АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості про редактори документів

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  11. Базові відомості
  12. Будинки і споруди. Громадські будинки. Загальні вимоги

Тема: Призначення текстових редакторів. Програма Microsoft WORD

Для Windows 95/98.

Мета заняття: Розпочати вивчення текстового редактора Microsoft Word. Вивчити будову вікна та створення документа. Сприяти розвитку спостережливості і послідовності дій. Сприяти формуванню інтересів до професійної діяльності.

Технічні засоби: Персональний комп’ютер.

Організаційна частина: перевірка присутніх, мотивація, актуалізація, перевірка готовності групи до заняття, проведення заняття.

Хід заняття:

План

 

1. Загальні відомості про редактори документів.

2. Вікна MS Word.

3. Створення документа.

 

Актуалізація опорних знань:

1. Що таке архівний файл?

2. Чому необхідно створювати архівні копії документів?

3. Що розуміють під архівацією файлів?

4. Якими можливостями володіють архіватори?

5. Що розуміють під розархівацією файлів?

6. Які використовують програми-архіватори?

 

Загальні відомості про редактори документів.

 

Текстовий редактор Word є одним з найпоширеніших текстових редакторів. Це обумовлюється в першу чергу його численними перевагами, до яких у першу чергу належать широкі функціональні можливості.

Текстовий редактор Word, який входить до складу комплексу програмних продуктів Microsoft Office, є найбільш досконалим серед існуючих програмних засобів створення і обробки різноманітних текстових документів: листів, статей, рефератів, пояснювальних записок, курсових і дипломних робіт, роботи з електронною поштою й організації зв’язку з всесвітньою інформаційною системою Internet тощо.

В основу функціонування сім’ї Word покладено принцип WYSWYG (What You See Is What You Get, тобто „що ви бачите, те й одержуєте”). Системний інтерфейс редактора Word 97 не потребує знань комп’ютерної техніки і інформатики, дає змогу бачити результат роботи в тому вигляді, в якому він буде надрукований на папері.

Редактор Word забезпечує:

­ введення, перегляд та редагування тексту;

­ формування абзаців і сторінок тексту, вибір типу шрифту, його розміру, накреслення та кольору;

­ виділення фрагментів тексту, їх вирізання, копіювання і вставлення в документи, починаючи з позиції курсора;

­ надання користувачеві контекстуальної допомоги, аж до звернення за довідками до глобальної мережі Internet;

­ вибір та створення стилю та шаблону документа;

­ збереження документа на магнітному диску у вигляді файлів з певним ім’ям і розширенням.doc, відкривання та завантаження файла з магнітного диска в оперативну пам’ять;

­ перейменування, копіювання, вилучення, перегляді друкування файла-документа;

­ перевірку правопису, створення словників користувача;

­ створення змісту, алфавітного покажчика, виносок та приміток;

­ формування, редагування, оброблення і сортування таблиць;

­ вставлення в текст документа ілюстрацій з інших додатків, що входять до складу програмного середовища Microsoft Office;

­ зміну власних режимів роботи створення макросів й установлення значень основних параметрів середовища Word;

­ створення поштової кореспонденції, використання сучасних засобів зв’язку (факсу, електронної пошти та глобальної мережі Internet);

­ використання таких процедур, як автокорекція, автоформатування, автотекст, текстові спецефекти і т. д.

Word завантажується одним із способів, що надає Windows:

1. На робочому столі Windows двічі клацнути на піктограмі Word.

2. На робочому столі Windows або у папці двічі клацнути на піктограмі документа, зробленого за допомогою Word.

3. Із меню “Програми” через кнопку “Пуск” панелі задач.

 

2. Вікна MS Word.

 

Після завантаження редактора на екрані монітора з’являється його робоче поле.

На робочому полі Word зверху знаходиться рядок заголовку, під ним рядок меню, далі панелі інструментів, горизонтальна і вертикальна лінійки, вертикальна і горизонтальна смуги прокрутки з бігунками, рядок стану (поточна сторінка, розділ, кількість сторінок тощо).

Рядок заголовка містить кнопку системного меню Word, назву програми Microsoft, назву поточного файла. Крім того, тут є стандартні кнопки вікна Windows: згортання, відновлення та закриття вікна редактора Word.

Головне меню Word містить дев’ять спадних меню: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Таблица, Окно і довідку?. Кожне меню виконує відповідні функції, має кілька команд керування роботою редактора і відкривається за допомогою миші або натиснення на клавішу Alt разом із клавішею літери підкресленої в імені меню, наприклад Alt+Ф, Alt+Т і т. д.

Панелі інструментів – це групи піктограм-кнопок, за допомогою яких здійснюється більш швидкий і наочний вибір та виконання команд. У Word використовується ряд системних панелей інструментів: „Стандартная”, „ Форматирование ”, „ Таблицы и границы ”, „ Автотекст ”, „ Формы ”, „ Рисование ”, „ Элементы управления ”, „ WordArt ” та ін.

Лінійки форматування. За допомогою їх і миші можна швидко встановити відступи абзаців, розмір поля сторінки, розміри колонок на сторінках та в таблицях, а також точки табуляції тексту. Вмикання (вимикання) лінійок виконується за командою Линейка з меню Вид.

Смуги прокручування призначенні для переміщення вмісту робочої області вікна за допомогою миші на кнопках із стрілками-трикутниками вертикального прокручування документ переміщується на один рядок вгору або вниз. Порядок використання горизонтальної смуги прокручування є таким самим, як і вертикальної. Вмикання (вимикання) смуг прокручування здійснюється за командою Сервис-Параметры-Вид.

Рядок стану. В нього виводять різноманітні повідомлення та довідкову інформацію. Наприклад: номери поточної сторінки і поділу документа, загальну кількість сторінок, відстань від курсора до верхньої межі сторінки, номер поточного рядка і позицію курсора в ньому, а також повідомлення про виконання окремих операцій.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)