АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення водопоглинання

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  3. Визначення
  4. Визначення
  5. Визначення
  6. ВИЗНАЧЕННЯ
  7. Визначення
  8. Визначення
  9. Визначення
  10. Визначення
  11. Визначення
  12. Визначення

Водопоглинання - маса води, яку поглинає випробувальний зразок паперу (картону) площею 1 м2 за визначений час у певних умо­вах. Відносне водопоглинання - відношення маси води, яку поглинає ч/ випробувальний зразок, до маси вихідного випробуваного зразка паперу (картону).

Ознайомитися з особливостями методу визначення водопоглинання після занурення у воду та провести випробування зразків наперу чи картону.

рідини). Метод не поширюється на папір і високою вбирною здат­ністю, наприклад на алігнін медичний, тонкий туалетний папір тощо.

Відбір проб для випробувань проводять згідно з ДСТУ 2185 з таким доповненням: з аркушів проби довільно відбирають десять аркушів для випробувань.

Для проведення випробувань з кожного відібраного аркуша вирізати по одному випробуваному зразку розмірами (250 і 1 мм) х (200 ± 1 мм), причому довжина зразка повинна відповідати машин­ному напряму. Зразки для випробування нарізають так, щоб краї їх були рівними, чисто обрізаними. Додатково вирізають один зразок для попереднього визначення тривалості витримування зразка у випробувальній рідині.

Ванну заповнюють водою або іншою випробувальною рідиною.

Температура води або іншої випробувальної рідини під мас випробувань повинна відповідати температурі режиму кондицію­вання 23 ± 1°С, якщо немає інших вказівок у НД на продукцію.

Кожний випробуваний зразок зважують окремо в тарованому контейнері з абсолютною похибкою ± 0,01 г.

Зразки для випробувань витримують у воді або іншій випробу­вальній рідині протягом часу, визначеного в НД на продукцію, або підбирають з таких значень:

низька стійкість до води - 5 хв ± 5 с;

середня стійкість до води - 30 хв ± 1 хв;

висока стійкість до води - 24 год ± 15 хв.

Тривалість витримування визначається часом, за яким відбулось повне просочення зразка.

Якщо за вибраний час не досягається повного просочення зразка, потрібно уточнення, при цьому використовують додатковий зразок. Після занурення на вибраний час і визначення на період, що приблизно дорівнює половині початково вибраного часу, і повторю­ють зважування.

Якщо за вибраний час досягається повне просочення зразка, то для випробувань вибирають іншу, коротшу тривалість витримування (якщо не зазначено іншої).

Кожний випробуваний зразок занурюють вертикально у панну з водою або з іншою випробувальною рідиною

Зразки занурюють так, щоб висота рідини над верхніми краями була не менше 20 мм; зразки не повинні торкатися стінок і днища ванни і стикатися між собою.

Після витримування у воді або іншій випробувальній рідині зразки по одному виймають і, утримуючи їх у вертикальному поло­женні, дають стекти з них рідині протягом 120 ± 5 с, підвісивши за один кут. Для випробуваних зразків із м'яких видів паперу (картону), наприклад паперу для серветок, використовують систему підставок. Зразки, на яких утворилися складки під час стікання рідини, далі не випробують.

Після стікання надлишку рідини кожний зразок поміщають у тарований контейнер і зважують з абсолютною похибкою ± 0,01 г.

Після витримування в легколеткій рідині зразки по одному виймають за допомогою пінцета і дають вільно стекти рідині зі зразка протягом 3 с. Надлишок рідини вилучають, помістивши кожний зразок окремо на 60 ± 3 с між двома аркушами фільтрувального паперу і двома скельцями під важок масою 0,50 ±0,01 кг. Потім зразок поміщають у герметичну посудину і зважують з абсолютною похибкою ±0,01 г. Тривалість моменту виймання кожного зразка до кінця його зважування це повинна перевищувати 120 с.

Визначення водопоглинання проводять для кожного випробуваного зразка.

Водопоглинання (Сі) після занурення у воду для кожного випробуваного зразка у грамах на квадратний метр обчислюють за формулою:

 

де m2 – маса випробуваного зразка після просочення, г; m1 - маса вихідного випробуваного зразка, г; А - площа зразка, см.

 

Відносне водопоглинання для кожного випробуваного зразка у відсотках обчислюють за формулою:

За результатами визначення водопоглинання приймають середнє арифметичне значення усіх паралельних визначень.

Результат округлюють до цілого числа.

Результати випробувань занести до табл. 3

 

Назва паперу Призначення Маса продукції Водопоглинання наявність деревної маси
1 2 3 4 5
         

 

Провести оцінку якості згідно до вимог ГОСТу та оформити у вигляді таблиці

 

Таблиця 4 - Оцінка якості паперу

Формат Розмір Вимоги ГОСТ Результати оцінки Відповідність
1 2 3 4 5
         

 

 

За результатами проведених досліджень оформити висновок.

 

Питання для контролю:

1. Які показники характеризують якість паперів т картону?

2. Яка класифікація паперових товарів?

3. Як визначають хімічний склад паперів?

4. Які споживчі властивості повинні мати паперові товари?

5. Як визначають якість товарів.

Література:

1. Алексеева А.И. Товароведение непродовольственных товаров. Часть- 1. К.: 2001г. – 304с.

2.Агбаш В.А и др. Товароведение непродовольственных товаров. М.: Экономика, 1988г. – 450с.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)