АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навчальна література. Змістовий модуль 4.1.1.4 Психологія військового колективу

Читайте также:
  1. II. Спеціальна література
  2. Англійська література ІІ половини ХХ століття
  3. Давньоримська література
  4. Джерела та література
  5. Додаткова література
  6. Додаткова література
  7. Додаткова література
  8. Додаткова література
  9. Додаткова література
  10. Додаткова література
  11. Додаткова література
  12. Додаткова література

ПЛАН-КОНСПЕКТ

лекції з модулю 4.1.

,,ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОБОТИ ВІЙСЬКОВОГО ПОЛІТОЛОГА’’

 

Змістовий модуль 4.1.1.4 Психологія військового колективу

Заняття 1. Лекція №5. Соціально-психологічна структура військового колективу

 

Час 2 години

Місце Корпус,,Г’’

 

 

Навчальні та виховні цілі

Розкрити сутність військового колективу, його особливості, роль у

військово-професійній діяльності особового складу.

З’ясувати психологічну структуру військового колективу,

обґрунтувати її вплив на життя підрозділу, на якість виконання завдань, що поставлені перед ним.

Сприяти формуванню у студентів навичок самостійного аналізу

проблем колективу, розуміння провідної ролі військового керівника в управлінні соціально-психологічними явищами в ньому.

 

 

Навчальні питання і розподіл часу

Вступ 5 хвил.

1.Проблема колективу в психології. Військовій колектив, 35 хвил.

його особливості.

2.Характеристика психології військового колективу. 45 хвил.

Заключна частина 5 хвил.

Матеріально-технічне забезпечення

1.Схема № 10,, Структура психології військового колективу”.

 

 

Навчальна література

1. Варій М.Й.Основі соціальної психології військового колективу. - Львів, 2000.

2. Варій М.Й., Козяр М.Н., Коваль М.С. Військова психологія і педагогіка: Підручник. – Львів, 2003.

3. Ягупов В.В. Військова психологія: Підручник. – К., 2004.

4. Фурманець Б.І. Основи військовой психології. – Харків, 2004.

5. Подоляк Я.В. Личность и коллектив: психология военного управления. – М., 1987.

6. Военная психология и педагогика. Учеб. пособие. / Под ред. П.А. Корчемного, Л.Г. Лаптева, В.Г. Михайловского. - М.,1998.

7. Основы военной психологии и педагогики. / Под ред.. А.В. Барабанщикова, Н.Ф. Феденко. – М.:Воениздат,1984.

 

ВСТУП

 

Ні у кого не викликає сумніву, що воїн, виконуючі свої службові обов'язки, перебуває у постійному оточенні своїх співслужбовців, які разом складають той чи інший військовий колектив або, кажучи армійською мовою, - підрозділ чи то частину. І які за рівнем свого розвитку ці структурні об’єднання, такий і вплив з їх боку відчуває на себе військовослужбовець. Тому дуже важливо військовому керівнику добре знати і розуміти весь внутрішній соціально-психологічний світ свого підрозділу (частини), фактори, що його формують, агенти впливу на нього, механізми використання з метою згуртування підрозділу, забезпечення всіх поставлених перед ними завдань.

Тому знання соціально-психологічних явищ, функціонуючих у військовому колективі, є обов’язковою умовою успішного керівництва будь-яким підрозділом або частиною. Від даного чинника залежить не тільки боєздатність того або іншого військового підрозділу, але і процес формування в ньому особистості військовослужбовця.

Цільовою настановою лекції є розкриття сутності військового колективу та його соціально-психологічної структури, сприяння формуванню у студентів навичок самостійного аналізу проблем колективу, розумінню провідної ролі військового керівника в управлінні соціально-психологічними явищами в ньому.

 

1. Проблема колективу в психології. Військовий колектив, його особливості

 

Розглядаючи в попередніх темах фактори формування і розвитку особистості, ми наголошували, що одним із таких провідних факторів є соціальне середовище. Воно не тільки формує психіку особистості, а й наповнює її конкретним змістом. Соціальне середовище впливає на особистість через різні спільноти, які називаються групами.

Серед них можна виділити великі і малі.

До великих груп належать держави, класи, нації, народи тощо, їх вивчають соціологія, політологія, історія та інші науки. Саме через ці групи здійснюється вплив ідеології суспільства на психологію людей.

Мала група характеризується незначною кількістю осіб (від трьох до кількох десятків і навіть сотень), які постійно контактують між собою. Вони мають спільне завдання або мету. Такі групи є безпосередніми провідниками впливу суспільства і великих груп на окремих людей.

Мала група – це відносно невелике об’єднання людей, зайнятих спільною справою, і які перебувають один з одним у прямих взаємовідносинах. Родина, навчальний клас, спортивна команда, військовий підрозділ, виробнича бригада – це приклади малих груп. Проблеми малої групи досліджує соціальна психологія, яка є галуззю психологічної науки. Вона вивчає закономірності поведінки і діяльності людей за умов їх належності до соціальних груп, а також психологічні характеристики цих груп. Саме в них людина проводе більшу частину свого активного життя.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)