АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

УПРАВЛІННЯ АСОРТИМЕНТОМ ПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Читайте также:
  1. Адреса регістра управління завершується на: 11
  2. Актуальність проблеми управління освітою
  3. Аналіз асортименту і структури продукції.
  4. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  5. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  6. Аналіз є однією із функцій управління
  7. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  8. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  9. Аналіз рентабельності продукції.
  10. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  11. Аналіз ритмічності випуску продукції
  12. Аналіз собівартості окремих видів продукції

 

На сучасному етапі практично немає компаній, які виробляють і про­понують лише один товар. Деякі підприємства ТПП обмежують свою діяльність виробництвом і збутом єдиної групи товарів, наприклад, енергосилове об­ладнання, шліфувальні засоби тощо. Багато фірм займаються виробництвом і збутом декількох груп товарів. В будь-якому випадку на підприємстві виникає потреба управління товарним асортиментом (ТА).

Товарний асортимент - це динамічний набір номенклатури позицій (типо­розмірів, марок, моделей) продукції, яка користується потенційним попитом на ринку і забезпечує успішне функціонування підприємства на довгу перспективу.

Одна із найскладніших проблем управління асортиментом полягає у виз­наченні, що повинно входити у склад товарного асортименту та з яких товарів чи модифікацій повинен він складатись. Для вирішення цієї проблеми про­понується методика формування товарного асортименту, яка схематично предс­тавлена на рис. 5.1. Перевагу слід надавати такому складу товарного асор­тименту, який забезпечує протягом тривалого періоду постійне перевищення (або, як мінімум, збалансованість) прибутку, який залишається у розпоря­дженні підприємства, над потребами у фінансових ресурсах, необхідних для підтримки конкурентоспроможності підприємства.

Під рейтингом продукції розуміють місце, яке займає та чи інша номенк­латурна позиція в ряду всіх позицій ТА, який проранжоваио. Ранжування від­бувається за цільовою економічною характеристикою продукції як за змен­шенням значень характеристик, які оцінюють результативність (стратегічну ко­рисність) для підприємства включення цієї позиції в його товарний асортимент, так і за зростанням значень характеристик, які оцінюють величину витрат ресурсів, що необхідні для освоєння та виходу на ринок цієї позиції. Рейтинг продукції падає у міру зміщення номенклатурної позиції, яка входить в список БТА, зверху вниз. Тобто, рейтинг падає у міру зменшення результативності та збільшення витрат ресурсів, пов'язаних з виробництвом та виводом на ринок цієї номенклатурної позиції.

Вибір економічної характеристики залежить від конкурентних умов, які складаються на підприємстві, для якого формують товарний асортимент. Пе­ревага надається тим ресурсам, в яких відчувається дефіцит. Наприклад, якщо загострюється дефіцит матеріалів, за критерій ранжування доцільно вибрати рентабельність щодо матеріальних затрат; при дефіциті трудових ресурсів -рентабельність до величини затрат на оплату праці; при певному обмеженні капіталовкладень - рентабельність цільових капітальних вкладень.


Рис. 1. Порядок формування товарного асортименту

До потенційних економічних характеристик, які слід включити по коленому виду продукції в БТА, належать такі:

-ціни на одиницю продукції;

-потенційні обсяги виробництва продукції в натуральному та грошовому вираженні;

-трудомісткість продукції;

-собівартість продукції та її елементи (матеріальні затрати, оплата праці, амортизаційна складова тощо);

-затрати на маркетингові заходи із просування продукції на ринку;

-капіталовкладення в матеріально-технічну базу виробничої сфери (для виробництва продукції);

-прибуток від реалізації продукції;

-рентабельність продукції по затратах на виробництво (сумарні затрати та її елементи);

-рентабельність капітальних вкладень;

-тривалість освоєння та виводу на ринок продукції;

-чисельність працівників.

Ще одним важливим моментом планування асортименту є проблема зняття з виробництва окремих виробів (чи цілих серій товару) та включення нових виробів в товарний асортимент фірми. Нерідко товари створюються власними силами підприємства і є результатами його НДДКР. В інших випадках можуть використовувати інші шляхи оновлення асортименту, а саме:

• копіювання ще не запатентованих виробів;

• укладання угоди про ліцензійні платежі;

• придбання у третіх осіб товару з правом його подальшого виробництва та збуту;

• придбання фірми-виробника із всім асортиментом, виробничими потужностями та системою збуту.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)