АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сонячна енергія. Чому це вигідно для України?

Читайте также:
  1. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  2. Права органів ДФІ України?
  3. Робота, потужність, енергія. Закон збереження енергії
  4. Хто з політичних діячів став першим всенародно обраним Президентом незалежної України?
  5. Хто очолював делегацію Центральної Ради, яка у травні 1917 р. вручила Тимчасовому уряду вимогу проголошення автономії України?
  6. Яким законодавчим актом визначаються правові засади функціонування бюджетної системи України?
  7. Які відносини не є предметом регулювання відповідно до статті 4 ГК України?

Нам потрібні джерела енергії, яким не загрожує вичерпність, які мають прийнятну ціну та не заводять нас в глухий кут в кінці місяця «важкими» рахунками. Одним словом – такі, що дозволяють нам економити на буденному, щоб знаходити щось неординарне в нашому житті.

Світова наукова спільнота вже давно довела неоціненний для нас потенціал сонячної енергії. Це наглядно проілюстровано на наступному рисунку:

Бачимо, що енергія Сонця характеризується значним запасом, який важко порівняти з будь-яким іншим доступним на Землі видом енергії і головне доступна до застосування у відкритій формі – без ліцензій на видобування, без обмежень на кількість. В даному контексті гріх не використати такий енергетичний ресурс для забезпечення потреб в електричній та тепловій енергії.

На даний момент розвиток технологій дійшов до рівня, коли ціна обладнання для використання відновних джерел енергії знизилась. Так в Сполучених Штатах вартість 1 Вт електричної енергії, виробленої сонячними модулями з 1985 р до 2011 р зменшилась в 7 разів – з 7 $/Вт до 1 $/Вт. А вартість теплової енергії виробленої сонячними колекторами зменшилась в 15 разів (адже вартість теплової енергії в тричі менша електричної енергії [1]). Якщо для Америки та Європи установки стали дешевші, то для України вони стали доступні по ціні, і самоокупні через зростання ціни на газ. Тобто придбавши установку ви за 5-8-12 років окупите її вартість (без врахування подорожчання газу). До питання вартості та окупності ми ще повернемось, оскільки в цьому відношенні Україна займає специфічну позицію.
Часто ми порівнюємо свій рівень життя із європейським та американським, та прагнемо до нього. Тому варто перейняти досвід Європи та Америки у використанні альтернативних джерел для виробництва електричної чи теплової енергії.

Так що ж відбувається в Європі в плані використання сонячної енергії.
За даними досліджень «Програми з використання сонячної енергії для опалення та кондиціонування [2] Міжнародного Енергетичного Агенства (ІЕА) спостерігається чітка тенденція до зростання виробництва теплової та електричної енергії сонячними колекторами як в цілому в світі так і зокрема в Європі.

На кінець 2009 року в Європі сумарна встановлена теплова потужність сонячних плоских та вакуумних колекторів (в т.ч. колекторів т.зв. басейнового типу та колекторів для нагріву повітря) становила 32,5 ГВт, що еквівалентно 46,42 мільйонам квадратним метрів сонячних колекторів. Також дослідження показали, що переважна більшість реалізованих проектів в країнах Європи базуються на використанні плоских сонячних колекторів. Хоча ринок використання трубчатих вакуумних колекторів проявляє тенденції до зростання.
Статистика свідчить про те, що зростає частка масштабних проектів з використання сонячної теплової енергії, так на кінець 2009 року загальна встановлена потужність районних сонячних теплових станцій в Європі становила 166 МВт[5].
Більш промовисто про використання сонячних колекторів в Європі свідчить наступна таблиця, яка дає інформацію про масштаби заміщення теплової енергії завдяки роботі сонячних систем.

Важило розуміти, що за приведеними цифрами стоять конкретні об’єкти – приватні чи громадські, стоять реальні люди, які кожного дня використовуються у своєму побуті енергію сонця не тільки роблячи довкілля чистішим, але й заощаджуючи гроші своїх сімейних бюджетів.

Доцільно привести кілька прикладів з життя європейських міст, щоб зрозуміти, чому з’являються таблиці на кшталт приведеної вище.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)