АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Б Централізм

Читайте также:
  1. Австро-Угорська монархія в 1867-1914 рр.
  2. В Україні
  3. ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА ТА ІСТОРІОГРАФІЯ АРХІВОЗНАВСТВА
  4. Здобуття Україною незалежності.
  5. Інші типології політичних партій
  6. Конституційно-правовий статус особи в Україні на сучасному етапі характеризується рядом ознак.
  7. Конституційно-правовий статус прокуратури
  8. Короткий словник політологічних термінів
  9. Культура України на етапі становлення незалежності.
  10. Література
  11. Література
  12. Партії відрізняються за

В Автономізм.

 

2 рівень:

1. Що таке асиміляція? Штучне злиття одного народу з іншим шляхом засвоєння різними народами,що населють одну територію,однієї мови,культури,звичаїв.

2. Що таке демократія? Політичний режим, що встановлює і практично здійснює народовладдя

3. Що таке експансія? Загарбання державами та монополістичними об'єднаннями чужих територій,ринків,джерел сировини;економічне і політичне поневолення інших країн.

4. Що таке голодомор? Штучно організований більшовицькою владою голод в Україні та деяких інш. регіонах;виник внаслідок завищених хлібозаготівельних планів та примусового вилучення продовольства у селян.

5. Що таке індустріалізація? Перетворення держави у могутню промислово розвинену державу з великим військовим потенціалом.

6. Що таке колективізація? Добровільне або примусове об’ºäíàííÿ îäíîîîñ³áíèõ ñåëÿíñüêèõ ãîñïîäàðñòâ ó âåëèê³ ñ³ëüñüêîãîñïîäàðñüê³ ï³äïðèºìñòâà.

7. Що таке інтервенція? Насильницьке втручання держави у внутрішні справи інших країн.Вона може бути військовою,економічною та дипломатичною

8. Що таке коаліція? Об'єднання партій,держав для здійснення спільних інтересів-економічних,політичних,соціальних.

9. Що таке колабораціонізм? Усвідомлена,добровільна та навмисна співпраця з ворогом у його інтересах та у шкоду своїй державі.

10. Що таке коренізація? Політика,яку проводили більшовики з 1923 року,спрямована на підготовку,виховання й висування кадрів корінної національності,врахування нац. факторів при формуванні держ. апарату,організацію культурно-освітніх закладів,видання преси мовами корінних національностей.

11. Що таке тоталітаризм? Політичний режим,який прагне до повного(тотального) контролю держави над всіми аспектами життя суспільства.

12. Що таке модернізація? Оновлення,удосконалення,надання чому-небудь сучасного вигляду,переробка відповідно до сучасних вимог.

13. Що таке націоналізація? Вилучення з приватної власності осіб у власність держави землі,промислових і транспортних підприємств,або цілих галузей народного господарства.

14. Що таке окупація? Тимчасове зайняття збройними силами однієї держави частини або всієї території іншої держави,головним чином внаслідок наступальних воєнних дій.

15. Що таке партія? Політична організаця,спілка;група осіб,об'єднаних спільністю яких-небудь політичних та економічних інтересів,за які вони борються.

16. Що таке приватизація? Процес роздержавлення власності на засоби виробництва,майно,житло,землю,природні ресурси.

17. Що таке номенклатура? Сукупність прийнятих для наукового вжитку назв,термінів,що застосовуються в тій чи іншій галузі знання.

18. Що таке соціалізм? Суспільний лад,що внаслідок пролетарської революції і встановлення диктатури пролетаріату приходить на зміну капіталізму.

19. Що таке українізація? Система заходів комуністичної партії(більшовиків) України та уряду УРСР 1923-1933рр. з метою зміцнення радянської влади в Україні.

20. Що таке універсал? Розпорядчий акт адміністративно-політичного характеру.

21. Що таке націоналізм? Діяння в інтересах власної нації і мислення інтересами та світоглядом свого народу.

22. Що таке нація? Спільність людей,об'єднаних духовними,соціально-економічними та культурно-політичними зв'язками.

23. Що таке Голокост? Систематичне переслідування та знищення євреїв під час Другої світової війни.

24. Що таке рух Опору? Підпільна і повстанська боротьба народів Європи проти окупації Німеччиною та її союзниками.

25. Що таке дисидентство? Рух,учасники якого в СРСР виступали за демократизацію суспільства,дотримання прав і свобод людини,в Україні-за вільний розвиток української мови та культури,реалізацію прав укр. народу на власну державність.

26. Що таке мілітарізація? Підпорядкування економічного,політичного й громадського життя в експлуататорських державах цілям підготовки загарбницьких війн.

27. Що таке опозиція? Опір,протидія,протиставлення однієї політики,одних поглядів іншій політиці,іншим поглядам.

28. Що таке колонізація? Перетворення незалежної країни на колонію шляхом військового,економічного й політичного поневолення її іншою країною.

29. Що таке депортація? Примусове переміщення осіб,а то й народів за межі держави.

 

 

1. Розставте події в хронологічній послідовності:

4-А Введення гривні 2сентября 1996


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)