АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення PR та маркетингу на ринку товарів та послуг

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Адміністративної послуги
  3. Адміністративної послуги
  4. Адміністративної послуги
  5. Адміністративної послуги
  6. Адміністративної послуги
  7. Адміністративної послуги
  8. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  9. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  10. Видатки державного бюджету та їх призначення
  11. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  12. Види маркетингу залежно від стану попиту

У сучасному світі все більша кількість організацій усвідомлює свою безпосередню залежність від суспільства і потребу в побудові доброзичливих відносин з представниками широкої громадськості. Економіка перейшла на новий ступінь розвитку та поставила перед підприємцями нове завдання – створити такі підходи до принципів ведення бізнесу, які б повністю задовольняли вимоги споживачів.

Такі чинники як зростання рівня життя та доходу населення, зміна соціальних стандартів, розвиток вільної конкуренції, стали причиною виникнення нової організації торгової діяльності – маркетингу.

Маркетинг як економічний процес, забезпечує контакт виробника і споживача, сприяє ефективності обміну між ними, що відбувається на ринку, раціональній орієнтації суспільного виробництва і відтворення. З цього погляду він є цілеспрямованим початком виробництва, засобом зведення до мінімуму невідповідності попиту і пропозиції.

Відомий вчений Філіп Котлер визначає: «Маркетинг – це мистецтво і наука правильно вибирати цільовий ринок, залучати, зберігати і збільшувати кількість споживачів за допомогою створення у покупця впевненості, що він є найвищою цінністю для компанії», а також «впорядкований і цілеспрямований процес усвідомлення потреб споживачів і регулювання ринкової діяльності». За словами Пітера Друкера: «Мета маркетингу – дізнатися і зрозуміти клієнта настільки, щоб товар або послуга точно відповідали його вимогам і продавали самі себе». Головний принцип маркетингу полягає в тому, що люди купують не просто товари або послуги - вони купують користь, яку вони очікують отримати від товару або послуги. Зазвичай це виражається тим, що люди купують вирішення своїх проблем. Вирішення проблем споживачів через пропозицію продуктів, що задовольняють їх потреби, веде до довгострокового успіху організації і приносить користь суспільству в цілому, тому що такий обмін буде вигідним для обох сторін [7].

Можна виділити три головні аспекти маркетингу:

- аналітичний аспект – розуміння ринків. В цьому аспекті під маркетингом розуміють комплекс інструментів аналізу ринку (таких як методи прогнозування продажів, імітаційні моделі і дослідження ринку), доступних тільки великим підприємствам, які вони використовують для розробки перспективного і більш наукового підходу до аналізу потреби і попиту;

- активний аспект – проникнення на ринки. В цьому аспекті під маркетингом розуміють рекламу, стимулювання збуту і тиск на покупців, тобто комплекс найбільш агресивних інструментів продажу, що використовують для захоплення існуючих ринків. У цьому значенні маркетинг розглядається стосовно ринку масового споживача;

- ідеологічний аспект – образ мислення. В цьому аспекті вважають, що маркетинг це архітектор суспільства споживання, тобто це ринкова система, де продавці комерційно експлуатують споживачів. Щоб продавати усе більше і більше, необхідно постійно створювати нові потреби.

Тобто маркетинг – це водночас і філософія бізнесу, і активний процес. Як філософія маркетинг пропонує певну систему мислення та ідеологічну основу маркетингової діяльності [7].

Роль маркетингу в економіці є дуже великою, оскільки маркетинг з позицій макроекономіки дає змогу формувати потреби кінцевих споживачів, сприяє ефективнішому використанню ресурсів, прискорює товарообіг, зменшує товарні запаси. З позиції мікроекономіки створює умови, які сприяють пристосуванню підприємства до вимог ринку.

Основна ідея маркетингу – ідея людських потреб. З розвитком суспільства потреби збільшуються, а ресурси для їх задоволення обмежені. Людина буде вибирати ті товари, що дають їй найбільше задоволення в межах її фінансових можливостей, тому виробники намагаються виробляти саме ту продукцію, яка буде актуальною на ринку та відповідати бажанням покупців.

Маркетинг орієнтуючись на цільову аудиторію постійно вивчає, що потребують потенційні споживачі; враховує ці дані при виробництві або удосконаленні продуктів або послуг; надає повну інформацію про продукт; намагається різноманітними способами та прийомати збути продукцію та завоювати довіру покупців.

Ефективність маркетингу також залежить від застосування таких складових як реклама та паблік рілейшнз (PR). Реклама використовується безпосередньо для створення потоку продажів продукту або послуги. Паблік рілейшнз як один з основних елементів маркетингових комунікацій багато в чому обумовлює конкурентоспроможність підприємств, відіграючи помітну роль у формуванні маркетингової стратегії та комунікативної політики. Формування репутації підприємства, іміджу його товару, розвиток бренду залежать від PR, який впливає на якість та рівень позиціювання на ринку. До основних інструментів PR відносяться зв’язки з пресою, пропаганда продукту, корпоративні комунікації, лобістська та консалтингова діяльність [1].

Успіх багатьох маркетингових проектів залежить від використання засобів і прийомів PR, а саме таких як: гідність; забезпечення покупців достовірною інформацією; можливість ефективного представлення товарів і власне фірми та комунікацій з використанням ЗМІ [3].

Недоліками прийомів PR є епізодичний характер комунікацій; невисока ефективність формування позитивного іміджу фірми та її товару; зосередження головної уваги не на споживчі характеристики товару та діяльності фірми, а на загальних питаннях становлення та розвитку ринку [2].

Обов'язок PR-служби як генератора цілей виробництва - вивчати запити споживача, з'ясовувати, які саме товари він потребує; аналізувати купівельну поведінку з виділенням численних реакцій споживача на товар, ціну, методи розподілу, просування і стимулювання [4].

Значення PR не тільки в «просуванні», але й в реалізації «соціальної програми» компанії. PR – це не «публікації в ЗМІ». PR – це те, що відбувається до роботи з ЗМІ.

У системі маркетингових комунікацій при визначенні економічної ефективності PR можна використовувати методи для визначення ефективності реклами – фокус-групи, опитування, дослідження; зв'язки з громадськістю використовують різні технології впливу на аудиторію, тому у кожному випадку ефективність буде визначатися по-різному, але за допомогою внутрішніх критеріїв та оцінок підприємства. Правильне формулювання цих завдань та оцінок і прагнення до кількісного виміру PR-завдань – це питання практики та впевненості у тому, що це буде корисно усім учасникам ринку [1].

Таким чином, ефективний паблік рилейшнз – це інструмент маркетингової комунікації, який направлений на ефективну організацію громадської думки з метою найбільш успішного функціонування підприємства, завдяки формуванню позитивного «корпоративного іміджу», а також спростування або попередження небажаних чуток, пліток і подій, розташування і співпраці між компанією і громадськістю.

В сучасних умовах ринку будь який товар без маркетингу, піару і реклами не буде продаватися. Якщо маркетинг – це комплекс заходів щодо просування продукту або послуги, ціноутворення, роботи з дистриб'юторами, то PR – це його складова, яка виконує функцію управління репутацією компанії. Маркетинг створює ринок для товарів і послуг, а PR забезпечує сприятливу атмосферу, в якій діють компанії [6].

З вищесказаного випливає, що ці явища взаємопов’язані між собою і складають одну технологію успішного поширення продукції чи послуг. Як наслідок хорошого маркетингу, PR і реклами завжди продається товар і, звичайно ж, отримується високий прибуток [5].

Отже, зважаючи на швидкий розвиток суспільства та велику конкуренцію склалися такі умови на ринку, коли неможливо займатися підприємницькою діяльність без нових ідей, які повинні постійно вдосконалюватися задля успішного ведення бізнесу. Підприємці розуміють що реклами стає недостатньо для збуту продукції як раніше, тому в кожній організації має бути маркетинговий підрозділ, який в своїй роботі активно поєднує компоненти реклами, піару та маркетингу.

Список використаної літератури

1. Панченко О.В PR у системі ефективних маркетингових комунікацій / О.В. Панченко // Ефективна економіка. – 2011 Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=869

2. Бабієв Г.Л., Тарасевич В.М. Маркетинг: Підручник для вузів. 3-тє вид./ За ред. Г.Л. Бабієва - СПб.: Пітер – 2007 - С. 551.

3. Синяева І.М., Маслова В.М.,Синяев В.В. Сфера PR в маркетингу: Навчальний посібник.- М:ЮНИТИ-ДАНА, - 2007. - С. - 6, 10-11

4. Піар і маркетинг. Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.4allmarketing.org/pr/3.php

5. Хігер Максим. Маркетинг в інтернеті. Електронний ресурс. Режим доступу: http://maxkhiger.com/uznajte-chto-takoe-marketing-pr-reklama-i-kak-oni-soedinyayutsya-v-pochtovoj-rassylke-dlya-super-zarabotka/

6. Маркетинг і PR. Електронний ресурс. Режим доступу: http://stanlykajurov.narod.ru/marketingpr.htm

7. Онлайн екцеклопедія маркетинг. Електронний ресурс. Режим доступу: http://marketopedia.ru/15-marketing.html


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)