АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

V. Заповнити таблиці

Читайте также:
  1. Створення таблиці.

13. Заповніть пропуски в синхроністичній таблиці. Кожен правильно заповнений сектор − 1 бал. Усього − 10 балів.

Події всесвітньої історії Дати Події історії України
Поділ християнської церкви на православну (східну) та католицьку (західну) 1054 р. Смерть київського князя Ярослава Мудрого, початок правління Ярославичів
Загинув король Англії Ричард І Левове Серце 1199 р. Об'єднання Галицького і Волинського князівств
Невська битва 1240 р. Монгольська навала на Південно-Західну Русь, взяття монголами Києва
Варфоломіївська ніч у Франції 1572 р. Створення реєстрового козацького війська
Іконоборське повстання і початок національно-визвольного руху в Нідерландах 1566 р. Прийняття ІІI Литовського статуту
Вестфальський мир 1648 р. Визвольний похід українського війська на чолі з Б. Хмельницьким в Галичину

 

14. Заповніть таблицю. «Гетьман П. Сагайдачний − видатний діяч української історії» за наступною схемою: (3 бали за кожну частину таблиці, всього − 9 балів).

Петро Сагайдачний − військовий діяч, організатор козацтва Петро Сагайдачний − дипломат Петро Сагайдачний − культурно-освітній діяч
У 1614-1616 рр. та 1620-1622 рр. обирався гетьманом реєстрового козацтва. У своїй гетьманській діяльності керувався тверезим розрахунком, прагматизмом, твердістю й водночас схильністю до компромісів. Очолював декілька переможних походів проти Османської імперії, Кримського ханства, Московської держави. Як полководець відзначався схильністю до активних наступальних дій і широкого використання фактора раптовості. Реформоване козацьке військо він перетворив на регулярне військове формування із залізною дисципліною. Талант полководця і участь козаків допоміг Польщі одержати перемогу у Хотинській війні 1621 р. Намагався відстоювати інтереси козацтва і взагалі українського народу, досягати згоди з польською владою. Гетьман погодився з умовами Вільшанської (1617 р.) та Роставицької (1619 р.) угод, однак не поспішав виконувати ці положення угод, що не влаштовували козацтво. Очолював посольство козаків до польського короля Сигізмунда ІІІ для обговорення умов участі козаків у польсько-турецькій війні. Домовився про значні поступки збоку польської влади. Уславився своєю просвітницькою діяльністю, меценатством, захистом православної церкви і прихильництвом братського руху. Йому належить твір «Пояснення про унію», що містить рішучу критику Берестейської церковної унії. Разом із Військом Запорозьким вступив до Київського братства й багато зробив для відновлення ієрархії православної церкви в Речі Посполитій. Сприяв діяльності культурно-просвітницького осередку, до якого належали І. Борецький, Є. Плетенецький, К. Сакович, М. Смотрицький та інші. Гетьман опікувався церквами, монастирями, школами, а перед смертю великі суми грошей заповів Львівському та Київському братствам й на інші благодійницькі справи.

 

VI. 15. Поясніть поняття і терміни, визначте логічний зв'язок цих термінів. Пояснення термінів та визначення зв’язку термінів в

парах − 2 бали. Усього − 10 балів.

1) Цех − партачі

Цех − об’єднання ремісників однієї чи близьких спеціальностей.

Партачами називали позацехових ремісників, що не мали можливості вступити до цехів. Цехи всіляко боролися з ними.

2) Магнати − шляхта

Магнати − великі землевласники, феодали, що впливали на політичне життя держави.

Шляхта − привілейований панівний стан у Польщі, Литві, на українських та білоруських землях, які в ХIV-XVIII ст. належали Великому князівству Литовському чи Речі Посполитій.

Магнати знаходилися на вершині панівного стану − шляхти, володіли містами і містечками й величезними землями за спадковим правом, підпорядковувалися лише великому князю і мали власні військові загони. Дрібна і середня шляхта хоч і зрівнялася у правах з магнатами за ІІ Литовським статутом мала менший вплив у суспільстві.

3) Магістрати − магдебурзьке право

Магістрати − адміністративні органи управління містами, які мали грамоту на самоврядування.

Магдебурзьке право − право міст на самоврядування. Вперше оформилося в ХІІІ ст. в Магдебурзі. В Україні існувало протягом ХІV−XIX ст.

Магістрати створювалися у тих містах, які отримували магдебурзьке право.

 

4) Тамплієри − єзуїти

Тамплієри − орден лицарів-храмовників, заснований в Єрусалимі в

1118-1119 рр. Носили білі плащі з червоним хрестом.

Єзуїти − члени католицького чернечого ордену, заснованого в 1534 р. для зміцнення папської влади. В середині ХVI ст. поширили свій вплив і на Україну.

Обидва чернечі ордени, хоча і існували в різні історичні епохи, ставили перед собою одну мету: боротьба з невірними єретиками, поширення і зміцнення католицької церкви.

 

5) Братства − православ’я

Братства − національно-релігійні й просвітницькі громадські організації

ХV − ХVIII ст. при православних церквах Білорусії, України, Литви, Чехії.

Православ’я − одна з гілок християнської церкви, яка з’явилася внаслідок розколу 1054 р. на чолі якої став Константинопольський Патріарх.

Діяльність братств в країні стала важливим чинником у захисті православ’я в Україні в умовах панування католицької Польщі.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)