АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поділ і кооперація праці

Читайте также:
  1. Адміністративній поділ
  2. Б) атоми – невидимі неподільні частинки, нескінченні за кількістю
  3. В Конституції України принципів народного суверенітету і розподілу державної влади
  4. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  5. Важкість праці: Динамічні, статичні навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна та інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  6. Види і форми оплати праці.
  7. Види стратегій фізичного розподілу
  8. Вищі органи сучасної держави і поділ державної влади
  9. Вищі органи сучасної держави і поділ державної влади.
  10. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  11. Доходи домогосподарств та їх розподіл
  12. За формою обкладення податки поділяють на прямі і непрямі.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ

План:

8.1. Поняття, зміст і завдання організації праці.

8.2. Поділ і кооперація праці.

8.3. Організація і обслуговування робочих місць.

8.4. Умови праці і фактори їх формування.

 

Поняття, зміст і завдання організації праці.

 

Організація праці – це спосіб поєднання безпосередніх виробників із засобами виробництва, з метою створення сприятливих умов для одержання високих кінцевих соціально-економічних результатів.

Організація праці є невідємною частиною трудової діяльності людини і повинна сприяти вдосконаленню всіх процесів праці виробничих структур для досягнення найвищої ефективності суспільного виробництва.

Завдання організації праці:

1. Економічна група – передбачається досягнення максимальної економії як живої так і уречевленої праці, підвищення продуктивності праці, зниження витрат в процесі виробництва і надання послуг.

2. Соціально-психологічна група – завдання передбачають створення таких умов праці, які забезпечували б високий рівень працездатності зайнятих, крім того, зайняті мають отримати задоволення від роботи.

Напрямки організації праці на підприємстві:

1. Поділ і кооперація праці – передбачає науково обґрунтований розподіл працівників за певними трудовими функціями, робочими місцями, а також об’єднання працівників у виробничі колективи;

2. Організація і обслуговування робочих місць – сприяє раціональному використанню робочого часу;

3. Удосконалення умов праці – передбачає зведення до мінімуму шкідливості виробництва і важких фізичних і психологічних навантажень, естетики виробництва, а також формування системи охорони і безпеки праці;

4. Оптимізація режиму праці і відпочинку – встановлення найбільш раціонального чергування часу роботи і відпочинку протягом робочого дня, зміни, тижня, місяця, року. Відпочинок має сприяти максимізації працездатності протягом робочого часу;

5. Нормування праці;

6. Організація підбору персоналу та його розвиток, що включає планування потреби в робочій силі, профорієнтацію і профпідбір, наймання персоналу, розробку концепції розвитку персоналу та її реалізацію;

7. Раціоналізація трудових процесів і методів праці на основі узагальнення прогресивного досвіду;

8. Зміцнення дисципліни праці;

9. Творча активність, мотивація, оплата праці…

Поділ і кооперація праці.

 

Форми поділу праці в економіці країни:

- між галузями;

- в середині галузі;

- в середині підприємства.

Поділ праці на підприємстві передбачає спеціалізацію окремих працівників на виконання певної частини спеціальної роботи.

Форми поділу праці на підприємстві:

1. Технологічний – це поділ виробничого процесу за видами, фазами, циклами;

2. Поопераційний – передбачає закріплення за працівниками окремих операцій для скорочення виробничого циклу;

3. Функціональний – відбувається між різними категоріями працівників, які входять до складу підприємства: робітники, службовці, а також між основними і допоміжними робітниками.

Основні робітники безпосередньо змінюють форму і стан предметів праці і виконують технічні операції з виготовлення основної продукції.

Допоміжні – створюють необхідні умови для безперебійної та ефективної роботи основних працівників.

4. Професійний – відбувається між групами робітників за ознакою технічної однорідності виконуваних ними робіт і залежить від знарядь і предметів праці, технології виробництва…

5. Кваліфікаційний – зумовлюється ступенем складності робіт і полягає у відокремленні складних робіт від простих.

Кооперація праці – це організована виробнича взаємодія між окремими працівниками і колективами бригад, дільниць, служб, цехів у процесі праці для досягнення певного виробничого ефекту.

Форми кооперації праці:

- В середині суспільства – коли обмін здійснюється між галузями;

- В середині галузі;

- В середині підприємства.

На підприємстві кооперація праці здійснюється за умов індивідуального виконання роботи на окремих робочих місцях, суміщення трудових функцій і спеціальностей під час колективної роботи.

Провідне місце серед колективних форм організації сучасної праці належить бригадній. Бригада — це група працівників, які разом здійснюють виробничий процес або його частину і колективно відповідають за результати своєї роботи. Основними видами бригадної організації праці е спеціалізовані бригади (складаються із працівників однієї професії, які виконують однорідні технологічні процеси: тракторно-рільнича бригада, тракторна бригада) і комплексні бригади (складаються із працівників різних професій, які виконують комплекс взаємопов'язаних технологічно різнорідних робіт).

Чисельний склад бригад:

- не чисельні: 5-10 осіб;

- середні: 11-25 осіб;

- великі: понад 25 осіб.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)