АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація обліку надходження, експлуатації та вибуття основних засобів

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  5. II. Класифікація основних засобів
  6. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  7. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  8. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  9. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  10. IV. Оцінка вибуття запасів
  11. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  12. V. Облік амортизації основних засобів

 

На підприємствах необхідно забезпечити постійне оновлення основних засобів не тільки тому, що вони зношуються, але й для:

Ø забезпечення вищого рівня фондооснащеності виробництва;

Ø впровадження досягнень науково - технічного прогресу – єдиного фактора, який дозволяє підвищити рівень ефективності виробництва.

У зв’язку з цим на підприємства надходять основні засоби у результаті будівництва, придбання чи навіть безплатної передачі або фінансової оренди. Такі операції відображаються на основі «Актів приймання - передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів» тип. Ф. №ОЗ-1.

Приймання основних засобів здійснюється комісією, затвердженою керівником підприємства.

Порядок документування надходження основних засобів:

- Керівник призначає комісію по прийманню об’єкта, яка веде прийом об’єкта або находження основних засобів.

- Складається Акт приймання передачі ОЗ та технічна документація, паспорт, креслення, які затверджує керівник.

- Складена та завірена документація надається до бухгалтерії, де заповнюється Інвентарна картка основних засобів.

Важливо, щоб при цьому була ретельно перевірена комплектність об’єкта у відповідності з проектно-кошторисною чи технічною документацією.

Причому треба мати на увазі, що разом з машинами і механізмами, автомобілями часто надходять ремкомплекти, запасні вузли, комплекти інструментів, певні малоцінні і швидкозношувані предмети, вартість яких у технічних паспортах та товарно-транспортних накладних не вказується.

Організовуючи облік надходження ОЗ, необхідно мати на увазі, що об’єкт приймається на баланс за загальною прейскурантною вартістю (справедливою вартістю за П(С) БО 7), до якої додають витрати на реєстрові - збори, державне мито та ін.

Тому необхідно забезпечити роздільний облік об’єкта і комплектуючих, виходячи з їхньої кількості за технічними паспортами і вартості, визначеної за аналогами, які існують на підприємстві, або на основі прайс-листів чи експертної оцінки.

Оскільки у згаданому акті тип. ф №ОЗ-1 відповідних граф чи рядків не передбачено, для оприбуткування таких комплектуючих можна використовувати накладні (прибуткові ордери) з наступним відображенням цих даних у реєстрах аналітичного обліку.

Кожному об’єкту основних засобів присвоюють інвентарний номер, що є дуже важливою відмітною ознакою в організації обліку, якщо врахувати, що на підприємствах експлуатуються, як правило, декілька однотипних, а то й однакових об’єктів.

Інвентарні номери присвоюються при оприбуткуванню об’єкта за серійною ознакою і складаються з чотирьох - п’ятизначного числа. Навіть якщо об’єкти однотипні і обліковується в одній інвентарній картці, кожному з них присвоюють окремий інвентарний номер.

Інвентарні номери об’єктів, які вибули внаслідок зносу, реалізації і т.п., не можуть присвоюватись іншим основним засобам, які надійшли на підприємство.

Орендовані основні засоби обліковуються у орендарів за інвентарними номерами, присвоєними орендодавцями.

При оприбуткуванні основних засобів, придбаних у постачальників, «Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів» тип. ф. №ОЗ-1 складається в одному примірнику, оскільки, крім нього, є товарно-транспортна накладна.

Якщо ж об’єкт передано від одного підрозділу до іншого, цей акт складають у двох примірниках, і один примірник передається у бухгалтерію, а другий зберігається у підрозділі, що передав об’єкт основних засобів.

Для забезпечення точності і оперативності обліку важливе значення має правильне визначення рахунків і об’єктів аналітичного обліку для віднесення амортизаційних відрахувань на витрати видів продукції (робіт послуг), виробництво (виконання) яких здійснює структурний підрозділ які вказують у графі 10 зазначеного акта. Коди цих об’єктів складаються із номерів синтетичних рахунків, призначених для обліку відповідних витрат.

На основі акта спочатку в «Інвентарній карточці обліку основних засобів» тип. ф. № ОЗ-6, а потім в «Інвентарному списку основних засобів» тип. ф. №ОЗ-9 проводять запис інвентарних номерів об’єктів, їхнього найменування, первісної вартості.

Щодо оприбуткування ОЗ на підприємствах, із прийняттям нового ПКУ, необхідно пам’ятати, що не проводяться операції з придбання основних засобів у підприємств-платників єдиного податку (згідно з правилами ПКУ з розрахунку податку на прибуток такі операції не мають права відносити на витратну частину, а отже і амортизації такі засоби також не підлягають, у той ас як в бухгалтерському обліку ведеться облік об’єкту за наявності на нього всіх документів, що підтверджують введення в експлуатацію ).

Поряд із надходженням основних, засобів, на підприємствах із-за різних причин:

Ø непридатності для дальшої експлуатації внаслідок повного зносу, застарілості, непотрібності;

Ø продажу;

Ø вимушеної ліквідації і т. ін.

проходить їхнє вибуття, яке необхідно чітко організувати.

При ліквідації основних засобів з ініціативи керівника власника:

1. Керівник видає наказ про призначення ліквідаційної комісії, яка необхідна для розрахунку результатів списання основних засобів.

Постійно діюча комісія:

- здійснює безпосередній огляд об’єкту, який підлягає списанню;

- встановлює причини невідповідності критеріям активу;

- визначає осіб, з винних яких відбулося передчасне вибуття основних засобів із експлуатації, вносить пропозиції щодо їх відповідальності;

- визначає можливість продажу (передачі) об’єкта іншим підприємствам, організаціям і установам, або використання окремих вузлів, деталей, матеріалів, що можуть бути отримані при демонтажі, ліквідації основних засобів, встановлює їх кількість і вартість;

- складає і підписує акти на списання основних засобів.

До неї входять: голова-головний інженер або заступник керівника підприємства, члени комісії-керівники структурних підрозділів, головний бухгалтер або його заступник, МВО.

2. Складається Акт списання основних засобів, що затверджується керівником. В акті зазначають:

Ø найменування об’єкта;

Ø інвентарний номер;

Ø дата введення в експлуатацію;

Ø місце експлуатації;

Ø первісна вартість;

Ø сума нарахованого зносу за час експлуатації;

Ø обґрунтування необхідності списання з балансу.

1-примірник надається в бухгалтерію, 2- примірник залишається у особи, відповідальної за зберігання основних засобів та є підставою для здачі на склад запчастин, що залишилися в результаті їх списання, а також матеріалів, металобрухту. Витрати по списанню, а також вартість матеріальних цінностей, що надійшли від зносу та розробки будинків, споруд, демонтажу обладнання відображають в акті в розділі "Розрахунок результатів списання об’єктів".

3. На основі Акта на списання ОЗ та Акта на приймання МЦ в бухгалтерії складається: інвентарна картка обліку ОЗ, опис інвентарних карток; картка обліку руху ОЗ, інвентарний список ОЗ.

При вибутті основних засобів внаслідок списання, важливим завданням організації обліку є забезпечення чіткого контролю за отриманими матеріальними цінностями від розбирання будівель і споруд, демонтажу машин і обладнання, оскільки нерідко окремі конструктивні елементи, вузли й агрегати можуть бути використані для ремонтів чи реконструкції інших об’єктів.

Нерідко навіть вартість матеріалів, які вже непридатні для дальшого використання за прямим призначенням: брухт, тверде паливо і т.д., є досить значною. В окремих випадках при ліквідації, наприклад, приладів, необхідно оприбуткувати дорогоцінні метали; золото, платину, срібло. Нехтування цим завдає значних втрат підприємствам і не може свідчити про ефективність організації обліку.

Результати від списання об’єкта необхідні для відображення операцій у обліку. Для забезпечення належного контролю за такими витратами доцільно попередньо скласти кошторис, тобто розрахунок, який є основним інструментом обліку і контролю витрат, а також критерієм оцінки діяльності управлінців.

Якщо у процесі переміщення основного засобу здійснюють розбирання його фундаменту чи іншої частини об’єкта або демонтаж усього об’єкта, це оформляють актом за формою ОЗ-3.

За безоплатної передачі основних засобів іншому підприємству або продажу стороннім організаціям на кожний інвентарний об’єкт складають акт за формою ОЗ-1.

Відпуск об’єкта основних засобів у порядку реалізації оформляють товарно-транспортною накладною (рахунком - фактурою), в якій бухгалтерія:

Ø визначатиме первісну чи відновну вартість об’єкта;

Ø нараховуватиме знос за час експлуатації;

Ø відпускну ціну, ПДВ та ін.

Для отримання аналітичних даних про наявність і рух основних засобів за їхніми класифікаційними ознаками бухгалтерія на підставі підсумкових даних в інвентарних картках (книгах) за звітний місяць заповнює Картку обліку руху основних засобів за формою ОЗ-8.

Переоцінка необоротних активів проводиться, якщо їх залишкова вартість більше ніж на 10% відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки одного об’єкта необоротних активів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об’єктів групи необоротних активів, до якої належить цей об’єкт.

Але переоцінка зовсім не означає перегляду строків корисної експлуатації основних засобів: вона впливає лише на їхню оцінну вартість.

І якщо об’єкт основних засобів може фізично прослужити відведений йому час, то, як би ми на папері не змінювали його вартості, термін служби ми змінити не в змозі.

Відомості про зміну первісної вартості та суми зносу основних засобів зносяться до регістрів їх аналітичного обліку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)