АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретична частина. 1.1 Місце та задачі роздрібної торгівлі в системі ринкових відносин

Читайте также:
  1. Друга частина дипломного проекту супроводжується розрахунком силової частини імпульсної системи керування ТЕД.
  2. Економічна частина
  3. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  4. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  5. Загальна частина
  6. Загальна частина
  7. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 1 страница
  8. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 10 страница
  9. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 11 страница
  10. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 2 страница
  11. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 3 страница
  12. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 4 страница

1.1 Місце та задачі роздрібної торгівлі в системі ринкових відносин

 

Торгівля відіграє важливу роль у забезпеченні соціальної стабільності суспільства і є однією з головних передумов економічного зростання. Послуги підприємств торгівлі є істотним чинником розвитку економіки України. Саме вона є однією з провідних галузей економічної діяльності сучасної України, найбільш розвинутою формою підприємництва.

Торгівля – особлива діяльність людей, пов’язана із здійсненням актів купівлі – продажу, яка представляє собою сукупність специфічних технологічних та господарських операцій, що спрямовані на обслуговування процесів обміну. Це форма товарного обігу, що здійснюється при посередництві грошей. Торговельна діяльність – це ініціативна самостійна діяльність юридичних осіб і громадян по здійсненню купівлі і продажу товарів з метою одержання прибутку.

Роздрібна торгівля - торгівля товарами народного споживання, як правило, за готівковий розрахунок через роздрібну торговельну мережу за задоволення особистих потреб населення. У роздрібній торгівлі відбувається завершення процесів обігу, так як товарипереходять у власність споживача випадаючи зі сфери обігу. Споживаються або утворюють споживчий фонд.
Підприємство роздрібної торгівлі призначено для продажу товарів населенню. Основними завданнями цього підприємства є: задоволення попиту населення, як за асортиментом, так і за якістю товарів; організація відповідного рівня обслуговування покупців з наданням різноманітних послуг. Для здійснення господарської діяльності на комерційній основі торговельне підприємство має розташовувати матеріально - технічною базою, яка представляє собою сукупність матеріально - речових цінностей. Це основні виробничі фонди і технології виробничих процесів. Роздрібна торговельна мережа - це сукупність торгових підприємств (магазинів та інших пунктів продажу товарів), розміщених на певній території (місто, селище, населений пункт) для організації обслуговування населення та надання послуг покупцям.
Роздрібну торговельну мережу ділять на наступні види: стаціонарну, пересувну і посилочну.

Основним видом роздрібної торгової мережі є стаціонарна. Вона включає магазини і дрібнороздрібну торговельну мережу (палатки, кіоски, павільйони, кіоски, торгові автомати).

Основу роздрібної торгівлі складають магазини (на їх частку припадає приблизно 90% всієї мережі). Вони розміщені в капітальних будівлях, мають у своєму розпорядженні системою спеціальних приміщень, оснащених торгово-технологічним обладнанням, застосовують різні форми продажу товарів у широкому асортименті, надають покупцям додаткові послуги, забезпечують високу культуру торгівлі.

Торгівля як ринкова категорія характеризує економічні відносини, що виникають в процесі обміну грошей на товари, вона виступає як специфічна суспільно-корисна діяльність.

Під товаром в широкому значення розуміють матеріальну або нематеріальну власність, яка реалізується на ринку. У вузькому значенні під товаром розуміють продукт праці, виготовлений і призначений для продажу.

Торговельна діяльність здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, якщо це зазначено в статуті та за наявності відповідних дозволів.

Торгівля підрозділяється на оптову та роздрібну.

Визначення терміну «оптова торгівля» чинним законодавством розкрито тільки в Законі України «Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним та плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» № 481/95-ВР від 19.12.1995 р. зі змінами та доповненнями.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)