АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Озеленення міст: вулиць, магістралей, майданів, бульварів, набережних, скверів

Читайте также:
  1. Озеленення територій лікувальних закладів. Принципи розташування зелених насаджень і підбор асортименту.

В плануванні і реконструкції міст та населенних пунктів озеленення займає важливе місце і направлене на оздоровлення міської території, а також на збагачення архітектурно-художнього виду населенних пунктів.

Значення насаджень в озелененні міст

1. Санітарно-гігієнічне (захист від вітру, пилу, газу).

2. Соціально-культурне (для прогулянок, розваг населення, для укріплення ярів і берегів річок, пагорбів...) є фактором забруднення і розповсюдження пожеж.

3. Естетичне (для прикраси міських вулиць, майданів, житлових кварталів.

Формуючи систему озеленення пам’ятаємо, що розміщення її обєктів тісно пов’язують з планувальною структурою міста. Озеленення вулиць, магістралей, майданів.

Класифікація вулиць:

1. головні магістральні вулиці;

2. бульварні вулиці (шириною не менше 40 м);

3. транспортні вулиці для легкового, грузового транспорту.

Насадження на вулицях міста відносяться до категорій насаджень, які використовуються масово. Це насадження в алеях, рядових та групових посадках дерев та кущів.

Для кожної вулиці вибір типу озеленення визначається призначенням насаджень та комплексом таких умов:

1. Ширина вулиці.

2. Інтенсивність руху транспорту та його види (трамвай, тролейбус, автобус...).

3. Інтенсивність руху пішоходів.

4. Поверховість забудови і її призначення. (житлові, промислові, адміністративні, суспільні).

5. Кліматичні та мікрокліматичні умови.

В практиці озеленення вулиць використовують різні види озеленення.

1. Одинока рядова посадка між тротуаром та проїзжою частиною.

2. Дві та більш рядових посадок дерев та кущів.

3. Змішані посадки двох перших типів озеленення вулиць.

4. Озеленення розподільчих смуг на проїзжій частині.

5. Озеленення вулиць біля забудов.

6. Включення бульвару в габарити вулиць.

В багатьох випадках використовують різноманітні види озеленення.

Для озеленення магістральних і житлових вулиць необхідно підбирати добре сформовані екземпляри найбільш декоративних порід дерев:

Липа, кінський каштан, клен гостролистий.

На житлових вулицях висаджують робінію псевдоакацію, ясень, горобину, акацію білу.

Щоб виділити важливі направлення пристосовують пірамідальні форми дуба, тополі та ін.

В оформленні зелених смуг по краям тротуару можна висаджувати робатки і красивоквітучі кущі, а також смуги із стрижених кущів (живоплоти).

Бульвар – це витянуті зелені смуги насаджень (ширин. 18-50 м), які створюють впродовж житлових вулиць на набережних. Він вміщує основну пішохідну доріжку (планувальну вісь), додаткові доріжки з лавами для короткого відпочинку, входи у вигляді широких доріжок та майданчиків. Зелені насадження відіграють не тільки декоративну роль, але й санітарно-гігієнічну, захисну роль (газо-, шумо-, пилеізоляція), та розташовують їх у вигляді рядових (зі сторони автодоріг), груп та солітерних посадок.

Основне призначення бульвару – слугує місцем прогулянок та відпочинку (не на магістральних вулицях), або транзитного пересування пішоходів та короткочасного відпочинку.

Баланс території бульвару

Зелен. насадження – 40-60%

Доріжки та майдани – 37-58%

Малі арх. форми – 2-3%

Квітники – 4-5%

Дерева висаджують одне від одного на відстані 4.5 - 6.0 м.

Озеленення набережних

Характерна ознака набережних – наявність водних поверхонь поблизу населенних пунктів. Набережні застосовують для відпочинку і прогулянок населення

Основні вимоги при озелененні набережних заключаються в тому, щоб не порушити відчуття простору, створенного водною поверхнею, а підкреслити її, посилити відчуття глибини перспективи.

Набережні бувають з нахиленим (природним), вертикальним, складним контуром (очертанием) поперечного профілю.

При озелененні рівного берега зелень розміщують так, щоб відкривався вид на місто з сторони води і тому тут висаджують партерну зелень. На ровному рельєфі приміняють регулярне озеленення. На неровному рельєфі, коли береги ріки, моря,озера залишаються в природному вигляді – звилисті або скелясті краще запропонувати ландшафтне озеленення, при чому воно повинно гармонувати з прилеглою забудівлею. Дерева висаджують в таких містах, щоб вони не закривали ліс, цікаві перспективи на вулиці, майдані і окремі красиві будівлі міста.

В ландшафтному озелененні берегів слід широко використовувати контрастні форми декоративних рослин: плакучі, піромідальні, среблясті, пурпурнолистні. Створюючи нові насадження, слід зберігати природну рослинність і вводити в запропановані композиції набережних.

Сквер – це об’єкт ландшафтної архітектури (озеленення), який являє собою відкритий простір на майданах, вулицях, між мікрорайонами, перед великими будівлями, площею 0.15 - 2.0 га інколи до 5.0 га.

Він вміщує в собі систему доріжок, центральний майданчик з садом, фонтаном, клумбою. Навкруги його оточують вулиці і тротуари. Форма сквера може бути 3- і 4-кутна, правильною або неправильною.

Сквери відіграють важливу декоративну роль. Вони оформлюють і організовують ділянки, вільні від міської забудови, налаштовують пересування пішоходів і транспорт та слугують для короткого відпочинку. Сквери включаються в структуру міста, формують його вигляд.

Сквери можна розподілити на группи в залежності від їх функціонального призначення і розташування в плані міста.

1. Сквер в центрі міста на загальноміській площі.

2. –«- перед адміністративною або громадською будівлею.

3. –«- серед житлового квартала.

4. –«- прилеглий до вулиці однією або двома сторонами, створює «зелений карман».

5. –«- розміщений на площі, створенною перехрестям декількох вулиць.

6. –«- тимчасового типу.

Баланс території сквера

Зелені насадження 65-75%

Доріжки та майданчики 23-32%

Малі архітектурні форми 2-3%

та квітники.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)