АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема «Операційні системи»

Операційна система виконує роль сполучної ланки між апаратними засобами комп’ютера, з одного боку, і прикладними програмами, а також користувачем, з іншого.

Операційна система зберігається в зовнішній пам’яті комп’ютера – на диску. При ввімкненні комп’ютера вона зчитується з дискової пам’яті й розміщується в оперативній. Цей процес називають завантаженням операційної системи.

Функціями операційної системи є:

Здійснення діалогу з користувачем;

Введення – виведення і керування даними

Планування і організація процесу оброблення програм

Розподіл ресурсів (оперативної пам’яті, кеша, процесора, зовнішніх пристроїв)

Запуск програм на виконання

Допоміжні операції обслуговування

Передавання інформації між різними внутрішніми пристроями

Програмна підтримка роботи периферійних пристроїв (дисплея, клавіатури, дискових накопичувачів, принтера тощо).

MS DOS – операційна система, котра була розроблена разом з комп’ютером IBM PC, разом з ним знайшла щонайширше розповсюдження, і яка до цих пор використовується в багатьох задачах. При випуску нових версій MS DOS фірма Microsoft неухильно слідувала двом найважливішим принципам:

1.збереження сумісності: будь-яка версія MS DOS могла виконувати програми, написані для будь-якої з попередніх версій MS DOS;

2. працездатність на будь-якому комп'ютері: будь-яка версія MS DOS може працювати на будь-якому ПК

Термінологічний словник:

Операційна система – сукупність взаємозв’язаних і узгоджено діючих комп’ютерів або процесорів та інших пристроїв, які забезпечують автоматизацію процесів приймання, оброблення, передавання та видавання інформації споживачеві.

Файл -Іменована ділянка пам'яті.

Файлова система - це сукупність програм на ПК, що працюють з файлами та сукупність файлів і каталогів на ПК

Дискові файли IO.SYS i MSDOS.SYS, інакше звані системними файлами MS DOS, містять програми MS DOS, які постійно повинні знаходитися в кореневому каталозі диска, з якого завантажується. Файли IO.SYS i MSDOS.SYS повинні знаходитись у кореневому каталозі диска, з якого загружається MS DOS

Питання для самостійного опрацювання

9. ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА MS DOS. ЗАВАНТАЖЕННЯ ОС.

10. ДОВІДКОВА СИСТЕМА WINDOWS

11. ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБУ МІЙ КОМП’ЮТЕР

12. РОБОТА ІЗ ЗАСОБОМ ПАНЕЛЬ УПРАВЛІННЯ.

Література:

1. Інформатика: Навч. Посібн. Для 10-11 кл. середн. Загально-освітн. Шкіл/ І.Т. Зарецька, Б.Г. Колодяжний, А.М. Гуржій, О.Ю. Соколов. – К.: Форум, 2001. – 496 с.: іл.

2. Фигурнов В.Э. IBM PC для пользователя.- М.;Инфра-М, 1997

3. Руденко В.Д., Макарчук А.М., Патланжоглу М.А. Курс информатики/ Под ред. Мадзигона В.Н. – К.: Феникс, 1998, - 368 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)