АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види стратегій по підтримці конкурентних переваг по М.Портеру

Читайте также:
  1. Види стратегій фізичного розподілу
  2. Визначення конкурентної переваги фірми в даному сегменті
  3. До переваг самоменеджмента Л. Зайверт відносить:
  4. Домогосподарства як суб’єкт ринкових відносин, їх переваги
  5. Загальне визначення, переваги та недоліки гідропривода
  6. Класифікація маркетингових стратегій росту
  7. Конкурентні переваги підприємств на ринку туристичних послуг
  8. Лекція 5. Конкурентні переваги підприємств туристичної сфери на ринку послуг
  9. Обмеження, переваги і недоліки різних типів психодіагностичних методик
  10. Оцінка конкурентних сил за Портером
  11. ПЕРЕВАГИ

Раніше чи пізніше, але прийде той час, коли будь-який туристичний бізнес буде помічений або "відзначений" конкурентами. Навіть найуспішніший і продуманий бізнес-план може бути підданий атаці "колег", тому процес бізнес-планування власного розвитку, повинен починатися з попереджуючого аналізу можливих дій конкурентів, спрямованих на підрив нашої діяльності.

Кожний готельно-ресторанний комплекс, як і кожна людина, унікальна. Її поведінка на ринку характеризується деякою тільки їй одній властивою комбінацією стратегічних ідей. Тим не менше вибір стратегії диктується певними правилами і, в першу чергу, залежить від того, в рамках стандартного або спеціалізованого бізнесу лежить ринкова ніша фірми.

У першому випадку компанія займається випуском самих звичайних, поширених в даній економіці товарів і послуг. І тоді найважливішою характеристикою, що визначає зміст її стратегії стає масштаб справи: від локального до глобального.

У другому випадку фірма зосереджується на виробництві порівняно рідко зустрічаються (або взагалі відсутніх) на ринку товарів і послуг. При цьому вона може або піти по шляху адаптації до особливих запитів ринку, наприклад, урахування побажань окремих груп клієнтів. Або дотримуватися протилежної лінії - замість пристосування себе до вимог ринку спробувати змінити самі ці вимоги. Наприклад, створивши небачений, принципово новий клас товарів або добившись радикальної зміни стереотипу поведінки в споживанні певної послуги.

Класик сучасності Портер виділяв 3 стратегії: орієнтація на зниження витрат, диференціацію продукції і фокусування. Відійдемо від класичного розуміння конкурентних стратегій і розглянемо їх в іншій інтерпретації. Існує щонайменше чотири основних типи стратегії конкурентної боротьби, кожен з яких орієнтований на різні умови економічного середовища і різні ресурси, які знаходяться в розпорядженні підприємства.

Віолентна стратегія - стратегія конкурентної боротьби, що заключається в ставці на зниження витрат виробництва. Останнє досягається за рахунок організації масового випуску порівняно недорогих, але цілком доброякісних товарів. Три основні різновиди фірм-віолентів за свої гігантські розміри і економічну міць отримали в науці звучні назви «гордих левів», «могутніх слонів», «неповоротких бегемотів».

Віолентна стратегія характерна для фірм, що діють у сфері великого, стандартного виробництва товарів і / або послуг. Фундаментальний джерело сили фірм полягає у тому, що таке виробництво зазвичай можна налагодити

~_тьш ефективно і з меншими витратами, ніж виготовлення невеликих партій аїльно відрізняються один від одного товарів. Крім того, віоленти використовують переваги, що створюються широкомасштабними науковими дослідженнями, розвиненою збутовою мережею та крупними рекламними кампаніями.

Стратегія віолентів проста: спираючись на свою гігантську силу, фірма прагне домінувати на обширному ринку, по можливості витісняючи з нього конкурентів. Вона приваблює покупця порівняльною дешевизною і добротністю (середній рівень якості) своїх виробів. Причому турбота про покупця - наслідок розуміння ними законів масового попиту: поганий або дорогий товар такого попиту не породжує.

Критики крупних фірм часто говорять, що історія вибила у тих основний козир - технічну перевагу. Однак, щоб не говорилося про монополізм та інших недоліках промислових гігантів, люди задовольняють свої найбільш ходові потреби за рахунок продукції великих фірм.

Патіентна стратегія - стратегія конкурентної боротьби, що полягає у випуску обмеженої кількості вузькоспеціалізованої продукції високої якості. За свою здатність перемагати більш потужних конкурентів не силою, а вмінням фірми, що дотримуються цієї стратегії, отримали найменування «хитрих лисиць». Патіентная стратегія типова для фірм, що встали на шлях вузької спеціалізації. Вона передбачає виготовлення особливої, незвичайної продукції для певного (частіше вузького) кола споживачів. Свою ринкову силу компанії- патієнти черпають в тому, що їх вироби стає в тій чи іншій мірі незамінними для відповідної групи клієнтів. Така компанія намагається не розпорошуватися, контролюючи невелику частину великого ринку, а завойовує максимальну частку маленького ринкового сегменту. Свої, як правило, дорогі і високоякісні товари вона адресує тим, кого не влаштовує стандартна продукція.

Сенс цієї стратегії полягає не просто в спеціалізації, але в зосередженні зусиль на користується саме обмеженим попитом продукції. Що змушує патиентов вузько окреслювати свою реалізовану ринкову нішу. Компанії приносять на ринок різноманітність. Прагнучи уникнути сутички з гігантами вони вишукують і активно формують спеціальні потреби, рятуючи економіку від знеособлює гніту стандарту.

Комутантна стратегія - стратегія конкурентної боротьби, що передбачає максимально гнучке задоволення невеликих за обсягом (локальних) потреб ринку. Дрібні фірми, що дотримуються цієї стратегії, звичайно не мають у своєму розпорядженні ефективним обладнанням, науково-технічними заделами або особливими пізнаннями в спеціальній області. Тому їх часто називають скромним ім'ям «сірих мишей», що, проте, нітрохи не заважає багатьом з них процвітати на ринку. Комутантна стратегія переважає при звичайному бізнесі в місцевих (локальних) масштабах. Сила дрібного неспеціалізованого підприємства полягає в його кращій пристосованості до задоволення невеликих за обсягом (а нерідко і короткочасних) потреб конкретного клієнта.

За своєю природою попит завжди має точкове, локальне походження: у даного споживача у зв'язку з такими-обставинами з'явилася потреба в тому-то й тому-то. Збіг в загальних рисах запитів великих груп або окремих шарів споживачів плюс наявність технічної можливості поставити їх задоволення на потік створюють основу для масового (віоленти) або спеціалізованого (патієнти) виробництва. Але умови ці виконуються далеко не завжди. І тоді на сцену виступають комутанти.

Створювані кожного разу для даного конкретного випадку незліченні дрібні підприємства виконують роль сполучної тканини економіки. Лише комутанти готові використовувати кожну можливість для бізнесу, тоді як інші фірми дуже строго дотримуються свого виробничого профілю. Справа в тому, що відсутність великих виробничих потужностей, особливих пізнань у вузькій області або науково-технічних заділів - словом, все, чим сильні інші фірми - призводить до того, що коммутантам (в рамках розумного) майже все одно, чим займатися. Фірми-миші, однак, мають і властиві тільки цьому типу переваги. їм легко йти на такі різкі зміни сфери комерційної діяльності, на які інші фірми нездатні. У свою чергу, підвищена гнучкість стає джерелом сили комутантів у конкурентній боротьбі. Дух вільного підприємництва з його постійної націленістю на отримання прибутку і готовністю вдатися заради неї до будь- яких засобів проявляється в діяльності комутантів в найбільш чистій і закінченій формі.

Експлерентна стратегія - конкурентна стратегія, орієнтована на радикальні нововведення. Фірми, зайняті цим ризикованим первопроходческім бізнесом, часто називають «першими ластівками»

Ця стратегія конкурентної боротьби пов'язана із створенням нових або радикальним перетворенням старих сегментів ринку. Мова йде не просто про вдосконалення товарів і послуг, а про вкрай ризикованому (але і нечувано вигідному у випадку удачі) пошуку революційних рішень. Головний фактор сили експлерентів пов'язаний з випередженням у впровадженні принципових нововведень. Така компанія прагне до створення нового ринку та вилученню вигод з спочатку одноосібного присутності на ньому. Піонерська компанія вірить, що реалізація її технічних ідей переверне ринок... і в 85 випадках з 100 кінчає банкрутством (дані за восьмидесятих роки по США). Але ж у 15 випадках на частку експлерента випадає величезний технічний і фінансовий успіх! Цього виявляється достатньо, щоб залучати в бізнес нових і нових фірм- ластівок.

У чистому вигляді, проте, спостерігати піонерську стратегію у світі бізнесу вкрай складно через її короткочасну природу.

 

Характеристика конкурентних стратегій

Тип стратегії Виробництво Розмір організації Стійкість організації Витрати на НДДКР Конкурентні переваги
Віолентна масове великий висока великі Висока продуктивність
Патієнтна спеціалізоване великий, середній, малий висока середні Пристосованість до ринку
Комутантна універсальне малий низька малі Гнучність
Експлерентна експерементальне середній, малий низька великі Випередження в нововведенях

Конкурентні стратегії сприяють просуванню, формуванню та реалізації готельного продукту.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)