АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Одноклітинні еукаріоти

Читайте также:
  1. Або одноклітинні залози, серозні, потові, молочні залози.

Будова і процеси життєдіяльності

Крім прокаріот, до одноклітинних організмів належать одноклітинні еукаріоти, серед яких є рослини, тварини і гриби.

За загальним планом будови їх клітин подібні до клітин багатоклітинних організмів.

Якщо для клітин багатоклітинних організмів характерне диференціювання функцій і неможливість виконувати відразу всі функції живого, то одноклітинні цю здатність зберігають.

Представниками одноклітинних тварин є найпростіші. Їхнє тіло складається з однієї клітини. Представниками найпростіших є, наприклад, прісноводна амеба та інфузорія-туфелька.

Розміри найпростіших мікроскопічно малі. Їхнє тіло складається з цитоплазми, у якій розрізняють зовнішній шар — ектоплазму, і внутрішній — ендоплазму. У більшості видів клітина ззовні вкрита оболонкою, яка надає одноклітинній тварині постійної форми.

У найпростіших є органели, що виконують функції травлення (травні вакуолі), виділення (скоротливі вакуолі), руху (джгутики, війки), сприйняття світла (світлочутливе вічко) та інші органели, що забезпечують перебіг усіх процесів життєдіяльності. За способом живлення це гетеротрофні організми.

Найпростішим властива подразливість, яка виявляється в різних рухах — таксисах. Розрізняють позитивні таксиси - рухи до подразника, і негативні таксиси — рухи від подразника.

Потрапляючи в несприятливі умови, найпростіші утворюють цисту. Інцистування — важлива біологічна риса найпростіших. Воно не лише забезпечує переживання несприятливих умов, а й сприяє широкому розселенню.

Морські одноклітинні тварини, наприклад форамініфери і радіолярії, мають зовнішній скелет у вигляді вапняної мушлі.

У природі багато не тільки одноклітинних тварин, а й одноклітинних рослин і грибів. Наприклад, серед зелених водоростей до представників одноклітинних належать хламідомонада і хлорела, а серед грибів одноклітинними є дріжджі.

Одноклітинні рослини і тварини є типовими еукаріотичними клітинами, що мають поверхневу мембрану, ядро, мітохондрії, апарат Гольджі, ендоплазматичну сітку, рибосоми, інші органели. Відмінності одноклітинних тварин і рослин виникають у зв'язку з відмінностями способу їх живлення. Для рослинних клітин характерна наявність пластид, вакуолі, клітинної стінки, інших особливостей, пов'язаних із фотосинтезом. Для тваринних клітин характерна наявність глікокаліксу, травних вакуолей, інших особливостей, пов'язаних із гетеротрофним живленням.

У грибів клітина має клітинну стінку, у цьому виявляється схожість грибів із бактеріями і рослинами. Але гриби — гетеротрофи, і це споріднює їх із тваринами.

Одноклітинні еукаріоти розмножуються в основному нестатевим шляхом, але в деяких із них, наприклад в інфузорії-туфельки, спостерігається статевий процес — обмін генетичною інформацією, а в деяких, наприклад у хламідомонади, відбувається статеве розмноження. Нестатеве розмноження відбувається шляхом поділу клітин навпіл за допомогою мітозу. При статевому розмноженні утворюються гамети, які потім зливаються з утворенням зиготи.

 

 

Роль у природі і житті людини
а) є учасником ланцюга живлення; б) беруть участь у грунтоутворюваних процесах (утворюють поклади вапнякових порід); в) спричиняють хвороби; г) одноклітинні водорості є постачальником органічної речовини та кисню, є кормом; д) сприяють очищенню водойм; е) поліпшують фізичні властивості ґрунту, збагачують його органічними речовинами; є) є біологічним індикатором токсичності водойм і ґрунтів; ж) входять до складу лишайників; з) людина використовує в промисловості (дріжджі – в хлібопекарській промисловості, виробництві лимонної кислоти); і) беруть участь в колообігу речовин.

 

Клітини одноклітинних організмів можуть об’єднуватися в колонії для спільного виконання життєвих функцій.

 

 

Питання для самоконтролю:

1. Яку роль в природі відіграють одноклітинні еукаріоти?

2. Чим колоніальні організми відрізняються від багатоклітинних організмів?

3. Яка будова одноклітинних рослин пов’язана з їхніми життєвими функціями?

4. На що спрямовані профілактичні заходи запобігання поширенню бактеріальних інфекцій?

5. В утворенні яких корисних копалин беруть участь бактерії?

6. У чому полягають особливості автотрофних бактерій?

7. У чому полягають особливості гетеротрофних бактерій?

8. Чим відрізняються бактерії-аероби від анаеробів?

9. Чи може організм людини нормально функціонувати, якщо в ньому зовсім не буде бактерій?

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)