АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні рекомендації щодо припинення тютюнопаління

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. В. Припинення договору страхування. Його недійсність
  5. Глвав 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  6. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  7. Допомоги та загальні принципи її надання
  8. З ДИСЦИПЛІНИ «ЗАГАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» РОЗДІЛ «ТЕХНОЛОГІЯ М’ЯСА І М’ЯСОПРОДУКТІВ
  9. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  10. Загальний порядок припинення трудового договору
  11. Загальні вимоги
  12. Загальні вимоги

· Вибір часу: відпустка, тривале відрядження;

· Обмежити споживання міцних чаю та кави;

· Відмовитися від вживання спиртних напоїв;

· Позбутися від сигарет, запальничок, попільничок;

· Уникати місця і обставини, де є ризик закурити або змінити стереотипи поведінки;

· Обмежити калорійність споживаної їжі, розширити фізичну активність;

Також можна зазначити правила які в житті оточуючих вплинуть на певну ситуацію:

· ніколи не викурювати запропонованої сигарети

· ніколи не купувати сигарет

· якщо сигарети все ж куплені, то викурювати тільки одну і викидати інші

Для тих, хто хоче кинути палити!

1. Часто бажання закурити виникає по асоціації. Наприклад, якщо людина звикла копати город із сигаретою в роті, то коштує йому взяти в руки лопату, як він відразу закурює. Це характер паління по типу СТИМУЛЯЦІЯ. Якщо у вас такий тип паління, то вам належить навчитися відволікати себе.

Найкраще – за допомогою фізичних навантажень. Спробуйте з першого дня, коли ви вирішили кинути курити, кожні 30-40 хвилин своїх занять або роботи переривати 10-хвилинною навантажувальною паузою. Фізичне навантаження гарантовано “стирає” з пам'яті запах тютюнового диму і на годину-півтори полегшує стан.

2. Бажання закурити в прихильників паління по типу гри із сигаретою формується при спогаді, з ким вони курили, якими сигаретами їх пригощали, і як вони були упаковані. Тобто, у свідомості курця домінує образ власного “я”. Придушити в собі виникаюче бажання закурити нескладно: досить пошукати у коморах пам'яті більш значимі і хвилюючі образи, чим образ власного “я”, що плаває в клубах сигаретного диму. Варто навчитися цьому, і домінанта потягу до тютюну поступово зникне.

3. В основі паління по типу розслаблення лежить помилкове відчуття розслаблення і відпочинку після викуреної сигарети (див. дія нікотину). Погасити в собі бажання знову закурити такому курцеві теж нескладно. Треба тільки знайти такий вид занять (книга, музика, малювання, наприклад), віддаючи якому він би почував себе відпочиваючим.

4. Якщо ваш тип паління – підтримка, то кращим засобом рятування від бажання закурити буде як би замісна терапія: наприклад, поставте на місце, де звичайно стояла попільниця, коробку з льодяниками. У кишені носіть не пачку сигарет, а жувальну гумку. Виникаюче бажання закурити ви можете легко нейтралізувати ковтком соку. Якщо у вас завжди буде із собою що-небудь “закинути в рот” щоб перебити смак тютюну, що довго зберігається у свідомості, з цією шкідливою звичкою ви справитесь.

Люди зі звичкою до паління закурюють тільки в колі курящих, заодно з іншими. Незважаючи на те, що вони викурюють до 10 сигарет або цигарок, у них немає бажання закурити в ситуації, що до цього не розташовує. Тому відмовлення від паління для них зовсім безболісне. Але рано або пізно при щоденному палінні “за компанію” вони як правило перетворюються в запеклих курців.

5. При палінні по типу звичка не формується патологічний потяг до тютюну. Тому самостійне відмовлення від паління не супроводжується неприємними відчуттями. Досить твердо вирішити кинути курити і призначити день, коли ви це зробите. Успіх гарантований! Поступово зникне тютюнова інтоксикація і ваш організм очиститься від отрутних з'єднань, що ви вдихали з тютюновим димом.

Важливо в період відвикання не перевіряти себе на “стійкість”. Запам'ятайте: потяг до тютюну іде в підсвідомість і завжди готовий “прорватися” назовні і знову опанувати вашою свідомістю.

6. “Спрага” як тип паління свідчить про досить складні механізми тютюнової залежності, що сформувалися в організмі. Тому, якщо ви хочете самостійно спробувати кинути курити, не прибігаючи до медичної допомоги, виконайте кілька умов. Насамперед обміркуйте гарненько, чому паління стало для вас неприйнятним. Наприклад, ви стали задихатися, піднімаючись навіть на другий поверх, а по ночах у вас стало хворіти серце. І тому мотив “я не хочу докуритися до інфаркту” буде для вас досить переконливим. Або, наприклад, виявилася алергійна реакція на тютюновий дим у вашої дружини або дитини. Це теж вагомий привід попрощатись з пагубною звичкою. Звичайно ж не варто чекати, поки життя поставить вас у таке положення, коли кожна викурена сигарета в самому буквальному значенні буде скорочувати дні вашого життя або близьких людей. Набагато розумніше вже сьогодні, поки ви повні сил і здоров'я, знайти такий мотив відмовлення від паління, який би переважував сумнівне задоволення від вдихання тютюнового диму. Скажімо, “я не буду більше курити, тому що це віднімає багато грошей з мого бюджету”, або “у моїй новій квартирі дорогі меблі, і я не хочу, щоб вона пропахнула тютюном”, або “мої колеги вважають мене ледарем, коли я раз у раз ходжу на перекури”...

Отже, мотив відмови від паління визначений. Тепер переходьте д о р ішення д ругої задачі: призначте дату припинення паління. Можна приурочити її до дня народження або початку відпустки. Є люди, що курять тільки на роботі, а в будинку, у тиші і спокої, їх до сигарети не тягне. Тоді їм краще кидати курити в перший день відпустки або у вихідні.

Отже, ви вибрали мотив і визначили дату припинення паління. Але як кинути курити? Відразу одно моментно або поступово скорочувати число сигарет, що викурюються? Обидва шляхи прийнятні. Однак запам'ятаєте: якщо підете по першому шляху – припинити курити відразу і назавжди – перші дні буде важко, що випробують силу волі. Але через 3-4 дні тяга до паління почне слабшати...

Буває, у перші дні уявне бажання закурити може не з'являтися зовсім. І все-таки приготуйтеся до того, що через 2-3 тижні воно дасть про себе знати, виникне зненацька. І якщо ви устоїте, зникне назавжди.

Якщо ж ви вирішите поступово знижувати кількість сигарет, що викурюються, отут треба бути готовим контролювати себе 1,5-2 місяця.

На першому етапі відзначте час викурювання кожної сигарети й установіть тимчасові інтервали між палінням. Запам'ятайте, у який час бажання закурити було особливо сильним і тяжко переборним. Ви переконаєтеся, що найбільш сильне, нездоланне бажання закурити виникає не частіше 8-10 разів. Я кщо в и к ур ите 1 5 або б ільше с игар ет а бо цигарок у день, ви в стані безболісно зменшити цю кількість до 8-10 штук у день.

Тепер візьміть собі за правило не курити: при пробудженні і перед тим, як заснути; натще; у приміщенні, де знаходяться некурящі; під час виконання будь-якої фізичної роботи.

Наступний етап – відмовлення щ е в ід 4 -5 сигар ет у д ень. І з ц им м ожна справитись, якщо:

• відтягнути закурювання першої сигарети, наприклад, зі сніданку до обіду;

• докурювати сигарету тільки до середини;

• не прикурювати вже погаслу сигарету.

Якщо при цьому ви станете більше бувати на свіжому повітрі, відробите для себе систему фізичних навантажень то згодом зрозумієте, що залишилися 3-4 наполовину недопалені сигарети які вам абсолютно не потрібні.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)