АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

способів кинути палити

Читайте также:
  1. Методи менеджменту – це сукупність способів і прийомів впливу на колективі працівників та окремих виконавців з метою досягнути місії організації та її цілей.
  2. Семінарське заняття 1. Походження, історичний розвиток та сутність способів (видів) забезпечення виконання цивільно-правових зобов’язань (2 години)

1. Визначте точну дату. Якщо ви твердо вирішили розпрощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете курити. Інакше ви будете відкладати цей день без кінця.

 

2. Відвикайте поступово. Деякі люди зав’язують із курінням не за один день. Вони починають купувати по одній пачці цигарок замість блоку, підраховують, скільки викурили за добу і намагаються зменшити цю кількість.

 

3. Пан або пропав! Для людей із сильною волею часто виявляється дієвим абсолютно протилежний метод – вони спалюють усі мости і відгороджують будь-які шляхи до відступу, відмовляючись від шкідливої звички тут і зараз. Щоправда, цей спосіб має один негативний бік – неприємні прояви абстинентного синдрому, – зате він швидкий і однозначно визначає ваш статус як некурця.

 

4. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздратованості й інших малоприємних проявів абстиненції.

 

5. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект ломки. Вітамін С сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає позбутися кашлю курця.

 

6. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять.

 

7. Використовуйте препарати проти паління. Існує величезна кількість препаратів, які допоможуть вам кинути палити: від нікотинових пластирів, жувальних гумок і льодяників до назальних спреїв.

 

8. Відвідуйте заходи проти паління. Пошукайте мотиваційні семінари проти паління, почитайте сайти і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, спитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.

 

9. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички.

 

10. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку. Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку.

Що таке Отруєння тютюновим димом -

Тютюновий дим ця всюди поширена речовина, що забруднює організм людини і довкілля.

Що провокує Отруєння тютюновим димом:

Сигаретний дим

У великих проспективних епідеміологічних дослідженнях показана строга кореляція між палінням сигарет і різними захворюваннями. У сигаретному димі було ідентифіковано більше 4 000 речовин, включаючи фармакологічно активні, антигеннные, цитотоксичные, мутагенні і канцерогенні; ці несприятливі біологічні ефекти забезпечують основу для розуміння шкідливих наслідків паління.

Сигаретний дим це гетерогенний аерозоль, що утворюється в результаті неповного згорання тютюнового листа і складається з газів і неконденсованої пари, в якій розсіяні крапельки. Основний потік диму виходить з мундштукового кінця сигарети під час затягування. Побічний потік диму виділяється між затягуваннями з конуса, що горить, і з мундштукового кінця сигарети. На склад диму впливають різні чинники, включаючи тип тютюну, температуру горіння, довжину сигарети, склад паперу, добавки і фільтри. Основними складовими частинами тютюнового листа є вуглеводи, нежирні органічні кислоти, азотвмісні речовини і смоли. Температура варіює від 30 °З в мундштуковом кінці сигарети до 900 °З в конусі, що горить. При високій температурі деякі складові частини тютюнового листа зазнають термічну перебудову(піроліз). Леткі речовини переганяються безпосередньо в дим. Нестабільні молекули рекомбінують, утворюючи нові речовини(пиросинтез). Речовини, що входять до складу диму, концентруються у міру фільтрування диму через незгорілий тютюн і перегонки в конусі, що горить. Деякі речовини, наявні в тютюні, потрапляють в сигаретний дим незміненими.

Приблизно 92-95 %% загальної маси основного потоку диму знаходиться в газоподібній фазі. Азот, кисень і двоокис вуглецю складають 85 %% мас тютюнового диму. Гази, що залишилися, неконденсовані пари і тверді частки представлені речовинами, що мають певне значення з медичної точки зору. Основний потік диму містить 0,3-3,3 млрд часток в I мл; середній розмір частки дорівнює 0,2-0,5 мкм, що знаходиться в діапазоні, що дозволяє їм потрапити в дихальні шляхи.

Поскольку курильщик сигарет, выкуривающий одну пачку в день, делает более 70 000 затяжек в год, слизистые оболочки полости рта, носа, гортани и трахеобронхиального дерева подвергаются постоянному воздействию табачного дыма. Некоторые его составные части действуют непосредственно на слизистые оболочки, в то время как другие абсорбируются в кровь или растворяются в слюне и проглатываются.

Патогенез(що відбувається?) під час Отруєння тютюновим димом:

 

Реакції тканин і систем органів на інгаляцію сигаретного диму численні і складні. Більшість досліджень були присвячені вивченню дії цілісного диму або обраних складових його частин, які, як вважається, представляють найбільшу загрозу для здоров'я(нікотин і окисел вуглецю). Відносно мало відомо про ізольовані ефекти і взаємодію інших потенційно токсичних складових частин диму, присутніх в нім в низьких концентраціях. Нікотин один з компонентів тютюну, це високотоксичний алкалоїд що чинить на ганглії як стимулюючу, так і гнітючу дію. Багато хто з його складних ефектів опосередкує через вивільнення катехоламінів. У здорових курців спостерігаються гострі серцево-судинні реакції на дію нікотину, що включають збільшення систолічного і діастоли артеріального тиску, частоти серцебиття, посилення скорочень міокарду, збільшення споживання кисню міокардом, потоку крові через вінцеві артерії, збудливості міокарду і спазм периферичних судин. Було також показано, що нікотин збільшує концентрацію глюкози, кортизолу, вільних жирних кислот і антидіуретичного гормону в сироватці крові, а також агрегацію тромбоцитів. Нікотин відіграє важливу, але не виняткову роль в підтримці звички до паління. Окисел вуглецю це токсичний газ, який порушує транспорт кисню і його утилізацію. Оскільки в сигаретному димі міститься 2Г 6 %% окислів угяерода, курці ингалируют її в таких високих концентраціях, як 400 чаетей на 1 млн, що викликає підвищення рівня змісту карбоксигемоглобіну. Тоді як у курців концентрація карбоксигемоглобіну коливається від 2 до 15 %%, у некурящих цей показник дорівнює приблизно 1 %%, у помірного курця сигарет близько ~ 5 %%. Несприятлива дія окислу вуглецю виражається в зменшенні кількості доступного оксигемоглобіну і миогЛобина і зміщенні кривої дисоціації кисень гемоглобін вліво. Хронічне невелике збільшення змісту карбоксигемоглобіну, обумовлене палінням, є поширеною причиною слабкої поліцитемії і може викликати незначне погіршення функції центральної нервової системи.

У сигаретному димі виявлені речовини, що чинять виражену подразливу дію на легені і, зокрема, токсичну дію на миготливий епітелій, збільшують секрецію бронхіального слизу і зухвалі гостре і хронічне порушення функції легенів і миготливого епітелію. Сигаретний дим також збільшує проникність легеневого епітелію.

Існує строга залежність доза ефект між дією тютюну і збільшенням показників смертності, оцінювана за віком, в якому було почато паління, споживанню сигарет і інгаляції диму. Припинення паління корелює зі зниженням показника смертності.

Симптоми отруєння тютюновим димом:

Серцево-судинні захворювання. Паління сигарет викликає порушення балансу між постачанням міокарду киснем і його потребою в кисні, знижує поріг шлуночкової фібриляції і збільшує агрегацію тромбоцитів. Атеросклероз вінцевих артерій і потовщення внутрішньої оболонки артерій і артеріол, розташованих усередині міокарду, спостерігають чаші у курців, чим у некурящих людей.

Рак.Паління сигарет може служити причиною розвитку раку гортані, порожнини рота і стравоходу у чоловіків. і жінок; вживання алкоголю діє синергічно з палінням сигарет, збільшуючи ризик розвитку цих пухлин. Рак сечового міхура, бруньок, підшлункової залози, шлунку і шийки матки також до певної міри обумовлений палінням сигарет.

Респіраторні захворювання. Паління сигарет служить головною причиною хронічного обструктивного захворювання легенів(ХОЗЛ), а саме хронічного бронхіту і емфіземи. Залежно від міри дії тютюнового диму чоловіки, що палять, помирають від ХОЗЛ в 425 разів частіше, ніж некурящі. Хоча смертність від ХОЗЛ серед жінок, що палять, нижче, ніж серед чоловіків, що палять, вона зростає в цій групі жінок набагато швидше, ніж у відповідній групі чоловіків. Курці набагато частіше страждають від хронічного кашлю, виділення мокроти і задишки. У курців з більшою вірогідністю, ніж у некурящих, можна спостерігати відхилення від норми за результатами ряду функціональних легеневих тестів, включаючи тест на еластичність легеневої тканини, прохідність великих і дрібних повітряних шляхів і здатність до дифузії. Слабо виражену обструкцію дрібних дихальних шляхів відмічають навіть у підлітків, що палять. В порівнянні з тими, що продовжують палити

людьми колишні курці рідше помирають від ХОЗЛ, у меншій мірі поширені симптоми легеневих захворювань, функція легенів погіршується приблизно в тому ж ступені, який спостерігається в групі некурящих людей, що відповідає за віком. У розвиток ХОЗЛ вносить свій вклад хронічна інгаляція речовин, дратівливих легкі і такі, що чинять токсичну дію на миготливий епітелій. Дослідження патогенезу емфіземи легенів дозволяють припустити, що паління приводить до надлишку в легенях протеаз, здатних викликати ушкодження тканини легенів. Це ушкодження, повидимому, опосередкує через вивільнення еластази зі збільшеного числа легеневих лейкоцитів, а також за допомогою часткової інактивації легеневої антипротеази оксидантами, що входять до складу диму. Для більшості людей паління сигарет є важливішою причиною розвитку ХОЗЛ, чим чинники довкілля і професійні чинники. Проте встановлено що такі чинники, як дія бавовняного пилу, можуть діяти незалежно або спільно з палінням, викликаючи розвиток ХОЗЛ. При захворюванні, що рідко зустрічається, гомозиготному дефіциті оиантитрипсина, паління значно прискорює розвиток панацинозної емфіземи; крім того, паління може робити додатковий вплив на людей, гетерозиготних за цією ознакою.

Вагітність. Паління може затримувати зачаття, а паління під час вагітності несприятливо впливає на розвиток плоду. Немовлята, чиї матері палили під час вагітності, важать в середньому на 170 г менше, ніж немовлята некурящих матерів. Ймовірно, це обумовлено погіршенням маточноплацентарного кровообігу. Паління матері під час вагітності збільшує ризик мимовільного аборту, загибелі плоду, неонатальної загибелі плоду, і розвитку синдрому раптової смерті немовляти. Цей ризик значно підвищується у разі вагітності, обтяженої дією інших чинників високого ризику. Паління жінки під час вагітності може також зробити віддалений несприятливий вплив на фізичний і інтелектуальний розвиток дитини.

Шлунково-кишкові захворювання. Виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки частіше розвивається у чоловіків, що палять, чим у жінок, що палять, і служить причиною більшого числа смертей серед чоловіків, що палять, чим серед некурящих. Паління заважає мимовільному і індукованому лікарськими засобами загоєнню пептичних яй, підвищує вірогідність рецидивування виразки дванадцятипалої кишки, пригноблює секрецію бікарбонату підшлунковою залозою і зменшує тиск сфінктерів стравоходу і вахтера. Паління також запобігає гнітючій дії антагоністів гистамин-2-рецепторов на нічну секрецію шлункового соку.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)