АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1. Правила бібліографічного опису документів

Читайте также:
  1. Dress-code: правила официальных мероприятий
  2. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. III. Основні правила та обов’язки працівників
  5. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  6. III. Правила проведения трансфузии (переливания) донорской крови и (или) ее компонентов
  7. III. Этические правила служебного поведения работников органов управления социальной защиты населения и учреждений социального обслуживания
  8. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  9. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  10. IX. Правила трансфузии (переливания) криопреципитата
  11. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  12. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу

Бібліографічне оформлення списку джерел до наукової роботи

 

Методичні рекомендації

 

Київ – 2013

 

 

УДК 025.321

ББК Ч215я7+Ч737.11

Б593

 

Укладачі: зав. інформаційно-бібліографічного відділу Улятовська Т. В., головний бібліограф Стешенко Г. О.

 

Бібліографічне оформлення списку джерел до наукової роботи: метод. рек. / уклад.: Т. В. Улятовська, Г. О. Стешенко; КНУКіМ, Наукова бібліотека, Інформаційно-бібліографічний відділ. – К., 2013. – 21 с.

 

 

Розглядається один із важливих етапів науково-дослідницької, навчальної та самостійної роботи – складання списку джерел та правила бібліографічного опису документів. Подані приклади бібліографічного опису книг, карт, нот, електронних ресурсів, статей із збірок, журналів та газет, архівних документів. Видання розраховане на студентів, бакалаврів, магістрів та аспірантів.

 

 

Вступ

 

Зростання вимог до вищої професійної освіти вимагає якісно нового теоретичного і методичного забезпечення навчальної та науково-дослідницької діяльності студентів. Умови приєднання України до Болонської системи навчання передбачають збільшення у навчальному процесі обсягу самостійної роботи студентів. Оформлення результатів цієї роботи здійснюється у вигляді рефератів, курсових, бакалаврських, дипломних, магістерських робіт.

Важливою складовою частиною наукової роботи є список використаних джерел, який відображає ступінь вивченості теми, є професійним обличчям автора і свідчить про рівень володіння навичками роботи з джерелами інформації.

Список використаних джерел подається у кінці роботи, формується, як правило, в алфавітному порядку прізвищ авторів або назв творів, починаючи з описів законодавчих та нормативних актів.

Бібліографічний опис документальних джерел у списку складається відповідно до чинних державних стандартів з бібліотечної та видавничої справи: ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання», ГОСТ 7.82–2001 «Библиографическая запись. Библиографическое описание электронных ресурсов. Общие требования и правила составления», ДСТУ 3582–97 «Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила», ГОСТ 7.0.12–2011 «Библиографическая запись. Сокращение слов и словосочетаний на русском языке. Общие требования и правила». Дотримання вимог чинних стандартів є обов’язковим.

Метою даних методичних рекомендацій є допомога у правильному оформленні списку використаних джерел до наукової роботи.

Методичні рекомендації складаються з вступу, списку використаних джерел та чотирьох розділів:

1. Правила бібліографічного опису документів.

2. Приклади оформлення бібліографічного опису в списку джерел до наукової роботи.

3. Правила оформлення посилань на архівні документи.

4. Правила складання бібліографічних посилань.

 

Методичні рекомендації розраховані на студентів, бакалаврів, магістрів та аспірантів.

 

Розділ 1. Правила бібліографічного опису документів

 

Бібліографічний опис складається з уніфікованих за складом і послідовністю відомостей про документ або його частину, повністю ідентифікуючих його. Елементи бібліографічного опису об’єднуються в області. Кожній області опису, крім першої, передує знак крапка тире (. –), який ставиться перед першим елементом області. В цілому бібліографічний опис усіх документів є однотипним.

 

Загальна схема бібліографічного опису має такий вигляд:

ЗАГОЛОВОК (прізвище, ім’я, по-батькові індивідуальних авторів; назва колективного автора). ОСНОВНИЙ ЗАГОЛОВОК: ВІДОМОСТІ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ ЗАГОЛОВКУ (розкривають тематику, вид, жанр, призначення документа тощо) / ВІДОМОСТІ ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ (подають інформацію про авторів, укладачів, редакторів, перекладачів тощо; про організації, від імені яких надруковано документ). – ВІДОМОСТІ ПРО ВИДАННЯ (подають дані щодо повторності видання, його переопрацюванні тощо). – МІСЦЕ ВИДАННЯ: ВИДАВНИЦТВО або організація, яка видала документ, ДАТА ВИДАННЯ. – ОБ’ЄМ (відомості про кількість сторінок, аркушів). – (ОСНОВНИЙ ЗАГОЛОВОК СЕРІЇ або підсерії: відомості, що стосуються заголовку серії або підсерії / відомості про відповідальність; нумерація всередені серії або підсерії). – ПРИМІТКИ.

 

Загальна схема аналітичного бібліографічного опису має такий вигляд:

Відомості про складову частину документу // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини документу. – Примітки.

 

Загальна схема опису електронного ресурсу має такий вигляд:

Основна назва [Загальне позначення матеріалу]: відомості, що відносяться до назви / відомості про відповідальність. – Відомості про видання. – Позначення типу та розміру ресурсу (обсяг ресурсу). – Місце видання: Назва видавництва, ім’я видавця, розповсюджувача тощо, дата видання. – Специфічне позначення матеріала та кількості фізичних одиниць: інші фізичні характеристикі; розмір + відомості про супроводжуючий матеріал. – (Основний заголовок серії або підсерії: відомості, що стосуються заголовку серії або підсерії / відомості про відповідальність; нумерація всередені серії або підсерії). – Примітки.

 

Пунктуація в бібліографічному описі передує елементам та зонам або завершує їх та сприяє розпізнаванню окремих елементів в описах різними мовами. Вживання пунктуації не зв’язане з нормами мови. В якості пунктуації виступають розділові та математичні знаки:

 

. – крапка і тире

. крапка

, кома

: двокрапка

; крапка з комою

… три крапки

/ риска

// дві риски

() круглі дужки

[ ] квадратні дужки

+ знак плюс

= знак рівності

В кінці бібліографічного опису ставиться крапка.

При складанні бібліографічного опису з метою забезпечення його компактності застосовують скорочення. Не допускається скорочення будь-якого заголовку в будь-якій області (за виключенням випадків, коли скорочення є в самому джерелі інформації). Виключення складає аналітичний бібліографічний опис.

Джерелом відомостей для створення бібліографічного опису є титульний лист або інші частини документа, що замінюють його, титульний екран електронного ресурсу, етикетка, наклейка на аудіовізуальному документі та ін.

Кожний бібліографічний опис в списку джерел починається з абзацу і всі його елементи подаються без інтервалів у вигляді суцільного тексту.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)