АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Боротьба за воз’эднання Украънської козацької держави (1663-1676рр.)

Читайте также:
  1. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  2. Античні міста-держави Північного Причорномор'я
  3. АРХІВИ ТА АРХІВНА СПРАВА ДОБИ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917-1920 РР.)
  4. Боротьба з пилоутворенням при перевантаженні залізної руди в порту.
  5. Боротьба української старшини проти колоніальної політики Російської імперії
  6. Виникнення українського козацтва. Утворення козацької республіки — Запорозької Січі
  7. Вищі органи сучасної держави і поділ державної влади
  8. Вищі органи сучасної держави і поділ державної влади.
  9. Глава держави
  10. Держави - основні суб'єкти міжнародного права.
  11. Державні запозичення можуть здійснюватись тільки тоді, коли вичерпані інші джерела формування доходів держави або коли доцільно обмежити рівень оподаткування.

Боротьбу національно-патріотичних сил за об'єднання України очолив П.Дорошенко, який був обраний замість П.Тетері гетьманом Правобережної України (1665-1676 рр.).
На початку лютого 1668 р. в Лівобережній Україні вибухнуло антимосковське повстання і П.Дорошенко з військом пішов на Лівобережжя. Заручившись підтримкою значної частини населення Лівобережжя, П.Дорошенко усунув І.Брюховецького і об'єднав козацьку Україну. У червні 1668 р. Військова козацька рада обрала його гетьманом об'єднаної України. Відкрилася перспектива відродження воз'єднаної Української держави. Проте вкрай несприятливою була геополітична ситуація. Московщина і Річ Посполита виступили проти її воз'єднання в одній державі. Польща напала на Правобережну Україну і П.Дорошенко, залишивши на Лівобережжі наказним гетьманом Дем'яна Многогрішного, рушив на Правобережжя. Роз'єднання козацьких сил негативно позначилося на розвитку подій. Д.Многогрішний перейшов на бік Московщини і був обраний гетьманом Лівобережжя (1668-1672 рр.). українська держава знову розкололася на два гетьманства.
Під тиском надзвичайно тяжких обставин П.Дорошенко почав шукати опори у турецького султана.
У 1672 р. гетьман приєднався до Туреччини і розпочатої нею війни проти Польщі. Був підписаний Бучацький мирний договір (18 жовтня 1679 р.), за яким Польща відмовилася від Правобережжя:
- Поділля відходило до Туреччини;
- Українська держава утворювалася у межах двох воєводств -
Брацлавського і Київського.

Але такий стан українських земель не задовольняв Дорошенка і він у 1673 р. пішов на переговори з Москвою, які закінчилися безуспішно.
На початку 1674 р. московські війська разом з військом лівобережного гетьмана І.Самойловича оволоділи основними містами Правобережжя. І.Самойлович обирається гетьманом усієї України.
Москва усвідомлювала, що її спроба повернути Правобережжя під свою протекцію приведе до війни з Туреччиною. Уже влітку 1674 р. турки і татари вступили на правобережні землі, московсько-українське військо залишило Правобережжя. Похід турецько-татарської армії на українські землі мав жахливі наслідки. Населення звинуватило у всіх бідах і нещастях П.Дорошенка. У грудні 1674 р. П.Дорошенко пішов на переговори з поляками які зазнали невдачі.
У жовтні 1676 р., коли до Чигирина підступили полки І.Самойловича, П.Дорошенко капітулював, присягнувши на вірність московському цареві.
Падіння гетьманства П.Дорошенка ознаменувало кінець Національно-визвольної війни та її поразку. Була ліквідована державність на Правобережжі. Державність вдалося зберегти лише на території Лівобережжя, яке на правах автономії входило до складу Московщини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)