АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 2. Склад витрат виробництва

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  3. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  4. SLS-Склад Лайт
  5. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  6. VVS Офис - Склад - Магазин v4.3.1
  7. Автоматизація виробництва
  8. Адміністративне правопорушення, його склад.
  9. Азотисті основи як складові компоненти нуклеїнових кислот
  10. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  11. Амплітуди спектральних складових відгуку НЕ
  12. Аналитический учет материалов на складе и в бухгалтерии.

 

1. Економічний зміст дефініцій «витрати» та «затрати». Загальноекономічне групування витрат виробництва.

2. Нормативна регламентація складу витрат виробництва.

3. Групування операційних витрат за економічними елементами.

4. Групування витрат на виробництво за статтями.

 

Витрати умовно-змінні
Витрати за статтями
  Рис. 2.1. Загальноекономічне групування витрат виробництва

 


Рис.2.2.Взаємозв’язок елементів та статей витрат  

 



Таблиця 2.1

Склад статей калькуляції

Статті калькуляції продукції Характеристика складових
   
Сировина та матеріали Ввключає вартість: •сировини та матеріалів, що входять до складу виготовлюваної продукції, створюючи її основу, або є необхідним компонентом для ви­готовлення продукції (робіт, послуг); •купованих матеріалів, що використовуються у процесі виробниц­тва продукції (робіт, послуг) для забезпечення нормального технологіч­ного процесу й упакування продукції. До цієї статті належать витрати, пов'язані з використанням природ­ної сировини, у частині відрахувань для покриття витрат на геологороз­відку і геологопошуки корисних копалин, на рекультивацію земель, плата за деревину, продану на пні, і за воду, що вибирається з водо­господарських систем у межах затверджених лімітів, а також платежі за використання інших природних ресурсів.
Куповані комплектуючі вироби, напівфаб­рикати, роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підпри­ємств і організацій Містить вартість: •купованих комплектуючих виробів і напівфабрикатів, що потребу­ють монтажу або додаткового оброблення на даному підприємстві; •робіт і послуг виробничого характеру, які виконуються сторонні­ми підприємствами або структурними підрозділами підприємства, що не належать до основного виду діяльності. До робіт і послуг виробничого характеру належать: здійснення ок­ремих операцій з виготовлення продукції, оброблення сировини і спо­живчих матеріалів, часткове оброблення напівфабрикатів і виробів тощо за умови, що ці послуги відносять безпосередньо на собівартість кон­кретних видів продукції. Вартість купованих комплектуючих виробів, напівфабрикатів, робіт і послуг виробничого характеру входить безпосередньо до вартості ок­ремих видів і замовлень.
Паливо та енергія на технологічні потре­би витрати на всі види палива (як одержані від сторонніх підприємств та організацій, так і виготовлені самим підприємством), безпосередньо використовувані у процесі виробництва продукції
Зворотні відходи вартість повернутих відходів, що вираховуються з загальної суми витрат, відне­сеної на собівартість продукції.
Основна заробітна плата витра­ти нарахованої основної заробітної плати відповідно до прийнятих підприємством систем оплати праці у вигляді тарифних ставок (окла­дів) і відрядних розцінок для працівників, зайнятих у виробництві про­дукції.
Додаткова заробітна плата витра­ти нарахованої виробничому персоналові підприємства додаткової за­робітної плати за працю понадвизначені норми, за трудові успіхи та винахідництво і за особливі умови праці. Вона містить доплати, надбав­ки, премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.
Відрахування на соціальні заходи 1)відрахування на обов'язкове страхування, у тому числі на обов'яз­кове соціальне страхування на випадок безробіття; 2)відрахування на обов'язкове державне пенсійне страхування (до Пенсійного фонду).
Витрати, пов'язані з підготовкою та освоєнням виробництва продукції •підвищені витрати на виробництво нових видів продукції в період їх освоєння, а також витрати, пов'язані з підготовкою й освоєнням ви­пуску продукції, не призначеної для серійного випуску або масового виробництва; •на освоєння нового виробництва, цехів і агрегатів (пускові ви­трати), на винахідництво і раціоналізацію. Витрати, пов'язані з освоєнням нових видів продукції, належать до витрат майбутніх періодів і включаються до собівартості виробів части­нами протягом установленого (не більш як дворічного) терміну з мо­менту початку їх серійного або масового випуску виходячи з коштори­су цих витрат і кількості продукції, що виготовляється за цей період.
Відшкодування зносу спеціальних інстру­ментів і пристосувань цільового призначення та інші спеціальні витрати" •відшкодування вартості спеціальних інструментів (спецоснащення) і пристосування цільового призначення незалежно від їх вартості; •проектування, виготовлення (придбання) спеціального інструмен­ту і пристосувань цільового призначення; •ремонт і утримання у робочому стані спеціального інструменту і пристосувань цільового призначення; •утримання спеціальних служб підприємства, що обслуговують по­точне виробництво визначених видів виробів (спеціальних конструк­торських бюро та ін.), крім випадків, коли ці витрати відшкодовуються замовником понад договірну ціну за виріб або за рахунок спеціальних асигнувань; •проведення епізодичних і періодичних дослідів, оплату експертиз, консультацій, пов'язаних з використанням спеціальних інструментів і пристосувань цільового призначення, вартість технічної документації.
Витрати на утримання й експлуатацію ма­шин та обладнання •амортизаційні відрахування на повне відтворення виробничого устаткування, транспортних засобів, цінного інструменту; •витрати на проведення усіх видів ремонту. Амортизаційні відрахування на надані в оперативну оренду основні засоби (крім тих, що належать до державної форми власності) нарахо­вуються орендодавцем. Амортизаційні відрахування на надані в оренду основні засоби, а також на надані в оперативну оренду основні засоби, що належать до державної форми власності, нараховуються орендарем і використовуються ним виключно на повне відновлення орендованої частини основних засобів; •сума сплачених орендарем процентів (винагород) за користуван­ня наданих в оперативну і фінансову оренду основних засобів.  
Загальновиробничі витрати •витрати на управління виробництвом (оплата праці апарату управ­ління цехами, дільницями тощо); •амортизація основних фондів та нематеріальних активів загально-виробничого призначення (цехового, дільничного); •витрати на утримання, експлуатацію та ремонт основних фондів загальновиробничого призначення; •витрати на вдосконалення технології й організації виробництва; •витрати на опалення, освітлення, водопостачання; •витрати на обслуговування виробничого процесу; •витрати на охорону праці, техніку безпеки й охорону навколиш­нього середовища; •інші витрати (витрати від браку, оплата простоїв тощо).

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)