АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З науки (дисципліни)

Читайте также:
  1. Анатомия и физиология как науки, их взаимосвязь между ними.
  2. Биологические науки
  3. Введение в психологию человек. Определение психологии человека как науки. Задачи и место психологии в системе наук.
  4. Взаимодействие философии и науки
  5. Виконавчо-розпорядчі суб'єкти адміністративно-правового регулювання у сфері науки.
  6. Влияние восточных учений на развитие античной науки
  7. Вопрос №3 Возникновение экономической науки. Классическая школа политической экономии (Смит, Рекардо).
  8. Генезис категории налог в истории финансово науки.
  9. География в средневековье. Роль арабских ученых в развитии естествознания и географической науки.
  10. Гетман Украины П. Скоропадский проводит политику, направленную на развитие науки, культуры и образования. Что является свидетельством данной политики?
  11. Государственное регулирование образования и науки в РФ
  12. Еволюція економічної науки.

«Маркетингові дослідження»

У 8 семестрі навчальним планом бакалаврського рівня передбачено написання курсової роботи з ряду дисциплін за вибором студента. Студенти можуть обирати серед наступних дисциплін: «Маркетингова товарна політика», «Маркетинг промислового підприємства», «Маркетингові дослідження», «Маркетинг послуг»

Метою написання курсової роботи з дисципліни «Маркетингові дослідження» є узагальнення теоретичних напрацювань та розвиток практичних навичок застосування маркетингового аналітичного інструментарію з метою підвищення ефективності прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності бізнес-середовища підприємства.

Формою виконання курсової роботи з дисципліни «Маркетингові дослідження» виступає аналітичний звіт про результати проведеного власного маркетингового дослідження за обраною студентом тематикою.

Інформаційною базою для написання курсової роботи можуть виступати джерела первинної інформації (результати проведених власними силами маркетингових досліджень), а також вторинної інформації внутрішнього чи зовнішнього походження (наприклад, внутрішня звітність окремих структурних підрозділів підприємств, установ, організацій, результати моніторингу оточуючого бізнес-середовища, оглядів ринку, статистичні бази даних, звітність державних органів статистики, інформація, що міститься у мережі Інтернет, тощо).

Головним результатом написання контрольної роботи є виявлення тенденцій та закономірностей розвитку конкретного ринку на перспективу на основі дослідження виявлених показників, а також встановлення причинно-наслідкових зв’язків між ними. Завдяки цьому у студентів формуються практичні навички аналітичної роботи з маркетинговою інформацією, що виступає важливим елементом для здійснення ефективної управлінської діяльності на підприємствах і організаціях різних галузей економіки завдяки зменшенню міри невизначеності оточуючого бізнес-середовища.

Таким чином перед тими, хто обрав курсову роботу за дисципліни «Маркетингові дослідження» ставиться ряд наступних завдань, які і відображають її орієнтовний зміст та мають практичне спрямування застосування ними отриманих у ході вивчення дисципліни знань та навичок:

· визначити реальну проблему майбутнього дослідження;

· оцінити можливості дослідження існуючої проблеми;

· сформувати цілі та задачі маркетингових досліджень;

· розробити дослідницький проект;

· зібрати та систематизувати доступну маркетингову інформацію за її формами та змістом;

· проаналізувати та інтерпретувати зібрану інформацію;

· підготувати звіт та надати рекомендації щодо вирішення поставленої маркетингової проблеми..

Таким чином студент при написанні курсової роботі повинен пройти усі етапи маркетингового дослідження, що передбачає збір доступної первинної чи вторинної маркетингової інформації методами кабінетних чи польових маркетингових досліджень, здійснення її аналізу та інтерпретації за допомогою спеціальних програмних продуктів. Проблема такого дослідження обирається студентом самостійно.

Перед початком написання курсової роботи необхідно затвердити тему у викладача дисципліни «Маркетингові дослідження», а також узгодити коло пошукових задач і робочих гіпотез щодо їх вирішення.

Орієнтовна структура курсової роботи. Курсова робота з дисципліни «Маркетингові дослідження» повинна включати три обов’язкових елементи:

1. Преамбула (вступ) обсягом до 3-х сторінок, у якій описується управлінська проблема, вирішення якої виступатиме основною метою проведення даного дослідження і визначатиме його тему (наприклад, дослідження сезонності обсягів реалізації товарів чи послуг підприємства, оцінка ефективності застосування окремих елементів його комплексу маркетингу, проведення кон’юнктурного аналізу ринку, конкурентного аналізу галузі, дослідження загальних тенденцій розвитку ринку на перспективу, пошук альтернативних варіантів виведення нового товару на ринок тощо). Важливим моментом є також необхідність пояснення актуальності даної теми для обраного об’єкта дослідження – конкретного підприємства, організації чи конкретного сегмента ринку. У випадку проведення дослідження конкретного ринку в цілому необхідно виділити ключові його параметри чи характеристики, на дослідженні яких буде зосереджено увагу автора у представленій роботі. Окрім цього, у преамбулі також необхідно обґрунтувати вибір методики дослідження та перелік конкретних інформаційних джерел, на використанні яких буде базуватися аналітичний огляд ринку.

2. Основна частина роботи повинна включати необхідну для автора кількість пунктів чи підрозділів відповідно до визначеної у преамбулі мети та тематики даної роботи. При цьому він може спиратися на будь-яке доступне інформаційне джерело, масиви даних чи іншу аналітичну інформацію, зібрану в результаті проведення кабінетних або польових маркетингових досліджень.

У процесі написання основної частини роботи необхідно дотримуватися загальної логіки проведення наукового дослідження, слідуючи від загального до конкретного чи навпаки. Це дасть можливість враховувати виявлені в роботі параметри, показники, тенденції у їх взаємозв’язку та взаємозалежності. Таким чином, окрім безпосередньої фіксації виявлених показників, автору необхідно надати власне трактування характеру їх взаємозв’язку та його впливу на можливий розвиток досліджуваної ситуації на перспективу.

Таким чином курсова робота з дисципліни «Маркетингові дослідження» відкриває перед студентами можливість проведення власного маркетингового дослідження зі збиранням первинної інформації за описаною в преамбулі тематикою. У такому випадку логіку написання основної частини роботи доцільно пов’язувати із логікою побудови алгоритму проведення маркетингового дослідження ринку, представленого на рис. 1.

Рис. 1. Алгоритм процесу маркетингового дослідження[1]

 

У такому випадку необхідно коротко описати отримувані автором результати на кожному окремому етапі алгоритму проведення маркетингового дослідження ринку. Деталізація дослідницького проекту разом із формами для фіксації зібраної у даному процесі маркетингової інформації (наприклад, заповненими анкетами) може міститися у додатках до контрольної роботи. Внаслідок цього в основній її частині головну увагу слід приділити опису обраної автором методики проведення даного маркетингового дослідження, а також аналізу та інтерпретації зібраної у результаті його проведення первинної маркетингової інформації.

За умови використання у процесі написання контрольної роботи масивів вторинної маркетингової інформації особливу увагу слід звертати на достовірність джерел, з яких вона отримується. Необхідно також пам’ятати, що аналітичний звіт повинен базуватися на конкретних показниках, результати аналізу яких мають виступати достатнім інформаційним базисом для прийняття відповідних управлінських рішень, висновків чи конкретних рекомендацій для даного об’єкта дослідження або для встановлення тенденцій розвитку досліджуваного ринку на перспективу.

З цією метою особливу увагу слід приділяти таким показникам, що характеризують загальні тенденції розвитку ринку (наприклад, динаміка місткості ринку, сезонність і циклічність споживання даного товару чи послуги, обсяги ринкової пропозиції і попиту на нього, рівні цінової еластичності, насиченості ринку, частки ринку окремих конкурентів, профілі основних ринкових сегментів, тощо)[2], а також показникам, що характеризують розвиток ситуації на даному конкретному підприємстві (наприклад, обсяги реалізації окремих товарних асортиментних груп чи торгових марок у динаміці із розбивкою по окремим сегментам ринку, рівень представленості товару чи торгової марки по регіонам, рівень лояльності споживачів, конкурентний профіль даної торгової марки, довжина, ширина, насиченість, гармонійність асортименту товарів підприємства, тощо)[3]. Їх групування, аналіз та інтерпретація також повинні відповідати логіці написання роботи та сприяти досягненню поставленої у преамбулі мети.

3. Висновки і рекомендації, отримані автором у результаті написання даної роботи, повинні узгоджуватися із останнім етапом алгоритму проведення маркетингового дослідження – прийняттям конкретного управлінського рішення, спрямованого на досягнення головної мети роботи. Внаслідок цього у них у стислому вигляді (обсягом до 3-х сторінок) повинні міститися головні висновки і рекомендації автора щодо досягнення поставленої у роботі мети, спрямованої на вирішення конкретної управлінської проблеми, пошук альтернативних варіантів розвитку бізнесу на перспективу, тенденцій розвитку ринкових параметрів чи характеристик.

Наприкінці курсової роботи необхідно навести список використаної літератури чи інформаційних джерел, досліджених автором у процесі її написання. За необхідності, великі форми звітності, вихідні масиви інформації, форми для фіксації первинної інформації та інші допоміжні матеріали розміщуються у додатках до контрольної роботи.

Формат подання курсової роботи. Курсова робота може бути оформленою у вигляді текстового документа формату MS Word або у вигляді презентації MS PowerPoint.

Курсова робота з дисципліни «Маркетингові дослідження» оцінюється окремо. Оцінювання відбувається після попереднього ознайомлення з нею викладача та наступного її захисту у встановлені згідно графіком навчального процесу терміни згідно відповідним вимогам до оцінювання курсових робіт, зазначених у «Методичних вказівках щодо виконання курсових робіт для студентів III та IV курсів спеціальності «Маркетинг»».

На захист курсової роботи з дисципліни «Маркетингові дослідження» студент готує презентацію у формі короткого звіту про отримані результати проведеного ним власного дослідження у форматі MS PowerPoint.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)