АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гра «Малюнки з виставки»

Учитель роздає малюнки, фотографії, вирізки з газет та журналів, на яких зображено різноманітну їжу, і просить учнів вибрати ті із них, де зображена корисна їжа, потім ставить запитання до учнів:

— Чи було щось однакове на малюнках? Що саме?

— Чим вони відрізнялися?

— Чи була на них їжа, яку ви не знаєте?

— Як ви відрізнили корисну їжу від некорисної?

Гра «Так чи ні?».

Хто отримує маркер (або інший предмет), той відповідає.

1. Корисно об'їдатися цукерками та тістечками. Так чи ні?

2. Ви повинні їсти 16 разів на день. Так чи ні?

3. Ви повинні вживати корисну та свіжу їжу, яка зберігає ваше здоров'я. Так чи ні?

4. Ви повинні їсти різноманітні продукти — м'ясо, рибу, молоко. Так чи ні?

5. Вам корисно їсти тільки макарони. Так чи ні?

6. Ви повинні їсти більше овочів та фруктів, тому що в них багато вітамінів. Так чи ні?

7. Корисно їсти смажену масну їжу. Так чи ні?

Слово вчителя.

Згадаємо, як зводиться будинок. Для закладання фун­даменту використовується цегла, граніт, цемент, великі за­лізобетонні блоки. На будівництво стін ідуть бетонні блоки або цегла. Поверхи перекривають великими залізобетонни­ми плитами, уставляють вікна, двері, штукатурять, фарбу­ють. Для будівництва необхідно багато різних матеріалів, деталей.

Наша їжа — теж будівельний матеріал. І вона теж не однакова за своїм складом і значенням для організму.

Їжа — основне джерело енергії, яке необхідне для жит­тєдіяльності організму людини. З їжею ми одержуємо по­живні речовини, що сприяють росту і розвитку нашого організму. їжа забезпечує організм людини такими основ­ними складовими: білками, жирами, вуглеводами, вітамі­нами, неорганічними речовинами та водою. їжу ще назива­ють харчовими продуктами.

Для нормального росту і розвитку організму людини особливо потрібні вітаміни, їх відкрито і досліджено ба­гато, і позначаються вони літерами латинського алфавіту: А, В, С,тощо. Вітаміни, мінеральні солі й вода добре за­своюються організмом, і продукти, в яких вони містяться, легко перетравлюються. Жири і вуглеводи дають організ­му енергію, після перетравлення їх залишки відкладаються в жир і глікоген. Люди, які отримують з їжею достатню кількість вітамінів, значно витриваліші до захворювань, відзначаються бадьорістю, доброю пам'яттю і працездат­ністю Про що слід подбати, забезпечуючи свій організм поживними речовинами? Основна наша турбота має полягати н тому, щоб у продуктах містилися всі необхідні компонен­ти. Очі, шкіра, волосся, кістки, м'язи і мозок складаються з різних білків. Білки містяться у продуктах рослинного і тваринного походження. Рослинні білки є у горіхах, насін­ні різних культур, зокрема бобових, крупах, а тваринні — у м'ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах тощо. Вуглеводи містяться у фруктах, овочах, насінні зернових, меді, моло­ці. Жири сприяють засвоєнню вітамінів. Вони містяться в маслі, салі, сметані, олії тощо. Неорганічні речовини (мі­неральні солі) сприяють нормальному функціонуванню кіс­ток, зубів, крові, м'язів. До них належать кальцій, фосфор, залізо, йод, магній тощо. Вони містяться у молоці, рибі, яйцях, зелених овочах, яблуках, печінці, м'ясі, чорному хлібі, крупах (особливо гречаній), продуктах моря тощо.

Продукти харчування мають бути свіжими, чистими, якісними, щоб вони своєчасно і легко засвоювалися ор­ганізмом. Із харчуванням у нас пов'язані різні відчуття і реакції. Вони можуть бути як приємні, так і неприємні. Здорова людина любить смачно поїсти. Запах і вигляд доб­ре приготовленої їжі викликає у нас апетит, з'являються приємні смакові відчуття. Цей стан має велике значення, бо завдяки приємним відчуттям шлунок людини готується до прийняття їжі, і тоді вона краще перетравлюватиметься. Одноманітна їжа, її неприємний смак і вигляд, неприваб­лива обстановка під час споживання їжі, поспіх знижують апетит. Це відповідно впливає і на поведінку людини за столом. Вона їсть без задоволення, намагаючись швидше закінчити споживання їжі. А недостатньо перетравлена їжа вимагає більшої кількості соків для травлення, виділення яких при поганому апетиті сповільнюється. У результаті шлунок і кишечник працюють із перевантаженням, і їжа гірше перетравлюється. А тому велике значення має індивідуальний вибір їжі загалом і окремих страв зокрема, тобто певний раціон.

Кажуть, що кожна людина має власні потреби в їжі. Чому? Для росту організму потрібно більше поживних ре­човин, ніж для підтримання його життєдіяльності. Тому діти повинні споживати їжу, багату на поживні речовини. Вибираючи їжу, слід враховувати, що страви мають місти­ти в собі різноманітні складові компоненти. Хлопчики вит­рачають більше енергії, ніж дівчатка, а тому їхній організм потребує більше поживних речовин. Люди, які одужують після хвороби, потребують більше поживних речовин, ніж здорові, а ті люди, які багато працюють (фізично чи розу­мово), затрачаючи багато енергії, мусять її поповнити за рахунок повноцінної їжі.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)