АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрив матки, що стався

Читайте также:
  1. Огляд місця, де стався нещасний випадок
  2. ПРИПИНЕННЯ ТА РОЗРИВАННЯ ДОГОВОРУ СТРАХУВАННЯ
  3. Розтягнення і розриви

Розрив матки, що стався (неповний розрив). Клінічна картина- як при загрозливому розриві матки, але в цьому разі перейми слабшають, а біль посилюється і страждає плід. При катетеризації сечового міхура сеча забарвлена кров’ю.

Невідкладна допомога. Акушерка негайно викликає акушерську хірургічну бригаду лікарів, заспокоює жінку, підключає одноразову систему і проводить знеболювання залежно від умов закладу.

Але якщо пологову діяльність не припинити, відбувається повний розрив матки, при якому гине плід, потрапляючи в інші умови (черевну порожнину). У разі неповного розриву матки часто утворюється гематома. Якщо припинили пологову діяльність із застосуванням наркозу, провели лікування дистрес-синдрому плода, своєчасно прибула бригада лікарів або неповний розрив відбувся у стаціонарі пологового будинку при своєчасному оперативному розродженні, новонародженому можна виконати реанімаційні заходи і вивести його зі стану асфіксії.

Під час операції лікарі визначають обсяг ушкодження м’яких тканин, освіжають краї рани, видаляють розтрощені тканини і зашивають розрив.

У разі сильного ушкодження м’язів матки при гематомах проводять видалення матки (ампутацію або екстирпацію) на тлі масивної інфузійно-трансфузійної терапії під загальним ендотрахеальним наркозом з міорелаксантами й апаратною ШВЛ

Розрив матки, що стався (повний розрив). Клінічна картина з яскравими симптомами: виникають різкий біль і больовий шок, потім- геморагічний шок на тлі внутрішньої кровотечі. Плід частково або повністю виходить у черевну порожнину і гине.

Матка асиметричної форми, пологова діяльність припиняється, різкий біль при пальпації та зміщенні матки. Формується різко болюче утворення по ребру або над лобковим симфізом- гематома. Виявляють симптом перекритого дна матки.

Через передню черевну стінку пальпують частини плода, визначають симптоми подразнення очеревини. Матка не контурує, дно її перекрите здутими петлями кишок. Посилюється геморагічний шок на тлі внутрішньої і зовнішньої кровотечі.

Іноді при розриві матки на тлі кесаревого розтину в анамнезі може бути відсутній виражений больовий та геморагічний шок; стан жінки задовільний.

Невідкладна допомога надається негайно на місці в імпровізованій операційній (на ФАПі чи в дільничій лікарні), у пологовій залі.

При термінальних станах відзначають три етапи:

1) реанімаційні заходи і лапаратомія на тлі інфузійно-трансфузійної терапії4

2) тимчасовий гемостаз (перев’язування магістральних судин) і виведення хворої з шокового стану;

3) оперативне лікування в потрібному обсязі (зашивання розриву; ампутація або екстирпація матки).

Продовжують усувати шок із застосуванням мобілізації центральних вен.

Проводять корекцію порушень функцій усіх органів на тлі ретельного обстеження в динаміці.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)