АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Норматив оборотних засобів по матеріальних витратах

Читайте также:
  1. A) Нормативті.
  2. B. Приведение параметров микроклимата и нормативным показателям
  3. E) нормативные постановления Верховного суда Республики Казахстан
  4. E. Використання антисептичних засобів
  5. I. Нормативные акты
  6. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  7. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  8. II. Класифікація основних засобів
  9. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  10. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.
  11. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  12. IV. Амортизація нематеріальних активів

а) попередньо визначається норма оборотних засобів у днях:

nд =Зтр+Зпот+Зстр+Зпідг,

де Зтр – транспортний запас – це запас матеріалів, необхідний для забезпечення роботи підприємства на час перебування матеріалів у дорозі від постачальника до споживача; Зпот – поточний запас – запас, необхідний для забезпечення виробництва між двома черговими поставками; Зстр – страховий запас – це запас, який необхідний у випадку затримки чергової партії матеріалів (залежить від надійності постачальника). Величина страхового запасу, як правило, не повинна перевищувати половини поточного запасу; Зпідг – підготовчий запас – утворюється у зв’язку з необхідністю складської обробки і підготовки до відправлення у виробництво матеріалів, що надійшли.

б) визначається норма оборотних засобів у відсотках:

,

де n – норма оборотних засобів у процентах; m – питома вага витрат матеріалів даного виду в річному обсязі випуску продукції, %; 360 – середня кількість днів у році.

в) визначається норматив за формулами:

,

де Qв – річний обсяг випуску товарної продукції у грошовому виразі, грн., або:

,

де РМ – одноденні витрати матеріалів даного виду, грн.; nд – норма запасу, в днях.

2.Норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві (Ннв) залежить від обсягу випуску продукції, що виробляється, собівартості окремих її видів та тривалості виробничого циклу. При цьому має бути враховане співвідношення собівартості незавершеного виробництва і собівартості готової продукції, яке називають коефіцієнтом наростання витрат.

Норматив оборотних засобів визначається за формулою:

,

де Qв – річний обсяг випуску товарної продукції, грн.; Тц – тривалість виробничого циклу в днях; Тп – тривалість планового періоду в днях; Ссд – середньодобові витрати на випуск продукції, грн.; СТ – собівартість товарної продукції, грн.; kНВ – коефіцієнт наростання витрат.

3. Норматив оборотних засобів у залишках готової продукції визначається як добуток вартості одноденного випуску готових виробів на норму їхнього запасу у днях. У свою чергу, норма запасу складається з кількості днів, необхідних для підготовки продукції до реалізації (продажу), тобто її комплектування, пакування та відвантаження споживачам, а також оформлення і здавання в банк платіжних документів.

4. Норматив оборотних засобів у малоцінних і швидкозношуваних предметах залежить від розміру їх запасу, чисельності персоналу, кількості робочих місць.

5. Норматив оборотних засобів у запасних частинах визначається виходячи з кошторисів витрат на обслуговування та ремонти устаткування за попередні періоди, віднесених на одиницю залишкової вартості основних фондів або ремонтну одиницю і скоректованих на зміну умов виробництва у плановому періоді.

6. Норматив оборотних засобів у витратах майбутніх періодів розраховується виходячи із залишку цих коштів на початок періоду з врахуванням величини наступного їх погашення за рахунок собівартості продукції.

7. Сукупний норматив оборотних засобів на розрахунковий (плановий) період є не що інше, як загальна сума нормативів, обчислених за окремими елементами оборотних засобів.

4.Ефективність використання оборотних засобів.

Як оцінюється ефективність використання оборотних засобів підприємства?

Ефективність – це співвідношення отриманого результату і ресурсів, які використовуються для його досягнення, тому загальним критерієм буде збільшення обсягу продукції з мінімальним використанням ресурсів.

Ефективність оборотних засобів оцінюється системою показників:

- коефіцієнт оборотності,

- коефіцієнт завантаження,

- тривалість одного обороту,

- абсолютне і відносне вивільнення оборотних засобів за рахунок прискорення обігу;

- матеріаломісткість;

- матеріаловіддача;

§ Коефіцієнт оборотності (Коб) показує кількість обертів, які здійснюють оборотні засоби за певний період:

,

де Осер – середньорічна (середньоквартальна, середньомісячна) вартість оборотних засобів; Qв – обсяг випуску продукції, робіт у вартісному виразі.

Даний показник характеризує кількість реалізованої продукції (виконаних робіт) на 1 грн. оборотних засобів. Чим більше обертів здійснюють оборотні засоби за певний період часу, тим більше продукції, робіт буде виконано при незмінній сумі оборотних засобів. У цьому полягає основний економічний зміст прискорення обігу оборотних засобів.

§ Середньорічна вартість оборотних засобів (її ще називають середньорічний залишок оборотних засобів) на практиці визначається за формулою середньої хронологічної:

,

де Оп і Ок – залишки оборотних засобів на початок і кінець року; і – сума оборотних засобів на початок усіх місяців року, крім січня.

Місячний середній залишок оборотних засобів визначається як півсума залишків цих коштів на початок і кінець місяця.

§ Коефіцієнт завантаження обчислюється за формулою:

Чим менший коефіцієнт завантаження, тим вища ефективність використання оборотних засобів.

§ Тривалість обігу характеризує час проходження оборотними засобами окремих стадій і визначається за формулою:

,

де T – тривалість періоду (30, 90, 360 днів).

Результатом прискорення обігу оборотних засобів є їх абсолютне і відносне вивільнення.

§ Абсолютне вивільнення – коли у плановому періоді обсяг оборотних засобів менший, ніж у минулому:

де – фактична величина оборотних засобів за звітний період; – потреба в оборотних засобах в плановому періоді.

§ Відносне вивільнення означає, що в даному періоді виробництво виконує більший обсяг робіт з меншою сумою оборотних коштів:

де – відносне вивільнення засобів; Qф і Qпл – фактичний і плановий обсяг випуску продукції в грошовому виразі; – фактична і планова величина оборотних засобів.

§ Матеріаломісткість (Мм) – відображає вартість всіх матеріальних затрат на одиницю виробу або на одну гривню виготовленої продукції і визначається за формулою:

або

де Мз – загальна сума матеріальних затрат, грн.; Q, N – обсяг виготовленої продукції в грошовому і натуральному вимірниках відповідно.

§ Оберненим показником до матеріаломісткості є матеріаловіддача (Мв):

Шляхи підвищення ефективності використання оборотних засобів.

Основні шляхи ефективного використання оборотних засобів:

1) зменшення строків виготовлення продукції в результаті механізації робіт, удосконалення технологічних процесів, ширшого застосування конструкцій, агрегатів та напівфабрикатів;

2) зменшення виробничих запасів у результаті покращення організації матеріально-технічного постачання, зменшення діяльності їх транспортування;

3) економії матеріальних ресурсів, кращого їх зберігання та обліку, суворого дотримання норм витрат матеріалів на одиницю продукції;

4) удосконалення розрахунків із замовниками та інших заходів щодо поліпшення фінансової та платіжної дисципліни;

5) упорядкування ціноутворення, застосування дійової системи економічного стимулювання.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)