АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опорно-брусові дерев’яні будинки

Читайте также:
  1. Багатофункціональні житлові будинки
  2. Безліфтові галерейні й коридорні житлові будинки
  3. Блоковані житлові будинки
  4. Будинки дитячих дошкільних установ
  5. Коридорні та галерейні будинки

Дерев’яні будинки з оциліндрованої колоди

Достоїнством оциліндрованої колоди є рівна, округла форма, що дозволяє досягти їхнього щільного з'єднання. А завдяки однаковому діаметру й високій якості обробки поверхонь оциліндровані колоди не вимагають обробки.

Цікаво, що верстати, що обробляють колоду до форми циліндра, з'явилися більше століття назад - вони використовувалися для виробництва ліхтарних й електричних стовпів. Але для виготовлення оциліндрованих колод використовується взаємозалежний комплекс устаткування, що дозволяє здійснити послідовність операції і механічній обробці колоди- обдирання колоди, випрямлення осі в непрямолінійних стовбурів. Далі заготовка проходить через оциліндровочний верстат. Останні операції: торцівка колоди по довжині й фрезерування замків, контрольна зборка зрубу й обробка поверхонь антисептиком й антипірена.

 

Каркасні дерев’яні будинки

Несучий елемент каркасного будинку - вертикальний дерев'яний каркас із брусів різних перетинів і дерев'яних балок спеціальної конструкції. Каркас сконструйований за принципом стільникової структури, що забезпечує дуже високу деформаційну стійкість. Дах може виготовлятися як набором з окремих крокв, так й у вигляді готових фабричних кроквяних ферм. Другий варіант забезпечує більшу твердість, стійкість і міцність конструкції.

При каркасній системі основним конструктивним елементом є кістяк, що вимагає заповнення й двостороннє облицювання: зовні - вологостійкою фанерою або плитою OSB, усередині - деревом або гіпсокартоном. Між цими двома шарами прокладається утеплювач великої щільності. Для зовнішньої обробки будинку може застосовуватися практично будь-який матеріал.

Достоїнством каркасного будівництва є те, що тут виключаються проблеми, пов'язані з усадкою будинки, виникнення тріщин і деформацій. Перевага каркасної конструкції й у тім, що вона більше економічна, швидше зводиться, має значну міцність при мінімальних витратах матеріалу.

 

Опорно-брусові дерев’яні будинки

Дана технологія будівництва дерев'яних будинків об'єднала переваги каркасного домобудівництва - відсутня усадка, можливість реалізації проектів високого ступеня, 3-х кратний запас міцності несучої конструкції при проектуванні будов й інші з перевагами клеєного профільованого бруса - не змінює своєї форми, мінімальна усадка, стінові поверхні не вимагають додаткової обробки.

Несуча конструкція зовнішніх стін виконується із профільованих стійок деревини хвойних порід. Комплектація зовнішніх стін виконується із сухого профільного бруса, утеплювача, внутрішньої оздоблювальної панелі (дерево, гіпсокартон і т.п.).

У цілому, дерев'яний будинок повинен відповідати двом критеріям сучасного житла - бути міцним, надійним й зручним для проживання.

Відзначають, що для будівництва дерев'яного будинку використають деревину як хвойних, так і листяних порід, однак в Україні представлені будинки, виготовлені тільки із хвойних порід.

При цьому всі виробники дерев'яних будинків воліють використати деревину, заготовлену взимку, тому що з настанням холодів припиняється рух соків усередині дерева, пори закриваються, і деревина стає більш щільною й твердою.

На думку фахівців, будівництво дерев'яних будинків в Україні здійснюється вже не одне сторіччя, особливо в західних лісових регіонах та Карпатах. Але, якщо раніше забудовник міг орієнтуватися на ручне зведення дерев'яного будинку або в найкращому разі на каркасно-панельне, то в цей час багато українських виробників пропонують уже дерев'яні будинки заводського виготовлення.

Слід зазначити, що український виробник освоїв всі технології виготовлення дерев'яних будинків. І сьогодні забудовникові пропонуються будинки, як із клеєного профільованого бруса й оциліндрованої колоди, так і каркасні дерев'яні будівлі. За різними оцінками, на українському ринку активно просувають дерев'яні будинки власного виробництва. При цьому кожна із цих фірм здійснює будівництво по своїй фірмовій технології. І практично всі ці виробники пропонують забудовникові широкий вибір проектів будинків, ведуть будівництво дерев'яних будинків будь-якої комплектації, у тому числі будівництво дерев'яних будинків "під ключ" (використовуючи власні технологічні розробки).

Говорячи про перспективу, слід назвати ряд факторів, що сприяють росту будівництва дерев'яних будинків. Серед них особливе місце займають економічні, екологічні й соціальні фактори. Завдяки тому, що

* деревина має відносно невелику щільність,

* високі теплозахисні властивості,

* легко піддається механічній обробці й зборці,

витрати на будівництво дерев'яних будинків на 20-30% менше, ніж зведення будинків із цегли й бетону.

Із приходом зими будівництво дерев'яних будинків і зрубів не завмирає в жодній точці земної кулі. В Україні серед багатьох замовників будівельних робіт дотепер існує думка, що будувати взимку не слід. Ці стереотипи, по-перше, склалися історично, коли життя на значну частину року через люті морози й сніг просто завмирала, а по-друге, недовіра до будівництва взимку пов'язане із проблемами й обмеженнями по СНІПАМ зимового житлового будівництва.

На будівництво дерев'яних будинків поширюються свої норми й правила, відповідно до яких узимку можна робити не всі будівельні роботи, і навіть ті, що можна в обмежених обсягах.

Головна причина, по якій Замовники бояться будувати взимку, - це теоретично можлива деформація будівельних конструкцій навесні.

Але в цей час, це може відбутися тільки в тому випадку, якщо під час будівництва фундаменту будинку в зимовий час не були дотримані всі необхідні норми й правила. Фундаментні роботи у звичайному режимі можна робити при температурі до -5° С. При більше низьких температурах у будівництві застосовують різні способи, які сприяють затвердінню бетону при низьких температурах.

По-перше, може бути застосований метод підігріву бетону за допомогою виділення тепла самим розчином, виготовленим з використанням розігрітих до 90°С води або пари. Другий метод - це застосування утепленої опалубки із встановленням зверху захисного шару або "метод термоса".

Також з метою швидкого затвердіння бетону застосовують електродний прогрів або прогрів інфрачервоними джерелами. При електродному прогріві використають тепло, виділюване при проходженні електричного струму через бетон, прогрів інфрачервоними джерелами здійснюють кварцовими трубчастими випромінювачами, керамічними стрижневими випромінювачами.

У бетонний розчин з метою швидкого затвердіння бетону заставляються також спеціальні добавки, які дозволяють знизити температуру замерзання розчину настільки, що бетон встигає набрати міцність. Цей найбільш економічно й технічно ефективний метод є найпоширенішим на сьогоднішній день.

Таким чином, сучасні технології й розробки в будівельній галузі дозволяють зводити фундамент не тільки в теплу пору року, але й у мороз, без шкоди для фізичних і механічних властивостей будівельних конструкцій. Тому, якщо фундаментні роботи зроблені правильно, то можливість перекосу будинку, коли навесні піднімаються ґрунтові води, або кришення фундаменту через його нерівномірну структуру, усувається.

Далі варто вказати ряд очевидних переваг для Замовника, про які мало хто замислюється:

Терміни на будівництво дерев’яних будинків узимку значно відрізняються від літніх. Незважаючи на те, що йде додатковий час на підготовку площадки, пов'язаний з погодними умовами, розробка проекту й виготовлення конструкцій значно прискорюються через зниження загального числа Замовників у будівельних компаніях, що бажають будувати взимку.

Узимку існує можливість більш детально, творчо, не кваплячись розробити індивідуальний проект дерев’яного будинку, у Замовника є можливість змінювати й обмірковувати свій проект у процесі його розробки.

Навесні завжди спостерігається підвищення цін на будівельні матеріали, отже, зростають ціни на дерево, звідси збільшується й вартість на будівництво дерев’яних будинків.

Сучасні технології дозволяють ощадливо й швидко будувати дерев’яні будинки у будь-який час року.

 

Вибираючи проект свого майбутнього житла, необхідно в першу чергу звернути увагу на те, на якому рельєфі воно буде будуватися. Значно простіше й спроектувати, і побудувати будинок, що буде розташовуватися на рівній місцевості; відповідно він обійдеться дешевше.

З іншого боку, ретельне планування дерев’яного котеджу для складного рельєфу допоможе створити оригінальний будинок з незвичайним внутрішнім плануванням і виразною архітектурою, що, безсумнівно, порадує його власника.

Як би красиво й помітно не дивились котеджі зі складною конфігурацією, варто дуже серйозно подумати, перш ніж зупинити вибір на якому-небудь із них. У такого будинку, швидше за все, буде дуже великий периметр і площа зовнішніх стін, а це приведе до значних втрат тепла. Взагалі ідеальної з погляду енергозбереження вважається форма куба, якщо ж вона здається вам занадто простою і нудною, найкраще порадитися з фахівцем, що підкаже вам, як зробити будинок більш цікавим, не жертвуючи затишком.

Одноповерхові дерев’яні будинки мають наступні плюси:

* їх легше зводити й ремонтувати;

* вони зручні й економічні

* розміщення всіх кімнат на першому поверсі зручно для людей похилого віку.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)