АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сова (конфронтація)

Сови дуже високо цінують власні цілі та стосунки. Вони розглядають конфлікт як проблему, яку треба розв'язувати, і шукають таке рішення яке б задовольнило як їхні власні цілі, так і цілі супротивної сторони в конфлікті. Сови сприймають конфлікти як засіб поліпшення стосунків шляхом послаблення напруження між двома людьми. Вони намагаються розпочати дискусію, яка розцінила б конфлікт як проблему. Шукаючи рішення, які б задовольнили як їх самих, так і іншу особу, сови підтримують стосунки. Сови не заспокоюються доти, доки не знайдене рішення яке б задовольнило і власні, і чужі цілі. Вони також не заспокоюються доти, доки напруга не спаде і негативні емоції не будуть повністю зняті.

 

Чим більшою є загальна сума балів за певною стратегією розв'язання конфліктів, тим частіше ви схильні застосовувати цю стратегію. Чим менша загальна сума, тим рідше ви користуєтесь нею.

 


ПІДРАХУНОК КІЛЬКОСТІ НАБРАНИХ БАЛІВ

 

ВТЕЧА ПРИМУС ЗГЛАДЖУВАННЯ КОМПРОМІС КОНФРОНТАЦІЯ
         

 

¹ 1.9. Малювання в парах «СВІТ, ДЕ ТЕБЕ РОЗУМІЮТЬ»

Кожен з учасників пари отримує по 1 олівцю або фломастеру і один аркуш паперу А-4 на двох.

Хід вправи

Учасникам потрібно за 5 хвилин намалювати світ, де їх розуміють. Вправа виконується в мовчанні. Елементи малюнку зображуються по черзі.

Питання для обговорення:

§ Хто з вас почав малювати першим?

§ Як ви досягли взаєморозуміння?

§ Чи було вам комфортно під час роботи. Так чи ні?

@ 1.10. ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК. Попередження конфліктів. (Доповіді студентів)

Не менш важливим є питання про попередження конфліктів. Попередити конфлікт — означає завчасно збагнути можливість його виникнення та усунути причину. Для цього потрібно пам'ятати, що людина, як правило, конфліктує в суб'єктивно значимій для себе ситуації, з якої не бачить іншого виходу. Щоб запобігти цьому, спробуйте зрозуміти, чому дана ситуація така важлива для вашого партнера, чому вона вик­ликає такі переживання.

Причина не завжди «в сьогоднішньому», конфлікт може бути відстроченим у часі. Людину образили, повелися з нею несправедливо, але вона чомусь не змогла належним чином (у власному розумінні) відповісти; напруженість у стосунках поступово накопичується, і врешті-решт конфлікт спалахує з незначного, зовні неадекватного приводу, причому супереч­ка, яка виникла у сфері ділових стосунків, може трансформуватись на особисті відносини і навпаки. Метою стає боротьба сама по собі, психологічний зміст якої — довести свою ви­щість над суперником.

Існують досить прості, але ефективні правила поведінки, щоб не провокувати конфлікт:

— при поганому настрої чи в момент роздратування обмежте спілкування;

— якщо відчуваєте, що зустріч із людиною чи ситуація можуть викликати у вас роздратування, завчасно підготуйтесь до такого контакту;

— керуйтеся здоровим глуздом і завжди обирайте розумну лінію поведінки;

— ваші слова та дії мають бути правомірними і зрозумілими для оточуючих;

— не прагніть принизити співбесідника, бо в цьому випадку дуже велика ймовірність отримати зворотну реакцію;

— не наполягайте на тому, чого людина безсумнівно не може виконати.

Найбільш типова форма ексцесів, що сигналізують про конфлікт, — взаємна лайка, яка сама себе живить: різке слово викликає грубість у відповідь, докір — стимулює відповідну реакцію, але вже на іншому рівні, більш експресивно. Щоб не втягнутись у конфліктну ситуацію, будьте підкреслено спокій­ні: тримайтесь упевнено, говоріть стримано і владно, уникай­те багатослів'я, дивіться співбесіднику в очі. Витримка не принижує вашого авторитету, а надто емоційна реакція — є демонстрацією слабкості та невпевненості у своїй правоті.

Таким чином, конфлікт — складне психологічне явище, що може мати багато різновидів залежно від причин виникнення, кількості і складу учасників, форми вияву, результатів та ін. Кожен конфлікт розвивається і має певну послідовність стадій. Під час конфлікту його учасники займають різні (часто — протилежні) позиції, по-різному усвідомлюють та переживають ситуацію, що виникла. Для попередження і вирішення конфліктів доцільно дотримуватись певної послідовності психологічно оптимальних дій з урахуванням конкретної ситуації.

¹ 1.10. Вправа на зняття емоційного напруження «ПОДАРУНКИ КОРОЛІВ»

Обладнання: магнітофон, диск зі спокійною музикою.

Хід вправи

Зараз ми з вами опинилися на весняному зеленому лузі. І пішли по ньому далі і далі… Відчуваючи траву і землю під ногами, спів птахів, стрекотіння коників. І ми можемо побачити, як під вітром пробігають хвилі по траві. А ми йдемо все далі і далі по цьому широкому, прекрасному луку. Яскраво світить сонце і десь далеко попереду видно величезне широке дерево. І чим ближче ми до нього підходимо, тим сильнішими стаємо. Ось ми підішли до нього зовсім близько і можна доторкнутися до його кори. Відчули? Яка вона? І подивилися на блакитне небо крізь гілки дерева. Яке воно красиве! І дуже хочеться залізти на дерево…Гілки пружні, зручні! Ноги міцно упираються в стовбур і нижні гілки, і можна залазити все вище і вище, поки не опинимося на самій верхівці. Дерево трохи хитається, а навколо зелене листя і небо…І видно, що поряд пролітають птахи. Вони великі, білі, змахують крилами рівно і спокійно, і ваше дихання також стає рівним і спокійним. І це як у сні або казці… І можна змахнути руками і полетіти за цими птахами, які летять далі і далі. І ми полетіли разом з ними, залишаючи на землі все те, що не хочеться брати з собою.

Раптом в одній із сторін на горизонті виникає яскраво-червоне сяйво. Воно посилюється. І з цього світла до нас рухається КОРОЛЕВА. Вона тримає в руках скарбничку, в якій знаходяться подарунки.

1 подарунок – це вміння слухати і чути

2 подарунок - це вміння розуміти співрозмовника

3 подарунок – це вміння аналізувати проблему

4 подарунок – це вміння приймати продуктивне рішення

5 подарунок – це вміння знайти компроміс.

Дякуємо тобі КОРОЛЕВА за такі важливі подарунки


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)