АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стандартні командні файли

Читайте также:
  1. M-файли
  2. Мовленнєвий етикет. Стандартні етикетні ситуації (вітання, прощання, висловлення відмови, співчуття та ін.).
  3. Мовний, мовленнєвий, спілкувальний етикет. Стандартні етикетні ситуації.
  4. Мовний, мовленнєвий, спілкувальний етикет. Стандартні етикетні ситуації. Парадигма мовних формул.
  5. Переписуємо файли.
  6. Файли. Іменування файлів.

Кожен раз при реєстрації користувача в системі виконується командний файл.bash_profile (аналог autoexec.bat і config.sys в DOS), який знаходиться в його домашньому каталозі. Файл.bash_profile являє собою файл ініціалізації командного інтерпретатора bash. Він виконується автоматично при кожному завантаженні оболонки. Даний файл містить команди, які визначають спеціальні змінні середовища, як системні, так і користувачеві. Розглянемо приклад стандартного файлу.bash_profile:

#.bash_profile (1)

# Get the aliases and functions (2)

if [ -f ~/.bashrc ]; then (3)

. ~/.bashrc (4)

fi (5)

# User specific environment and startup programs (6)

PATH=$PATH:$HOME/bin (7)

ENV=$HOME/.bashrc (8)

USERNAME="" (9)

export USERNAME ENV PATH (10)

Рядки, що починаються зі знака # (1, 2, 6), трактуються як коментарі. Їх вміст, як правило, ігнорується.

В рядку 3 перевіряється, чи існує в домашньому каталозі користувача файл.bashrc. Якщо такий присутній, то виконується гілка умови then (рядок 4) - файл.bashrc запускається на виконання. Рядок 5 - кінець конструкції if-then.

Рядки 7-9 визначають змінні середовища. Зверніть увагу на те, що змінні PATH і HOME - це системні змінні, які система попередньо визначила сама. В даному файлі значення змінної PATH модифікується (розширюється). Спеціальні змінні та режими оболонки bash наведені в Додатку В.

Спеціальні змінні, крім усього іншого, потрібно експортувати з допомогою команди export. Це робиться для того, щоб вони стали доступними для всіх можливих вторинних оболонок. Однією командою export можна експортувати кілька змінних, перерахувавши їх в командному рядку як аргументи (рядок 10).

Ще одним файлом ініціалізації оболонки bash є.bashrc. Він виконується кожен раз, коли користувач входить в оболонку. Цей файл також запускається кожен раз при запуску якого завгодно командного файлу (скрипта). В.bashrc звичайно містяться визначення псевдонімів і змінних, які служать для включення тих чи інших функцій командного інтерпретатора. Приклад файлу.bashrc наведено нижче:

#.bashrc (1)

# User specific aliases and functions (2)

# Source global definitions (3)

if [ -f /etc/bashrc ]; then (4)

. /etc/bashrc (5)

fi (6)

set -o noclobber (7)

alias l='/bin/ls -al' (8)

Як і в попередньому прикладі, в файлі використовується конструкція if-then (рядка 4-5). В ній наведене посилання на стандартний файл завантаження, єдиний для всіх користувачів системи - /etc/bashrc.

В рядку 7 установлюється режим noclobber. Він охороняє існуючі файли від запису поверх них переадресованої вхідної інформації. Можливі ситуації, коли в якості імені файлу, в який переадресується вивід, користувач може випадково вказати ім'я існуючого файлу. Якщо режим noclobber установлено, то при переадресації вхідної інформації в уже існуючий файл цей файл не буде замінено стандартнім вихідним потоком. Файл-оригінал збережеться.

Іноді при роботі доводиться часто використовувати одну і ту ж команду або послідовність команд. Цю проблему можна вирішити, створивши командний файл і вказавши каталог, в якому він знаходиться, в змінній оточення PATH. Однак не завжди раціонально зберігати окремий скрипт для кожної команди, що часто застосовується (надто багато файлів малої довжини). Для цього існують псевдоніми (aliases). Наприклад, однією з найчастіше використовуваних команд є ls, але формат вихідних даних незручний (якщо команда запущена без опцій). Набагато зручніше і наочніше виглядає результат роботи команди /bin/ls -al. Але це неможлива розкіш - вводити такий довгий рядок кожен раз при необхідності довгого лістингу каталогу. В рядку 8 ми створюємо псевдонім. Псевдонім працює як макрос, який перетворює його в команду.

Крім файлів.bash_profile і.bashrc в домашньому каталозі користувача, як правило, ведеться протокол команд, введених користувачем раніше (.bash_history), і скрипт виходу з системи (.bash_logout).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)