АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підвіска

Читайте также:
  1. Задня підвіска і телескопічний амортизатор

Підвіска служить для сполуки остова з гусеничним рушієм, передачі маси трактори на опорні котки і забезпечення плавного ходу трактори.Подвески тракторів поділяються на дві основні типу:полужесткие і еластичні.

У напівтвердих підвісках осі опорних котків і натяжної колеса замортизирующим пристрій встановлюють на рамі гусениці, яка задньої частиною закріплена шарнірно у точці на кістяку трактори, а попереду з'єднана з кістяком з допомогою ресори чи пружини. Віськачения рами гусениці щодо остова збігаються з віссю головних коліс чи розташовується попереду неї.Полужесткие підвіски застосовують на тракториТ-100,Т-130 та інших.

У еластичних підвісках осі опорних котків поєднано з аналітичними кістяком трактори з допомогою ресор, пружин і важелів. Еластичні підвіски поділяють на незалежні ібалансирние.

У незалежної підвіски кожен опорний каток має окрему пружну зв'язку з кістяком, а й убалансирной чи група опорних котків з'єднані з кістяком з допомогою пружною зв'язку. Найпоширеніші на трактори еластичнібалансирние підвіски.

У балансирних підвісках осі опорних котків з'єднані системою,балансиров і пружним елементом (пружина) в звані каретки. Кожна каретка з'єднана з кістяком трактори шарнірно на осі.

Такі підвіски застосовують на тракториТ-180,ДТ-75 та інших.

>Эластичная підвіска протиполужесткой забезпечує кращу плавність ходу на своєму шляху трактори на підвищених швидкостях.

3.1. Остов

Остов - підстава, до якого кріплять всі агрегати і механізми автомобіля (трактори). У вантажних автомобілів і більшості гусеничних тракторів роль остова виконує рама. Рама у вантажних автомобілів має володіти високою жорсткістю і міцністю, щоб забезпечити тривалу і надійну роботу автомобіля. У більшості вантажних автомобілів застосовуються лонжеронний рами, які складаються з двох поздовжніх балок, званих лонжеронами, з'єднаних поперечними балками, званими траверсами. Лонжерони і траверси мають швелерної перетин і з'єднуються заклепками або зваркою. Висота лонжеронів в середній частинок, як більш навантаженої, збільшена. До лонжеронів приварені або прикріплені крон; штейн ресор, підніжок, запасного колеса та інших вузлів автомобіля. У передній частині рами розташовані бампер, що оберігає раму і кузов від ушкоджень, і гаки доячи буксирування автомобіля, а в задній - буксирний прилад для буксирування причепів.

Остови колісних тракторів поділяються на рамні, напів-рамні та безрамні.

Рамний остов представляє собою клепані або зварену раму з балок різного профілю. Рамний остов володіє високою жорсткістю, міцністю і великою масою. Через велику маси рамний остов застосовують тільки на колісних тракторах підвищеної потужності (К-701, Т-150К та ін.) Полурамний остов являє собою поєднання напіврами і картерів агрегатів трансмісії, з'єднаних між собою болтами або зварюванням. Полурамний остов володіє достатньою жорсткістю, забезпечує установку і зняття двигуна без розбирання кістяка. Його застосовують на тракторах МТЗ-80, МТЗ-82 та ін безрамний остов утворюють блок-картер двигуна і литі корпусу механізмів трансмісій, жорстко з'єднані з допомогою болтів або зварювання. Безрамний остов має достатню жорсткість і малою масою. Але з огляду на утрудненого доступу до механізмів його не пр. наміняли на сучасних колісних тракторах.

3.2. Задній міст

Задній міст звичайно ведучий. Він служить для сприйняття частини маси автомобіля (трактори), що припадає на провідні колеса, і для передачі від коліс на раму штовхають зусиль.

Задній міст являє собою порожнисту балку - нерозрізний або розрізну, що є кожухом, в якому розміщені головна передача, диференціал і піввісь. У сучасних вантажних автомобілів (ЗІЛ-130, ГАЗ-53 і ін) балки задніх мостів виконують нерозрізними. Балка в середній частині розширена і має з передньої і задньої сторін отвору. Переднє отвір закривається картером головної передачі, заднє - кришкою.

На балці є майданчики для кріплення ресор та фланці, до яких кріплять опорні гальмівні диски.

На кінцях піввісь рукавів балки встановлюють підшипники маточин ведучих коліс.

Задній міст трактора представляє собою коробчату чавунну виливок, в якій розміщені конічна і бортова передачі, диференціал і піввісь.

3.3. Передній міст

Передні мости в залежності від призначення виготовляють керованими або комбінованими.

Передній керований міст служить для повороту автомобіля (трактори) і сприйняття частини маси машини, що припадає на передні керовані колеса. Передні керовані Мослі виконують як нерозрізними (цілими), так і розрізними. Вантажні автомобілі та трактори мають нерозрізний керований міст.

Передній керований міст автомобіля ЗІЛ-130 складається з балки двотаврового перерізу, двох поворотних цапф (куркулів) вильчатого типу, шарнірно встановлених на шкворнях, і двох маточин. Шворінь нерухомо закріплений в балці конічним штифтом з гайкою. У вушка цапф П запресовані бронзові втулки, на яких цапфи повертаються навколо шкворней, Для полегшення повороту між балкою і нижньої вушком цапф на шворні встановлені опорні шайби. Осьовий зазор між верхньою вушком цапфи і кінцем балки регулюють прокладками. На цапфі на двох конічних підшипниках встановлено втулка»до якої кріплять переднє колесо. Підшипники регулюють гайкою, яка стопориться замковим кільцем шайбою і контргайкою, і закривають ий. Втулки і підшипники змащуються через маслянки, вкручені в цапфи.

 

 

Передній комбінований міст забезпечує одночасно поворот автомобіля (трактори) та передачу тягового зусилля на колеса. Такий міст підвищує прохідність автомобіля чи трактора. Комбінований міст по конструкції відрізняється від заднього ведучого моста наявністю поворотних цапф і піввісь з карданними шарнірами рівних кутових швидкостей.

 

3.4. Підвіска

 

Підвіска служить для пружного з'єднання кістяка з мостами, забезпечення плавного ходу автомобіля (трактори) і гасіння коливань кістяка. Підвіска складається з пружного елемента, що направляє пристрою і пристрою, що гасить коливання (амортизатора).

 

Пружний елемент призначений для пом'якшення та поглинання ударів, одержуваних колесами при русі по нерівній дорозі. В якості пружного елемента застосовують листові ресори (ресорна підвіска), гвинтові пружини (пружинна підвіска) і пружний вал (торсіонна підвіска).

 

Направляючий пристрій призначений для передачі зусилля від коліс на раму і від рами на колеса.

 

Гасящее пристрій, який називається амортизатором, призначене для швидкого гасіння коливань кістяка при деформаціях ресор.

 

Підвіски поділяють на два основних типи: залежні та незалежні. При залежній підвісці обидва колеса мосту змонтовані на одній осі, з'єднаної ресорами з рамою. У цьому випадку переміщення одного колеса, викликане нерівностями дороги, викликає переміщення іншого. При незалежній підвісці кожне колесо мосту підвішено до рами самостійно за допомогою важелів і пружини.

 

На вантажних автомобілях і на тракторах-тягачах найбільше застосування отримали залежні підвіски з листовими ресорами. Листові ресори на більшості вантажних автомобілів Розташовані вздовж рами машини і мають напівеліптичних форму. Такі листові ресори називають поздовжніми полуеллілтаческімі.

 

В якості прикладу розглянемо конструкцію залежною підвіски переднього і заднього мостів автомобіля ЗІЛ-130.

 

3.4.1. Передня підвіска

 

Складається з двох поздовжніх напівеліптичних ресор і двох телескопічних амортизаторів. Напівеліптична ресора представляє собою пружну балку, що складається з набору тонких листів різної довжини, але однакової товщини. Найдовший лист називають корінним. На передньому кінці корінного листа ресори є окремою вушко, яке прикріплене до нього через підкладку драбиною з гайкою і болтами. У вушко запресована втулка, через яку проходить ресорний Палеи, шарнірно з'єднує передній кінець ресори з кронштейном рами.

 

Мастило пальця і втулки здійснюється через маслянку. Задній кінець корінного листа ресори спирається на сухар, який встановлений на осі в кронштейні рами. На вісь встановлений вкладиш, який охороняє стінки кронштейна від зносу. Вкладиш закріплений в кронштейні болтом. Ресору середньою частиною кріплять до переднього моста двома драбинами з гайками.

 

На передній підвісці встановлені два гумових буфера і для обмеження прогину ресори і пом'якшення ударів ресори про раму. Телескопічний амортизатор своїми вушками з гумовими втулками шарнірно з'єднаний з рамою і балкою переднього моста з допомогою пальців.

 

3.4.2. Задня підвіска і телескопічний амортизатор

 

Телескопічний амортизатор складається з резервуара, робочого циліндра, поршня зі штоком, вушок, приварених до штоку і резервуару, клапана віддачі, клапана стиснення і сальникового ущільнення.

 

Циліндр і частина резервуара заповнені амортизаційної рідиною. Циліндр зверху закритий направляючої штока і закріплений у резервуарі гайкою, а знизу - корпусом клапана стиснення. У поршню просвердлені два ряди отворів: внутрішнього і зовнішнього рядів. Отвори знизу перекриваються диском клапана віддачі. Отвори закриті зверху тарілкою перепускного клапана. Клапана віддачі складається з двох плоских дисків»притискається до поршня вушком, утримуваної гайкою, Клапан стиснення складається з корпусу, тарілчастого впускного клапана з пружинної зірочкою і власне клапана стиснення, підгорнутого до сідла пружиною. На клапані стиснення з двох сторін вирізані дві прямокутні щілини. У корпусі є отвори впускного клапана і отвори клапана стиснення.

 

Для герметичності порожнин амортизатора встановлено два Гумових сальника: перший сальник ущільнює шток у верхній частині, а другий сальник - кільцевий простір між резервуаром і циліндром.

 

Принцип дії амортизатора заснований на опорі рідини, що перетікає і допомогою поршня з однієї порожнини в іншу через невеликі отвори. При стисканні ресори (рух автомобіля по дорозі з перешкодами) поршень зі штоком переміщається вниз, перепускний клапан відкривається і рідина з порожнини через отвір перетікає в порожнину над поршнем.

 

При цьому частина рідини, що дорівнює обсягу введеної в циліндр частини штока, витісняється з порожнини в кільцеву порожнину через отвір, долаючи опір клапана стиснення (впускний клапан закритий унаслідок тиску рідини). Зусилля пружини клапана стиснення створює необхідний опір амортизатора в період ходу стиснення, чим і гасяться коливання ресори.

 

При розтягуванні (віддачу) ресори поршень зі відтоком переміщується вгору, перепускний клапан закривається і рідина з порожнини через отвір надходить до клапана віддачі відкриваючи його і перетікаючи в порожнину. Одночасно з порожнини частина рідини, що дорівнює об'єму частини штока 5д виведеної з циліндра, перетікає в порожнину через отвір і відкритий впускний клапан. Зусилля пружини клапана віддачі створює необхідний опір амортизатора в період ходу розтягування, чим і гасяться коливання ресори.

 

Задня підвіска складається з двох основних та двох додаткових напівеліптичних ресор. Кріплення передніх і задніх кінців основною ресори кронштейнів і рами здійснюється так само, як і кріплення кінців ресори до кронштейнів рами передньої підвіски. Основна і додаткова ресори кріпляться до заднього моста двома драбинами з накладками.

 

Додаткова ресора включається в роботу тільки лише при русі автомобіля з навантаженням. При збільшенні навантаження (маси) автомобіля рама опускається і кронштейни впираються в кінці додаткової ресори, після цього обидві ресори працюють спільно.

 

У колісних тракторах (МТЗ-80 та ін) застосовують залежні підвіски з пружним елементом у вигляді гвинтових пружин, які, розміщуються в поворотних кулаках передньої балки.

 

3.5. Колеса

 

Автомобільні та тракторні колеса виконують як дисковими, так і бездискових. На більшості вантажних автомобілів і на тракторах встановлюють дискові колеса. Дисковий колесо складається з диска обода і пневматичної шини.

 

Диск виготовляється з вирізами для зменшення маси, зручності монтажу і полегшення доступу до вентиля камери. Диски укріплюють на ступицах, встановлюваних по напрямних коліс на поворотних кулаках і у ведучих коліс на кожухах півосей.

 

Обід, з'єднаний з диском заклепками або зваркою, призначений для установки на ньому шини. Обода бувають глибокі і плоскі. Глибокий обід нерозбірний, застосовується на колісних тракторах і автомобілях малої вантажопідйомності.

 

Плоский обід виготовляють зазвичай розбірним зі знімним бортовим кільцем, яке утримується на ободі розрізним замковим кільцем. У ободі є отвір для проходу вентиля. Для щільного прилягання шини & ободу кільце і обід мають конусні полки.

 

Пневматична шина служить для пом'якшення поштовхів і ударів при русі машини по нерівній дорозі, а також для кращого зчеплення коліс з поверхнею дороги. Шини по конструкції поділяються на камерні, безкамерні і арочні, а за величиною внутрішнього тиску повітря - на високого тиску (490 - 690 кПа), низького тиску (145 ~ 190 кПа) і наднизького тиску (50 - 175 кПа).

 

Камерна шина складається з покришки, гумової камери й ободной стрічки.

 

Покришка служить для захисту камери від пошкоджень і зчеплення колеса з дорогою. Вона складається з каркаса протектора, брокера (подушкового шару), боковини і борти із сердечником. Каркас виготовляють з декількох шарів прогумованої тканини (корду), між якими розміщені тонкі пластини гуми.

 

Протектор виготовляють з товстої високоміцної гуми. На зовнішній поверхні протектора є малюнок для поліпшення зчеплення шини з дорогою.

 

Брокер, що складається з декількох шарів рідкісного корду і розташований між каркасом і протектором, служить для пом'якшення ударів.

 

Боковина - поверхневий шар гуми, що оберігає каркас від попадання вологи і механічних пошкоджень.

 

Борт призначений для кріплення покришки на ободі. Усередині борту розташовані кільця сталевого дроту, обгорнуті стрічкою з прогумованої тканини.

 

Камера являє собою замкнутий гумове кільце з вентилем, розташоване всередині покришки і заповнене стисненим повітрям.

 

Вентиль призначений для заповнення камери повітрям і збереження його в камері. Він може бути металевим і резинометаллическим. Металевий вентиль для камер вантажних автомобілів складається з трубчастого корпусу, щільно прикріпленого до камери, золотника і ковпачка, що захищає вентиль від забруднення. Золотник складається із стрижня, ніпеля, втулки з конічним гумовим ущільнювачем, пружини, що направляє ковпачка і клапана. Ніпель і втулка вільно надіті на стрижень, який з обох кінців расклепать. Корпус у верхній частині має різьбу для ніпеля і конічну фаску для втулки. При закручуванні ніпеля втулка щільно прилягає до фаске корпусу, а клапан притискається до торця втулки пружиною, перешкоджаючи виходу повітря з камери. Для випуску повітря з камери відвертають ковпачок і його виступом натискають на стрижень, змушуючи клапан відкритися.

 

Вентиль тракторної камери пристосований для заправлення камери баластної рідиною.

 

Ободная стрічка - гумова кільцева прокладка, розташована між камерою і призначена для запобігання камери від пошкодженні.

 

Безкамерна шина складається лише з покришки-Покришка безкамерної шини на відміну від камерної має герметизуючий гумовий шар товщиною 2-3 мм на внутрішній поверхні і ущільнювальний бортовий шар. У безкамерних шин обід колеса повинен бути герметичним і мати похилі полиці. Вентиль у отак шин встановлюють в ободі колеса з допомогою двох гумових прокладок ущільнювачів. Безкамерні шини в порівнянні з камерними мають меншу масу, краще охолоджуються ободом колеса (що підвищує їх довговічність) і становлять меншу небезпеку в русі при проколі. Такі шини встановлюють на автомобілях і тракторах, що працюють у важких дорожніх умовах.

 

Арочні шини безкамерної типу встановлюють на задніх колесах автомобіля на спеціальному ободі. Вони мають широкий профіль і низький тиск повітря, що забезпечує хорошу прохідність автомобіля при русі по поганих дорогах.

 

Автомобільні та тракторні шини напрямних коліс відносяться до шин низького тиску, а тракторні шини ведучих коліс - до шин наднизького тиску.

 

Розміри шин низького тиску позначають двома цифрами. Перша означає ширину В профілю в дюймах, а друга після тире - діаметр обода колеса в дюймах (наприклад, 9,00-20). Шини високого тиску позначають теж двома цифрами: перша - зовнішній діаметр покришки в дюймах, а друга після знаку множення - ширина її профілю в дюймах. Розмір шини вказують на боковині

 

3.6. Ходова частина гусеничного трактора

 

Гусеничний рушій призначений для приведення трактора в рух і для сприйняття маси трактора на себе і включає в себе:

 

- Рама - є основною базовою деталлю трактора. На більшості гусеничних тракторів застосовується два типи рам:

 

1. Лонжерони (Т-150)

 

2. Коробчата, зварна - в перерізі у введенні прямокутника (Т-100М, Т-130)

 

- Гусенична стрічка;

 

- Ведучі колеса;

 

- Направляючі колеса з натяжним механізмом;

 

- Опорні й підтримувальні котки;

 

- Підвіску.

 

3.6.1. Провідне колесо і гусеничний ланцюг

 

Провідне колесо, призначене для перемотування гусеничної стрічки, складається з маточини і зубчастого вінця.

 

Гусенична ланцюг служить для перетворення обертального руху ведучих коліс в поступальний рух трактора. Являє собою замкнуту металевий ланцюг, що складається з ланок - траків, шарнірно з'єднаних між собою за допомогою пальців. Гусенична ланцюг охоплює провідне і направляє колеса, опорні катки і підтримувальні ролики. Зовнішня поверхня гусеничного ланцюга має почвозацепи, які створюють необхідний зчеплення ланцюга с1рунтом. Внутрішня поверхня ланцюга утворює металевий рейковий шлях,

 

Гусеничні ланцюги виконують як зі складовими, так і з цільними ланками. Складений ланка гусениці складається з двох штампованих рейок і черевика, з'єднаних болтами. Рейки мають два оброблених отвори для запресовування втулки і пальця, за допомогою яких з'єднуються між собою ланки гусениці, на нижній частині черевика є шпора. Гусениці з складовими ланками застосовують на тракторах Т-100, ДЕТ-250 та ін

 

Незбиране ланка гусениці представляє собою фасонну виливок, що має сім вушок для з'єднання сусідніх ланок пальцями. Середня проушина розширена і має потовщення - цівку-для зачеплення з зубами ведучого колеса. Ланка має гладкі внутрішні поверхні, обмежені гребенями. Внутрішня поверхня служить біговою доріжкою для опорних ковзанок, а гребені утримують катки від бічних зрушень. На зовнішній стороні ланки є шпора. Гусениці з цільними ланками застосовують на тракторах Т-180, ДТ-75 та ін Гусениця з цільними ланками в порівнянні зі складовими більш проста по конструкції і технології виготовлення, має меншу масу, але менш довговічна.

 

3.6.2. Направляюче колесо і натяжний пристрій

 

Направляюче колесо і натягач призначені для напрямку руху гусеничного ланцюга, її натягу та амортизації гусеничного рушія. Натяжні пристрої на тракторах застосовують як кривошипного, так і повзункового типу. Натягач з кривошипом забезпечує переміщення направляючого колеса по дузі кола. Такий пристрій застосовують на тракторах з еластичною підвіскою (Т-180, ДГ-75 та ін.) Натягач з повзунами, що забезпечує поступальний переміщення направляючого колеса, застосовують на тракторах з напівжорсткої підвіскою.

 

В якості прикладу розглянемо конструкцію і принцип дії направляючого колеса і натяжного пристрою трактора ДГ-75. Направляюче колесо складається з двох ободів, з'єднаних болтами з маточиною колеса. Кожен обід з'єднаний додатково з маточиною двомастами. Маточина встановлена ​​на двох конічних роликових підшипниках на нижній осі кривошипа. Верхня вісь кривошипа встановлена ​​в ковзних підшипниках-втулках, запресованих в передній брус рами трактора. Вісь кривошипа фіксується гайкою. Маточина з зовнішнього боку закрита кришкою з отвором. Внутрішня порожнина маточини ущільнена торцевим сальником, що складається з корпусу з зовнішнім уплотаітельним щитком, двох притертих кілець - нерухомого та обертового - і внутрішнього щитка. Кільце запрессовано в корпусі і утримується від обертання гумовим кільцем. Кільця притиснуті один до одного пружиною вміщеній в гумовому чохлі.

 

Підшипники регулюють гайкою.

 

Масло дня змащення підшипників колеса заливають через отвір в маточині, що закривається пробкою. Рівень масла в порожнині маточини визначається через отвір у кришці, що закривається пробкою.

 

Натягувальний пристрій складається з вилки, натяжної гвинта з гайкою, внутрішньої і зовнішньої пружин амортизатора, рухомого упора, регулювальної гайки і кульової опори. приєднана шарнірно вушка, яке закріплене в кривошипі. У вилці встановлена ​​натяжна гвинт з головкою на передньому кінці. На гвинт надіті пружини, які передніми кінцями впираються в пояски вилки, а задніми - впритул затягуються на гвинті гайкою.

 

На кінець гвинта натягнута регулювальна гайка, хвостовик якої встановлений у кульовий опорі, що входить в сферичну виїмку кронштейна рами трактора.

 

Регулювальна гайка закріплена контргайкою. Натяг гусеничного ланцюга регулюють обертанням гайки.

 

При згортання гайки її хвостовик, впираючись в кульову опору, переміщує гвинт, який через вилку повертає кривошип і переміщує направляюче колесо вперед збільшуючи, жение гусениці.

 

Натягач за допомогою пружин і забезпечує амортизацію натяжної пом'якшуючи удари при наїзді трактора на перешкоди.

 

3.6.3. Опорні котки і підтримувальні ролики

 

Опорні котки служать для передачі маси трактора через гусениці на грунт і для перекочування кістяка трактора по гусеничного ланцюга.

 

Опорні котки на тракторах застосовують як литі, так і штамповані, з ребордами і без них. Осі ковзанок виконують нерухомими і обертовими разом з ковзанкою.

 

Опорний каток тракторів ДТ-75 та інших складається з двох роликів, закріплених за допомогою шпонок і гайок на осі. Вісь обертається в двох конічних роликових підшипниках, зовнішні обойми яких встановлені в отворах балансира. Підшипники щільніше торцевими сальниками, Кожен сальник складається з двох притертих кілець: нерухомого обертового. Кільце запрессовано в корпусі і утримується від обертання гумовим кільцем. Кільця притиснуті один до одного пружиною, яка поміщена в гумовому чохлі. До роликам ковзанки приварені штамповані ковпаки, які разом з корпусом утворюють лабіринт.

 

Зазор в підшипнику між корпусом і балансиром регулюють прокладками. Підшипники змащуються рідким маслом, яке надходить до них через канали.

 

Горизонтальний канал в осі закритий пробкою.

 

Підтримувальні ролики служать для зменшення провисання гусеничного ланцюга і її бічного розгойдування при русі трактора. Підтримуючий ролик трактора ДТ-75 та інших складається з кронштейна, в який запресована вісь, і маточина ролика. Кронштейн приєднаний до фланця рами трактора болтами. Маточина ролика обертається на осі на двох підшипниках. Роликовий підшипник фіксується на осі стопорним кільцем, а кульковий підшипник - гайкою. Підшипник має торцеве і лабіринтове ущільнення, конструкція яких однакова з ущільненнями опорних ковзанок. Підшипник закритий кришкою, в якій є отвір, що закривається пробкою через отвір у кришці масло заливають для змащення підшипників.

 

3.6.4. Підвіска

 

Підвіска служить для з'єднання кістяка з гусеничним рушієм, передачі маси трактора на опорні катки та забезпечення плавного ходу трактора. Підвіски тракторів поділяються на два основних типи: напівтверді і еластичні.

 

У напівжорстких підвісках осі опорних катків і натяжного колеса з амортизуючим пристрій встановлюють на рамі гусениці, яка задньою частиною закріплена шарнірно в точці на кістяку трактора, а спереду з'єднана з остовом за допомогою ресори або пружини. Вісь кочення рами гусениці щодо кістяка збігається з віссю провідних коліс або розташовується спереду неї. Напівжорсткі підвіски застосовують на тракторах Т-100, Т-130 та ін

 

У еластичних підвісках осі опорних ковзанок з'єднуються з остовом трактора за допомогою ресор, пружин і важелів. Еластичні підвіски підрозділяють на незалежні і балансирні.

 

У незалежної підвіски кожен опорний каток має окрему пружну зв'язок з кістяком, а у балансирной два або група опорних ковзанок з'єднані з остовом за допомогою пружного зв'язку. Найбільш поширені на тракторах еластичні балансирні підвіски.

 

У балансирних підвісках осі опорних ковзанок з'єднані системою, балансирів і пружним елементом (пружина) в так звані каретки. Кожна каретка з'єднана з кістяком трактора шарнірно на осі.

 

Такі підвіски застосовують на тракторах Т-180, ДТ-75 та ін

 

Еластична підвіска в порівнянні з напівжорсткої забезпечує кращу плавність ходу при русі трактора на підвищених швидкостях.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.026 сек.)