інших активів або зобов'я­зань, є їх достовірна оцінка.

Слід відзначити, що не визнаються витратами і не включаються до звіту про фінан­сові результати наступні операції:

1)погашення отриманих позик;

2)попередня (авансова) оплата запасів, робіт і послуг;

3)платежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами на користь комітента або принципала;

 

4) витрати, які відображаються зменшенням власного капіталу відповідно до Поло­жень (стандартів) бухгалтерського обліку;

Для обліку витрат у Плані рахунків передбачено рахунки класу 8 "Витрати по еле­ментах" і рахунки класу 9 "Витрати діяльності".

Облік витрат аптеки по елементах.

Елементи витрат - це сукупність економічно однорідних операцій. Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків на рахунках класу 8 передбачено так відо­бражати витрати по елементах (табл. 16.5):

1. Витрати операційної діяльності:

• Рахунок 80 "Матеріальні витрати".

• Рахунок 81 "Витрати на оплату праці".

• Рахунок 82 "Відрахування на соціальні заходи".

• Рахунок 83 "Амортизація".

• Рахунок 84 "Інші операційні витрати".

2. Витрати, пов'язані з інвестиційною і фінансовою діяльністю, а також витрати від надзвичайних подій:

• Рахунок 85 "Інші затрати".

 

Облік витрат аптеки по видах діяльності

В обліку витрат допускається використання рахунків класу 9 "Витрати діяльності", за допомогою яких можна здійснювати більш детальний облік здійснених витрат. Пара­лельно можна застосовувати і рахунки класу 8 для відображення інформації про витрати по елементах. Такий варіант вважається оптимальнішим і на його основі складається "Звіт про фінансові результати".

Оскільки вся діяльність аптек може бути поділена на надзвичайну і звичайну (яка своєю чергою об'єднує операційну, фінансову та інвестиційну), то Планом рахунків передбачено окремі рахунки для обліку витрат цих видів діяльності. Так, для обліку витрат від операційної діяльності використовують рахунки 90 "Собівартість реалізації", 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут" і 94 "Інші витрати операційної діяль­ності", для обліку надзвичайних витрат - однойменний рахунок 99.

Облік адміністративних витрат

Рахунок 92 "Адміністративні витрати" відображає загальногосподарські витрати, пов'язані з управлінням та обслуговуванням аптеки (табл. 16.6). До них, зокрема, нале­жать:

• витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу;

• витрати на службові відрядження;

• витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів загальногосподарського призначення (оренда, амортизація, ремонт, комунальні послуги);

• витрати на охорону;

• витрати на юридичні, аудиторські, транспортні послуги;

• поштово-телеграфні, канцелярські витрати;

• сума податків, зборів (обов'язкових платежів).

Потрібно мати на увазі, що згідно з системою обліку адміністративні витрати спису­ються в кінці звітного періоду на фінансові результати.

 

Облік витрат аптеки на збут

Рахунок 93 "Витрати на збут" призначений для обліку витрат, пов'язаних із прода­жем товарів, робіт і послуг (табл. 16.7). До витрат на збут, зокрема, належать:

• витрати пакувальних матеріалів;

• витрати на маркетинг та рекламу;

• витрати на оплату праці працівникам;

• витрати на амортизацію, ремонт та утримання основних засобів, інших матеріаль­них необоротних активів, що використовуються для забезпечення продажу това­рів, робіт і послуг;

• інші витрати, необхідні для забезпечення продажу товару.

 

 

Облік інших операційних витрат аптек

На рахунку 94 "Інші витрати операційної діяльності" ведеться облік витрат опера-іційної діяльності аптеки (табл. 16.8), крім витрат, які відображаються на рахунках 90 "Собівартість реалізації", 91 "Загальновиробничі витрати", 92 "Адміністративні витрати", ЮЗ "Витрати на збут". До таких витрат належать:

• витрати на дослідження і розробки;

• собівартість реалізованих виробничих запасів;

• безнадійні та сумнівні борги;

• втрати від знецінення запасів;

• нестачі та втрати від псування цінностей;

• визнані штрафи, пені, неустойка за недотримання аптекою законодавства і умов договорів;

• інші витрати операційної діяльності, зокрема витрати на створення резерву від­пусток, гарантійного резерву і витрати на утримання об'єктів соціально-культур­ного призначення.

Облік на цьому рахунку ведеться аналогічно, як і на рахунках 92 і 93, тобто за дебе­том рахунка відображається сума визнаних витрат, а за кредитом - списання на рахуної 79 "Фінансові результати".

 

 

Облік фінансових витрат аптеки

Витратами фінансової діяльності аптек є витрати на відсотки (за кредитами отрима­ними, облігаціями випущеними, фінансовою орендою тощо) та інші витрати, пов'язані із залученням позикового капіталу.

Для обліку таких витрат у Плані рахунків передбачено рахунок 95 "Фінансові витрати" (табл. 16.9).

 

Облік надзвичайних витрат аптек

До витрат від надзвичайних подій належать як прямі втрати внаслідок цих подій, так і витрати на здійснення заходів, пов'язаних із запобіганням та ліквідацією таких наслідків (відшкодування, сплата стороннім організаціям, заробітна плата працівників, зайнятих на відновлювальних роботах, вартість використаних сировини та матеріалів тощо). Ці витрати відображаються на рахунку 99 "Надзвичайні витрати" (табл. 16.10). За дебетом рахунка відображається сума визнаних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 "Фінансові результати".

Надзвичайні витрати включаються до фінансової звітності за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від діяльності аптеки, внаслідок збитків від надзвичайних подій.

 

16.3. Облік фінансових результатів діяльності аптек

 

Особливості запису на операційних рахунках

Для обліку доходів і результатів різних видів діяльності передбачено рахунки класі 7, записи в яких виконуються як у пасивних рахунках - збільшення по кредиту, змеи шення (закриття) по дебету; для обліку витрат - рахунки класу 8 або 9, записи в якії! виконуються як в активних рахунках - збільшення по дебету, зменшення (закриття) поі кредиту (табл. 16.11).

 

 

Характеристика показника "Прибуток аптеки"

У процесі функціонування аптеки фінансовим результатом її діяльності є прибуток або збиток. У звіті про фінансові результати наводяться дані про різні види прибутку, саме:

• прибуток валовий, який являє собою різницю між чистим доходом і собівартістю реалізованих товарів;

• прибуток від операційної діяльності, який визначається як різниця між сумою валового прибутку, інших операційних доходів і сумою витрат адміністративних, на збут і інших;

• прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, який розраховується як різ­ниця між сумою прибутку від операційної діяльності, інших доходів та фінансо­вими і іншими витратами;

• прибуток від звичайної діяльності, який являє собою різницю між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку;

• чистий прибуток, який розраховується як різниця між сумою прибутку від зви­чайної діяльності, надзвичайного прибутку і сумою надзвичайного збитку, податку з надзвичайного прибутку

 

Порядок запису на операційному рахунку 791 "Результат основної діяльності"

Узагальнення інформації про прибуток аптек від звичайної діяльності та надзвичай­них подій ведеться на рахунку 79 "Фінансові результати", який має ознаки пасивного рахунку.

За кредитом рахунку 79 на підставі довідок та підрахунків бухгалтерії відобража­ються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом - суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також сума нарахованого податку на прибуток. Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".

Бухгалтерський облік фінансових результатів ведеться окремо по результатах кож­ного виду діяльності, для яких відкривається відповідний субрахунок. Рахунок 79, як і більшість синтетичних рахунків, має субрахунки:

• 791 "Результат основної діяльності";

• 792 "Результат фінансових операцій"

• 793 "Результат іншої звичайної діяльності;

• 794 "Результат надзвичайних подій"

При складанні квартальних звітів порівнюються обороти за дебетом та кредитом рахунку 791, і якщо кредитовий оборот за рахунком буде більший дебетового обо­роту цього ж рахунку, то аптека на суму різниці має нерозподілений прибуток поточ­ного року. Якщо дебетовий оборот за рахунком 791 більший від кредитового обороту даного рахунку, то значить, що аптека здійснила більше витрат, ніж отримала доходу (рис. 16.5).

 

Приклад розрахунку суми чистого прибутку.

За звітний період в аптеці зафіксовано наступні суми: дохід від реалізації -100 000 грн; собівартість реалізованих товарів - 75 000 грн; витрати (адміністративні, на збут та інші) - 22 000 грн. Встановити суму чистого прибутку.

Порядок запису вказаних сум і розрахунок суми чистого прибутку наведено у табли­ці 16.12.

 

За записами на рахунку 791 утворилось кредитове сальдо у сумі 2,25 тис. грн, що означає суму прибутку від основної діяльності за звітний період.

Відображення фінансових результатів у бухгалтерському обліку

Фінансовий результат діяльності аптек встановлюється на підставі записів у відпо­відних операційних рахунках методом подвійного запису. Суми оборотів на цих рахун­ках є основою для складання оборотної відомості та звіту про фінансові результати. Всі результативні рахунки є безсальдовими і на кінець звітного періоду закриваються (табл. 16.13).

 


 


 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)