АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Маркування

Читайте также:
  1. Знаки спеціального маркування
  2. Маркування аеродромного пункту перевірки VOR
  3. Маркування перешкод
  4. Пакування, маркування та транспортування
  5. Правила маркування вантажів

5.1 Марковання повинно містити усю необхідну інформацію про насіннєву партію, призначену для реалізації і сівби. Особливості маркування залежать від призначення насіння, виду паковань і способів його транспортування.

5.2. Паковання з насінням маркують етикетками (ярликами) відповідної форми, кольору та змісту, які закріплюють зовні та вкладають усередину паковання.

5.4.Усі надписи на етикетках та пакованнях здійснюють українською мовою. На вимогу замовника надписи можуть бути продубльовані російською або іншими іноземними мовами. Крім основного тексту, марковання може містити додаткові познаки (абревіатури, надписи, логотипи, малюнки), які не впливають на зміст інформації про насіння.

5.3. Форма етикетки прямокутна, мінімальний розмір (довжина × ширина) – 110 × 67 мм.

5.5 Зовнішні етикетки виготовляють зі спеціального паперу (за ГОСТ 7625) або з іншого міцного (крім металу) водостійкого матеріалу. Спосіб закріплення зовнішньої етикетки залежить від виду паковання і способу його закриття, згідно з чим етикетки прив'язують, пришивають або наклеюють на паковання.

5.6. Внутрішня етикетка повинна відтворювати зміст зовнішньої і може бути виготовлена з паперу меншої щільності та міцності.

5.7. Крім етикеток (ярликів), зовнішнє марковання може бути нанесене безпосередньо на паковання, в тому числі й на контейнери великої місткості, за допомогою водостійкої фарби. Нанесення марковання на тару може бути здійснене заздалегідь типографським способом на замовлення виробника насіння або організації, що його пакує чи фасує. При цьому наявність внутрішньої етикетки обов'язкова.

5.8 Залежно від категорії (генерації) насіння та його призначення використовують етикетки такого вигляду:

Категорія та генерація насіння Колір Додаткові умови
Оригінальне (добазове) насіння:   Білий з фіолетовою смугою шириною 10 мм, розміщеною за діагоналлю з лівого нижнього кута етикетки Зазначається назва генерації  
Елітне (базове) насіння: Білий
Репродукційне (сертифіковане) насіння: першої генерації гібрид першого покоління Блакитний Вказується номер генерації (покоління)
Репродукційне (сертифіковане) насіння: другої генерації наступних генерацій (якщо є) Червоний
Суміш насіння Зелений Вказується категорія та генерація кожного компоненту суміші

5.9. Етикетка або інший вид марковання повинні містити таку офіційну інформацію:

Обов'язкові позиції Інформація, яку зазначають
Походження насіння   Повна назва, адреса та реєстраційний номер виробника (власника) насіння або організації, що його реалізує. Інші реквізити вказуються за потребою.
Культура Ботанічна назва культури у відповідності з Держреєстром сортів рослин, придатних для поширення в Україні
Сорт Назва сорту (лінії, популяції, гібриду) у відповідності з Держреєстром сортів рослин, придатних для поширення в Україні
Категорія Повна назва категорії, до якої відноситься насіння: оригінальне (добазове), елітне (базове), репродукційне (сертифіковане)
Генерація Назва генерації насіння у складі відповідної категорії
Номер партії / контрольної одиниці Номер партії, що зазначається, повинен відповідати номеру партії, вказаному в насінницьких документах (сертифікат, атестат). Якщо партія репродукційного (сертифікованого) насіння розділена на контрольні одиниці, після номеру партії (через дріб) зазначають номер контрольної одиниці
Рік урожаю Рік вирощування насіння
Маса Маса (нетто) або кількість насіння (садивного матеріалу), виражених у вагових або кількісних одиницях.
Відповідність стандарту Позначення відповідного ДСТУ на сортові та посівні якості насіння

5.10 Крім основних позицій, які обов'язково повинні бути зазначені (п.5.9) на етикетці чи пакованні повинні бути зазначено:

- для каліброваного насіння – номер фракції;

- для протруєного та обробленого іншими препаратами насіння – назва протруйника (препарату);

- для насіння, доробленого і запакованого на насіннєвих заводах, а також для фасованого насіння, призначеного для роздрібної торгівлі чи інших цілей – товарний знак (логотип) та назва підприємства, де запаковано або розфасовано насіння з зазначенням реквізитів, а також відомостей про перепакування або перемаркування (якщо такі дії мали місце).

5.11. Паковання з гібридним насінням та насінням батьківських форм гібридів кукурудзи або соняшнику (пп. 5.11.2; 5.11.3), а також паковання з протруєним (обробленим іншим способом) або інкрустованим чи дражованим насінням (п. 5.11.4) маркують додатковими познаками, які наносять безпосередньо на тару.

5.11.1 Нанесення додаткових познак здійснюють типографським або іншим (за допомогою трафарету) способом, застосовуючи чорну водостійку фарбу.

5.11.2 На паковання з насінням соняшнику наносять наступні познаки (графа 2):

Насіння Познака Примітка
     
Самозапильна лінія, гібрид А + чорна смуга шириною 5 см за діагоналлю материнська форма – стерильний аналог
Б материнська форма – фертильна (закріплювач стерильності пилку)
В відновлювач фертильності
F1 гібрид першого покоління

5.11.3 На паковання з насінням кукурудзи наносять такі познаки (графа 2):

Насіння Познака Примітка
Самозапильна лінія, гібрид-батьківська форма, сорт М носій стерильності молдавського типу має зовнішні ознаки цитоплазматичної чоловічої стерильності (ЦЧС)
С носій стерильності "сі"-типу
зМ має здатність давати стерильне потомство при схрещуванні з носіями молдавського типу стерильності фертильна за зовнішніми ознаками
зС має здатність давати стерильне потомство при схрещуванні з носіями "сі"-типу стерильності
МВ має здатність відновлювати фертильність у потомстві при схрещуванні з носіями молдавського типу стерильності
СВ має здатність відновлювати фертильність у потомстві при схрещуванні з носіями "сі"-типу стерильності
УВ має здатність відновлювати фертильність у потомстві при схрещуванні з носіями молдавського і "сі"-типу стерильності
Гібрид першого покоління товарного призначення F1 створений за схемою відновлення фертильності або змішування з застосуванням молдавського чи "сі"-типу стерильності або повного видалення волотей

 

5.11.4. На пакованнях з протруєним (обробленим) насінням ставлять напис «Протруєно» або «Оброблено», на пакованнях з дражованим або інкрустованим насінням – «Інкрустоване» або «Дражоване».

5.12. Для партій репродукційного (сертифікованого) насіння, що реалізують і транспортують насипом, якщо це обумовлено між виробником і споживачем, обов'язкова інформація про насіння (відповідно до п. 5.7) зазначається у накладних або інших супровідних документах (наприклад, Атестаті…).

5.13. У разі виникнення потреби у перемаркуванні або переопломбовуванні насіннєвої партії необхідно отримати дозвіл від виробника (власника) насіння. При цьому попереднє марковання та пломби видаляють, а нове марковання повинно відтворювати первинну інформацію про насіння та містити відповідну відмітку. Усі операції проводять за участі представників державних органів сертифікації насіння (зокрема, Укрдержнасінінспекції), які за потребою проводять пломбування перепакованого насіння.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)