АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Побут в Київській Русі

Читайте также:
  1. E. побутові, промислові, сільськогосподарські, спортивні
  2. Адміністративно-побутовий корпус №1
  3. Адміністративно-побутовий корпус №2
  4. Відповідальність за порушення законодавства про побутове обслуговування населення.
  5. Електроустановки житлових, громадянських адміністративних та побутових будинків. Терміни та визначення.
  6. Житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування
  7. Запровадження християнства у Київській Русі, його вплив на духовну культуру.
  8. Мистецтво у Київській Русі
  9. Основні вимоги безпечної експлуатації побутового газового устаткування
  10. Правове забезпечення господарських відносин з надання побутових послуг
  11. РОЗСЕЛЕННЯ СЛОВ'ЯН, ЇХНІ ЗАНЯТТЯ ТА ПОБУТ

Побут в Київській Русі мав істотну різницю в способі життя людей різних районів країни, міст і села, феодальної верхівки і основного населення.
Народ Київської Русі жив, як у великих для свого часу містах, які мають десятки тисяч людей, так і в селах в кілька десятків дворів і селах, особливо на північному-сході країни, в яких групувалося по два-три двори.
Народи, розташовані по торгових шляхах, жили значно краще, ніж жили по дреговіческім болотах і на території Приуралля. Селяни жили в невеликих будинках. На півдні це були напівземлянки, в яких навіть дах був земляний.
У Київській Русі північна хата - висока, часто двоповерхова, вікна невеликі, але їх багато - п'ять або шість - і всі до сонця тягнуться, високо від землі піднялися. Під бік до хати притулилися сіни, сарай, комори - все під одним дахом. Важко придумати житло більш зручне для суворого клімату Півночі з довгими студеними зимами. Лиштви, ганок, скати покрівель північних російських хат прикрашає суворий, але витончений геометричний орнамент. Улюблений мотив різьблення - сонячна розетка, древній символ життя щастя, благополуччя.

Усередині селянські хати були прибрані суворо, але ошатно. У хаті в передньому кутку під іконами - великий стіл для всієї родини, вздовж стін широкі вбудовані лавки з різьбленою опушкою, над ними полиці для посуду. Північний куток шафка-поставець ошатно прикрашений розписом - тут птах Сирин і коні, квіти і картинки з алегоричними зображеннями пір року. Святковий стіл накривали червоним сукном, ставили на нього різьблений і розписний посуд, ковші, різьблені светци для скіпки.
Ковші були найрізноманітніших форм і розмірів, у них наливали мед або квас. В деякі ковші вміщувалося по кілька відер.
Ковшічкі для пиття мали ладьевидную форму. Ручки ковшів робилися у вигляді голови коня або качки. Ковші щедро прикрашалися різьбленням або розписом. Навколо великого ковша, що підноситься в центрі столу, вони були схожі на каченят навколо квочки. Ковші, що мають форму качки, так і називалися ковші-Утіца. Братини - точені посудини для напоїв у вигляді кулі - теж розписувалися, додавалися до них і написи, наприклад такого змісту: "Панове, гостюєте, п'яні не напивайтеся, вечора не чекайте!" З дерева вирізали і красиві сільнички у вигляді коней та птахів, і миски, і, звичайно, ложки. З дерева робили все - і меблі, і кошик, і ступу, і сани, і колиску для дитини. Часто ці побутові предмети з дерева розписували. Майстер думав не тільки про те, щоб ці речі були зручні, добре служили своєму призначенню, але дбав про їхню красу, про те, щоб вони радували людей, перетворюючи роботу, навіть найважчу, у свято.
Особливо шанувалися у селян прядки. Прядіння і ткацтво було одним з основних занять російських жінок. Потрібно було наткати тканини, щоб одягнути свою велику сім'ю, прикрасити будинок рушниками, скатертинами. Тому не випадково прядка була традиційним подарунком у селян, вони з любов'ю зберігалися і передавалися у спадок. За старим звичаєм хлопець, посватався до дівчини, дарував їй прядку власної роботи. Чим прядка нарядніше, вправніше вирізана і розписана, тим більше честі нареченому. Довгими зимовими вечорами збиралися дівчата на вечорниці, приносили прядки, працювали так хвалилися женіховим подарунком.
Городяни мали інші оселі. Майже не зустрічалися напівземлянки. Часто це були двоповерхові будинки, що складаються з декількох кімнат. Значно відрізнялися житлові приміщення князів, бояр, дружинників і священнослужителів. Під садиби відводилися і великі площі землі, будувалися господарські будівлі, зруби для слуг, ремісників. Боярські і князівські хороми представляли собою палаци. Були й кам'яні князівські палаци. Будинки прикрашалися килимами, дорогими грецькими тканинами. У палацах, багатих боярських хоромах йшло своє життя - тут розташовувалися дружинники, слуги.
І одягалися різні верстви суспільства по-різному. Селяни і ремісники - чоловіки і жінки - носили сорочки (у жінок вони були довші) з домотканого полотна. Чоловіки крім сорочки надягали штани, а жінки - спідниці. Верхнім одягом і у чоловіків, і у жінок була свита. Носили також різні плащі. Взимку носили звичайні шуби. Одяг знаті за формою нагадувала селянську, але якість, звичайно була іншою: з дорогих тканин шився одяг, плащі часто були з дорогих східних матерій, парчеві, вишивалися золотом. Плащі застібалися на одному плечі золотими застібками. Зимові шуби шилися з дорогого хутра. Взуття у городян, селян і знаті теж відрізнялося. Селянські постоли дожили до 20 століття, городяни частіше носили чоботи чи туфлі, князі носили чоботи часто прикрашені інкрустацією.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)