АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типи термометрів опору (ТО)

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  3. Адміністративне правопорушення, його склад.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  6. Вивчення методів вимірювання температури. Перевірка термометрів
  7. Визначення Е.Р.С. та внутрішнього опору джерел живлення
  8. Глава 44. Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція)
  9. Електричні термометри опору
  10. Зміст роботи Ради профілактики правопорушень
  11. Концепції юридичної відповідальності за правопорушення
  12. Кримінальна динаміка правопорушень

Для рішення різних задач ТО поділяються на еталонні, зразкові і робочі, що у свою чергу підрозділяються на лабораторні і технічні.

Еталонні ТО призначені для відтворення і передачі шкали МПТШ в інтервалі 13,81 ¸ 903,89К.

Технічні ТО у залежності від призначення і конструкції поділяються на:

- що занурюються, поверхневі і кімнатні;

- захищені і не захищені від дії агресивного середовища;

- стаціонарні і переносні;

- термометри 1-го, 2-го і 3-го класів точності і т.д.

Значно рідше в металургійній практиці зустрічаються напівпровідникові термометри опору для вимірювання температури (-90)¸(+180) 0С. Їх застосовують у термореле, низькотемпературних регуляторах, що забезпечують високоточну стабілізацію чутливих елементів газоаналізаторів, корпусів пірометрів, електродів термоелектричних установок для експрес-аналізу сполук металу і т.п.

Безконтактний метод вимірювання температури

Температуру розжарення вольфрамової нитки лампи вимірюють за допомогою спеціальних приладів – пірометрів. В основу будови пірометрів покладено закони випромінювання абсолютно чорного тіла. Одним із таких приладів є яскравісний пірометр або пірометр із зникаючою ниткою. В ньому використано властивість людського ока з високою точністю порівнювати яскравість двох тіл, які розміщені поруч.

Пірометр складається з зорової труби, всередині якої змонтовано еталонну фотометричну лампу. Лампа живиться від акумулятора батареї, або спеціального блока живлення.

1-окуляр;

2-світлофільтр;

3-нитка розжарення еталонної лампи;

4-поглинаючий світлофільтр;

5-об’єктив;

R- реостат;

Г- гальванометр, або амперметр.

Рухаючи об’єктив 5 створюють в площині нитки 3 зображення поверхні тіла, температуру якого визначають. Світлофільтр 2 пропускає червоні промені, в яких ведеться спостереження. Спостерігаючи через окуляр, підбирають за допомогою реостата R таке розжарення нитки, щоб її яскравість співпала з яскравістю зображення поверхні тіла (при цьому нитка “ зникає”, тобто стає невидимою на фоні зображення поверхні тіла). Гальванометр градуюють в одиницях температури. Визначена в такий спосіб температура дістала назву яскравісної температури Т . Яскравісна температура рівна дійсній температурі тіла Т, якщо тіло абсолютно чорне. Для сірих тіл Т менша від дійсної температури Т і пов’язана з нею формулою: Т = Т , де - безрозмірна величина.

Пірометр має два діапазони вимірів: 800-1400 С і 1400-2000 С.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)