АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні принципи обліку доходів, витрат і фінансових результатів

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I. Загальні положення
  10. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  11. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  12. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді

Для визначення фінансового результату діяльності аптеки за звітний період необхідно порівняти доходи звітного періоду і витрати, понесені для одержання цих доходів. І Загальні правила формування в обліку інформації про доходи встановлені Положенням І (стандартом) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", яке застосовується підприємствами, І організаціями та іншими юридичними особами, незалежно від форм власності. Порядок І формування в обліку інформації про витрати визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати".

Для визначення фінансового результату діяльності за звітний період необхідно І дотримуватися принципів визнання доходів і витрат, а саме: нарахування; відповідності; І періодичності.

Принцип нарахування передбачає відображення результатів господарських операцій у тому звітному періоді, коли відбувається господарська операція, не враховуючи І моменту отримання чи сплати грошових коштів, оскільки не завжди оплата грошових І коштів збігається за звітними періодами з моментом здійснення господарської операції.

Принцип нарахування застосовується в поєднанні з принципом відповідності, який полягає у порівнянні доходів і витрат звітного періоду, тобто витрати, які понесеш для отримання доходу, повинні бути погоджені із цим доходом. Наприклад, якщо аптекою визнано дохід від реалізації товару в момент відвантаження його покупцям, то одночасно і необхідно визнати собівартість реалізованого товару. У даному випадку дохід визнається в момент збільшення активу — дебіторської заборгованості, а витрати — одночасно зі зменшенням активів (товарів).

Для визначення фінансового результату виходячи з принципу періодичності, доходи та витрати підприємства розподіляються по звітних періодах. Згідно з П(С)БО "Загальні вимоги до фінансової звітності" звітним періодом є календарний рік, але для Г наявності оперативної інформації для прийняття управлінських рішень установлені проміжні звітні періоди: місяць, квартал. Для новоствореного підприємства перший звітний період може бути меншим за 12 місяців, але не може бути більшим за 15 місяців. Звітним І періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку року до моменту ліквідації.

Правильне застосування вказаних принципів дає можливість достовірно визнати і порівняти суму доходу і відповідних витрат кожного звітного періоду (рис. 16.1).

Бухгалтерський облік повинен надавати повну, достовірну інформацію про доходи, витрати, прибутки (збитки) підприємства за звітний період. Така інформація є основою для аналізу і прийняття управлінських рішень, а тому доречно відображати результати за видами діяльності підприємства. Згідно з П(С)БО 3 необхідно відображати окремо результати звичайної діяльності і результати від надзвичайних подій.

Звичайна діяльність - це будь-яка основна діяльність аптеки, а також операції, що забезпечують основну діяльність або виникають внаслідок її проведення.

Надзвичайна подія - це подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяль­ності аптеки та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді. Доходи і витрати від надзвичайних подій необхідно відоб­ражати відокремлено від результатів звичайної діяльності, зважаючи на можливий сут­тєвий вплив даних подій на кінцевий результат діяльності аптеки.

Для окремого ведення обліку доходів і витрат, а також складання Звіту про фінан­сові результати Планом рахунків передбачено відповідні класи рахунків. Так, для уза­гальнення інформації про доходи підприємства передбачено клас 7 "Доходи і результати діяльності", про витрати - клас 8 "Витрати по елементах" та клас 9 "Витрати діяльності". На рахунках класу 9 обліковують витрати, які зменшують доходи звітного періоду, а рахунки класу 8 призначені для відображення операційних витрат підприємства по еко­номічних елементах.

Облік витрат в аптеках може вестися трьома способами:

• за допомогою рахунків класу 8 "Витрати по елементах";

• за допомогою рахунків класу 9 "Витрати діяльності";

• за допомогою рахунків класів 8 і 9.

В кінці звітного періоду сальдо рахунків класу 7, 8 або 9 списуються на рахунок 79 "Фінансові результати", за даними якого відображається прибуток або збиток від фінан­сово-господарської діяльності аптеки. Визначений прибуток або збиток списується на рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)