АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рідинні скляні термометри

Читайте также:
  1. Електричні термометри опору

Найпростіший термометр – рідинний. Принцип його дії заснований на розширенні рідини при підвищенні температури. Рідинний термометр улаштований у такий спосіб – тонка запаяна трубка з маленьким резервуарчиком унизу заповнюється спиртом чи ртуттю і прикріплюється до шкали. У залежності від температури, рідина розширюється чи стискується і, відповідно, піднімається чи опускається в трубці. На підставі цих змін ми можемо судити про температуру середовища, у якій знаходиться термометр.

Основні переваги скляних рідинних термометрів – простота використання і досить висока точність виміру навіть для термометрів серійного виготовлення. До недоліків скляних термометрів можна віднести: погану видимість шкали (якщо не застосовувати спеціальної збільшувальної оптики) і неможливість автоматичного запису показань, передачі показань на відстань і ремонту.

Сутність термоелектричного методу полягає у виникненні ЕРС у провіднику, кінці якого мають різну температуру. Для того, щоб виміряти виниклу ЕРС, її порівнюють з ЕРС іншого провідника, що утворить з першим термоелектричну пару AB (мал. 2), у колі якої тече струм.

Результуюча термо- ЕРС кола, що складається з двох різних провідників A і B (однакових за довжиною), дорівнює

(3)

чи

(4)

де і - різниці потенціалів провідників A і B відповідно при температурах t2 і t1.

Термо-ЕРС даної пари залежить тільки від температури t1 і t2 і не залежить від розмірів термоелектродів (довжини, діаметра), величин теплопровідності і питомого електроопору.

Для збільшення чутливості термоелектричного методу вимірювання температури в ряді випадків застосовують термобатарею: послідовно включених термопар, робочі кінці яких знаходяться при температурі t2, вільні при відомій і постійній температурі t1.

Термоелектричний термометр (ТТ) – це вимірювальний перетворювач, чутливий елемент якого (термопара) розташований у спеціальній захисній арматурі, що забезпечує захист термоелектродів від механічних ушкоджень і впливу вимірюваного середовища.

Термоелектричні термометри випускаються двох типів: що занурюються і поверхневі. Промисловість виготовляє пристрої різних модифікацій, що відрізняються по призначенню й умовах експлуатації, по герметичності і захищеності від дії вимірюваного середовища, по стійкості до механічних впливів, по ступені теплової інерційності і т.п.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)