АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види стратегій фізичного розподілу

Читайте также:
  1. В Конституції України принципів народного суверенітету і розподілу державної влади
  2. Види стратегій по підтримці конкурентних переваг по М.Портеру.
  3. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  4. Завдання фізичного виховання
  5. Закон нормального розподілу
  6. Інтерпретація показників фізичного розвитку
  7. Інфраструктура фізичного розподілу
  8. Класифікація маркетингових стратегій росту
  9. Контроль правильності розподілу запасів за групами.
  10. Основні види розподілу та кооперації управлінської діяльності. Вибір пріоритетних справ.
  11. Посередники в каналах розподілу, їхні функції і види

 

 

Багатоваріантність форм організації циклу фізичного розподілу обумовлює використання п’яти стратегій фізичного розподілу:

1)ешелонованої;

2)прямої;

3)гнучкої;

4) відстрочки;

5)навантажувальної консолідації.

Ешелонована стратегія. Сутність ешелонованої стратегії полягає в тому, що готова продукція повинна попадати до кінцевого споживача за участю, як мінімум, одного посередника. Поняття «ешелон» використовується для відображення сукупності торгово-посередницьких організацій, що знаходяться у каналі фізичного розподілу. Ширина каналу обумовлена обраним видом ешелонованої стратегії. Їх три:

Стратегія інтенсивного розподілу — використовується максимальна кількість посередницьких організацій;

Стратегія ексклюзивного розподілу — залучається, як правило, одна посередницька організація (ставиться умова заборони торгівлі товарами інших підприємств);

Стратегія селективного ро зподілу — залучають більше однієї, але менше максимально можливої кількості посередницьких організацій.

Для ешелонованої стратегії характерна поставка товарів торгово-посередницьким організаціям, які отримуючи великі партії товарів, концентрують запаси на складах, а потім реалізують їх дрібним споживачам. Акумулювання товарно-матеріальних цінностей у сфері обігу дозволяє забезпечити потрібну насиченність, ширину, глибину асортименту, комплексність та своєчасність поставок при відносно менших транспортних витратах. Це найкоротший шлях до поставки «точно вчасно», що стимулює довгострокові господарські зв’язки. Тобто у ряді випадків, а саме, коли готова продукція потрібна споживачу у невеликих кількостях, з одного боку, а з іншого, — маркетингові посередники з високою репутацією знаходяться недалеко від цих дрібних споживачів, ешелонована стратегія фізичного розподілу може виявитися дуже ефективною за рахунок встановлення балансу між витратами та якістю сервісу. Частіше вона використовується при реалізації споживацьких товарів.

Пряма стратегія. На відміну від ешелонованої сутність прямої стратегії полягає в тому, що готова продукція повинна попадати до кінцевого споживача без участі посередників. Найбільше розповсюдження пряма стратегія знаходить при реалізації інвестиційних товарів, якщо вона економічно більш ефективна і забезпечує потрібне різноманіття сервісу у порівнянні з ешелонованою стратегію.

Гнучка стратегія. Вибір певної стратегії обумовлюється тим, наскільки вона здатна в конкретних умовах оптимізувати товарні запаси та забезпечити поставку «точно вчасно». В цьому зв’язку ешелонована і пряма стратегії фізичного розподілу використовуються значно рідше, ніж їх узагальнений, комбінований варіант — гнучка стратегія. За нею доведення готової продукції до споживачів може використовуватись як з участю, так і без участі посередників. Саме внаслідок своєї адаптивності, гнучка стартегія є більш економічною і підходить за якістю сервісу. Виділяють два різновиди гнучких стратегій: випадкову і планову.

Випадкова гнучка стратегія стає такою не внаслідок раніше складеного плану, а за обставинами. Наприклад, у кінцевого споживача раптом може змінитися виробнича потреба чи попит і він відмовляється від замовленої продукції. В цій ситуації постачальник об’єктивно повинен швидко знайти нового клієнта, яким, що не виключено, виявиться посередник.

Планова гнучка стратегія, на відміну від випадкової, стає такою не від зміни обставин, а у відповідності до плану. Підприємство утримує запаси готової продукції і на власному складі, і у посередників. Цей варіант гнучкого розподілу взаємовигідний для усіх участників комерційних угод. Постачальник досягає зниження складських витрат, збільшення обсягу реалізації та прибутку; посередник — максимального розширення товарного асортименту, потенційної привабливості та рентабельності; споживач — потрібної якості сервісу і задоволення попиту.

Стратегія відстрочки. Рекомендує оригінальний спосіб створення умов для здійснення поставки «точно вчасно». Фінішне збирання готової продукції відкладається до того моменту, поки на підприємство не надійде замовлення. Разом з акумулюванням запасів інгридієнтів, що необхідні для кінцевого збирання, це автоматично ліквідує небезпеку виконання поставок, якість сервісу яких відштовхує споживачів від співробітництва. Розрізняють два різновиди стратегії відстрочки: відстрочку збирання та географічну відстрочку.

Стратегія відстрочки збирання передбачає, що продукт праці знаходиться у циклі виробництва в нейтральному положенні (у стані, не призначеному для конкретного споживача) так довго, наскільки це потрібно підприємству і його клієнтам. Так, підприємства роздрібної торгівлі звичайно продають фарби, не маючи у своєму розпорядженні всю потенційно можливу кольорову гаму. Вони мають лише базові кольори, які після отримання замовлення змішуються за спеціальною рецептурою. Стратегія відстрочки збирання є механізмом зменшення кількості запасів готової продукції. В цьому зв’язку можна відмітити два достоїнства цієї стратегії: по-перше, вона перешкоджає скороченню обсягу реалізації; по-друге — стимулює більш раціональне використання складів готової продукції і активізує роботу торгових посередників у напрямку виконання багатьох фінішних операцій виробничого характеру.

Стратегія географічної відстрочки передбачає, що на складі готової продукції підприємства зберігається повний асортимент виробів, що реалізуються, а торгові посередники при цьому мають або каталоги з їх детальним описом, або виставкові зразки. Наприклад, широке розповсюдження вона знайшла при продажу меблів. Торгові представники, що знаходяться в різних географічних точках, приймають замовлення, передають їх на підприємство і потім, отримуючи через певний час товар, задовольняють попит. Результативність даної стратегії обумовлена тим, наскільки швидко і точно здійснюється комунікація та передається замовлення, а також — як швидко наступає реакція у відповідь, тобто надходить потрібний вантаж. Це скорочує кошти на виготовлення, транспортування і збереження виробів. Забезпечується ефективний контроль виробництва, економічність, якісний сервіс.

Отже, два види стратегій відстрочки фізичного розподілу пропонують відповідні варіанти затримки виробництва і транспортування готової продукції до моменту, поки на неї не отримано замовлення. Стримування передчасної поставки відбувається за допомогою різних методів. Стратегія відстрочки збирання орієнтує на зберігання максимально вузького асортименту виробів, із яких після отримання замовлення, виробляється необхідний товар. Стратегія географічної відстрочки, орієнтує на зберігання максимально широкого асортименту виробів, із яких після отримання замовлення транспортується потрібний товар в регіональне торгове представництво. Обидві стратегії відстрочки є альтернативою марнотратній роботі на невідомий ринок, коли спочатку здійснюється виробництво і транспортування продукції, а лиш потім намагаються знайти покупця.

Стратегія навантажувальної консолідації є одним з найбільш потужних засобів зменшення транспортних витрат. Її сутність полягає в тому, що малі партії вантажів по можливості об’єднуються у великі. Цей захід дозволяє скоротити вартість переміщення одиниці вантажу і, відповідно, частку транспортних витрат у собівартості та ціні готової продукції. Оскільки величина транспортних витрат при поставках знаходиться в прямій пропорційній залежності від величини попиту, то реалізація програми навантажувальної консолідації є тим компромісом, який дозволяє і клієнтуру задовольнити, і досягти економії на доставці. Розрізняють три види стратегії навантажувальної консолідації: географічну, заплановану та договірну.

Стратегія географічної навантажувальної консолідації передбачає, що підприємство об’єднує малі партії вантажів, які йдуть в одному територіальному напрямку і мають загальну станцію призначення, у великі. Цей тип консолідації не перериває маршруту поставок і може реалізуватися трьома способами: самим підприємством; одним з підприємств, що беруть участь у комбінуванні; незалежною транспортною організацією.

Стратегія запланованої навантажувальної консолідації передбачає, що на підприємстві формуються поставки великих партій готової продукції для окремого споживача. Пріоритетом такого планування є задоволення попиту, а виконання договірних зобов’язань за поставками «точно вчасно» — вважається критерієм його якості. Запланована навантажувальна консолідація знаходиться в конфлікті з попитом. Наприклад, у споживача може помінятися потреба і йому не знадобиться та кількість виробів, яка планується до відгрузки в даний момент. Проте потрібно знайти компромісний варіант, який би забезпечив потрібний стандарт якості сервісу і прибуток від консолідації. Зрозуміло, що план відгрузочної консолідації є частиною плану поставки.

Стратегія договірної навантажувальної консолідації (централізованої доставки вантажів) передбачає, що на складі готової продукції підприємства консолідуються товари, призначені для споживачів, з якими укладені договори. Причому це звичайно дрібні споживачі, що як і постачальник, намагаються досягти економії на транспортних витратах. Агрегований вантаж одним транспортним засобом централізовано доставляється всім зацікавленим.

У підприємства завжди існує набір різних стратегій фізичного розподілу, кожна з яких може використовуватись залежно від обставин. У конкретній ситуації повинні вибиратися оптимальні варіанти, що забезпечують можливості для маневрування з метою завоювання лідерства на ринку (рис. 10.1).


 

 


Рис. 10.1. Схема стратегій фізичного розподілу підприємства


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)