АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні підходи до землеоціночної структуризації території населеного пункту

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  5. Анкета експертної оцінки території населеного пункту
  6. Вправа 11. Виберіть слово, яке підходить за значенням.
  7. Вправа 31. Поставте модальне дієслово, що підходить за змістом (інколи можливо кілька варіантів), у потрібній особі та числі та перекладіть речення.
  8. Глава 1. Загальні положення
  9. Глава 19. Загальні положення досудового розслідування
  10. Глава 2. Загальні правила документообігу
  11. Глава 42. Загальні засади міжнародного співробітництва
  12. Глвав 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Процес рентоутворення в межах населеного пункту відбувається, як правило, на достатньо великій та внутрішньо неоднорідній території, яка характеризується складним поєднанням природних і антропогенних ландшафтів, різницею в функціонально-планувальних якостях, різним рівнем прибутковості від використання земель, що призводить до неоднорідності прояву рентоутворюючих факторів. Це обумовлює необхідність її землеоціночної структуризації – економіко-планувального зонування території. Економіко-планувальні зони встановлюються на основі економічної оцінки території населеного пункту з урахуванням таких факторів:

1. Неоднорідність функціонально-планувальних якостей території;

2. Доступність до:

· місць концентрації трудової діяльності (місць прикладання праці);

· центрів громадського обслуговування;

· місць масового відпочинку;

· центру міста;

3. Рівень інженерного забезпечення та благоустрою території;

4. Рівень розвитку сфери обслуговування населення;

5. Екологічна якість території;

6. Соціально-містобудівна привабливість середовища:

· різноманітність місць прикладання праці;

· наявність історико-культурних та природних пам'яток;

· естетика архітектурної забудови тощо.

Кількість факторів, що враховуються при здійснені економіко-планувального зонування визначається, насамперед, величиною населеного пункту, специфікою та рівнем його соціально-економічного розвитку.

Кінцевим результатом економіко-планувального зонування території населеного пункту є визначення зонального коефіцієнту .

Межі та кількість економіко-планувальних зон, а також значення коефіцієнтів не є наперед заданими параметрами, а результатом по факторної оцінки території населеного пункту. Неодмінною умовою економіко-планувального зонування є виділення земельно-оціночних одиниць (оціночних районів) – територіально і функціонально визначених утворень, в межах яких і здійснюється оцінка властивостей земель населених пунктів. Слід пам'ятати, що оціночні райони є робочими одиницями оцінки, їх кількість залежить від розміру населеного пункту, його господарського профілю, адміністративного статусу і соціально-культурного потенціалу. Чим детальніша землеоціночна структуризація території, тим вищий ступінь достовірності кінцевого результату.

Оціночні райони виділяються у встановлених межах населеного пункту. Вони визначаються: магістралями загальноміського та районного рівня, смугою відводу залізниці, природними обстеженнями (річки, струмки, канали, рівчаки і т.д.), в окремих випадках – межами ділянок виробничих підприємств.

Площа одного оціночного району має бути порівнюваною з мікрорайоном багатоповерхової забудови, кварталом (групою кварталів) садибної забудови. Сукупність усіх землеоціночних одиниць повинна забезпечувати повне охоплення території населеного пункту.

 

2. Розрахунок комплексного індексу цінності території та виділення економіко-планувальних зон

Для встановлення меж економіко-планувальних зон застосовується експертний метод оцінки оціночних районів населеного пункту, який полягає у наступному: заповнена анкета експертної оцінки, що включає певну кількість факторів, найвпливовішими серед яких є доступність до центру населеного пункту, доступність до місць прикладання праці, доступність до зупинок суспільного транспорту, рівень газопостачання, водопостачання, забезпечення об'єктами торгівлі.

Оцінка окремого фактору встановлюється за 5-ти бальною шкалою. По кожному оціночному району визначається сума балів оцінки факторів, а потім середній бал в кожному з них і середньозважений бал для населеного пункту. Частка від ділення середнього балу по району () на середній бал () є величиною комплексного індексу цінності оціночного району ().

Експертна оцінка території населеного пункту та розрахунок комплексного індексу зводиться в табл. 2.1.

Таблиця 2.1


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)