АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила техніки безпеки під час роботи з комп'ютером

Перед початком роботи в класі на початку навчального року вчи­тель інформатики проводить учням інструктаж з техніки безпеки, після чого заповнює журнал, у якому розписуються учні і той, хто проводив інструктаж.

У разі порушення одним з учнів правил роботи в комп'ютерному класі або правил техніки безпеки вчителю слід привернути до цього увагу всього класу, навіть якщо це випадковість.

Налагодження і підготовку комп'ютерів до роботи, під'єднання необхідних пристроїв та встановлення відповідного програмного забез­печення, усунення будь-яких неполадок у роботі комп'ютера та при­строїв здійснюють фахівці в спеціальних майстернях з використанням необхідної апаратури, інструментів, комплектуючих виробів.

 

Під час роботи з комп'ютером у комп'ютерному класі учням кате­горично забороняється:

ü самостійно намагатися усунути будь-які неполадки в роботі ком­п'ютера, незалежно від того, коли і з чиєї вини вони сталися;

ü від'єднувати і під'єднувати будь-які пристрої комп'ютера;

ü доторкатися до будь-яких деталей на задній панелі системного блоку;

ü знімати кришку корпуса системного блоку;

ü застосовувати непередбачувані правилами фізичні дії до будь-яких пристроїв — стукати по пристроях, трясти їх, перевертати, розбирати тощо.

 

Крім того, під час роботи за комп'ютером необхідно дотримуватися певних правил. Основні з них:

1. Монітор повинен бути розвернений від вікон під кутом, не мен­шим 90°, з метою запобігання потрапляння на екран прямих сонячних променів та уникнення відблиску, що значно ускладнює читання ін­формації з екрана дисплея.

2. Екран дисплея повинен бути очищений від пилу, оскільки пил спричинює появу шкідливих впливів при роботі за дисплеєм.

3. На столі, де встановлено комп'ютер, не повинні знаходитися сто­ронні речі, їжа чи її залишки.

4. Перед початком роботи за комп'ютером слід вимити і насухо витерти руки для запобігання появи плям на клавіатурі, корпусі ком­п'ютера, дисплея, мишки та ін.

5. Через кожні 10 хв роботи за екраном дисплея слід зробити перер­ву на кілька хвилин, під час якої записати отримані результати, підго­тувати дані для продовження роботи чи її план, або просто відпочити.

6. Якщо використовується мишка, то під неї слід покласти спеці­альний килимок для запобігання забруднення, що може призвести до виходу з ладу.

7. Якщо клавіатура не використовується, вона має бути накрита спеціальною прозорою кришкою для запобігання попадання пилу чи якихось предметів під клавіші, що може призвести до ушкодження кла­віатури.

8. При виникненні будь-яких запитань під час роботи з комп'юте­ром слід звертатися до вчителя.

 

Без значної спеціальної підготовки дозволяється:

ü користуватися клавіатурою, під'єднаною до комп'ютера, яка слу­жить для введення повідомлень-вказІвок про виконання комп’ютером тих чи інших операцій;

ü користуватися мишкою, під'єднаною до комп'ютера, яка використовується, щоб мати можливість серед переліку послуг, позначення чи назви яких подані на екрані дисплея, вибрати (вказати на) одну із послуг, що надаються комп'ютером;

ü вмикати комп'ютер за допомогою вмикача на передній панелі системного блоку;

ü після появи на екрані дисплея повідомлення «Тепер комп'ютер можна вимкнути» вимикати комп'ютер за допомогою вимикача на передній панелі системного блоку.

 

Література

1. Морзе Н.В. Методика навчання інформатики. Ч. 1-3. Загальна методика навчання інформатики. - К.: Навчальна книга, 2004. - 254 с.

2. Морзе Н.В. Методика навчання інформатики. Ч. 2. Методика навчання інформаційних технологій. - К.: Навчальна книга, 2004. - 287 с.

3. Морзе Н.В. Методика навчання інформатики. Ч. 3. Методика навчання основним послугам глобальної мережі Інтернет. - К.: Навч книга, 2004. - 230 с.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)