АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛОГІЧНІ ПРИСТРОЇ КОМП'ЮТЕРА

МІКРОПРОЦЕСОР. Самим головним елементом у комп'ютері, його "мозком" є мікропроцесор — невелика (у кілька сантиметрів) електронна схема, що виконує всі обчислення й обробку інформації. Мікропроцесор уміє робити сотні різних операцій і робить це зі швидкістю в кілька чи десятків навіть сотень мільйонів операцій у секунду. У комп'ютерах типу IBM PC використовуються мікропроцесори фірми Intel, а також сумісні з ними мікропроцесори інших фірм (AMD,Cyrix,IBM і ін.).

СПІВПРОЦЕСОР. У тих випадках, коли на комп'ютері приходиться виконувати багато математичних обчислень (наприклад, в інженерних розрахунках),до основного мікропроцесора додають математичний співпроцесор. Він допомагає основному мікропроцесору виконувати математичні операції над числами. Новітні мікропроцесори фірми Intel (80486 і Pentium) самі уміють виконувати операції над числами, так що для них співпроцесори не вимагаються.

 

ОПЕРАТИВНА ПАМ'ЯТЬ. Наступним дуже важливим елементом комп'ютера є оперативна пам'ять. Саме з її процесор і співпроцесор беруть програми і вихідні дані для обробки, у неї вони записують отримані результати. Назва "оперативна" ця пам'ять одержала тому, що вона працює дуже швидко, так що процесору не приходиться чекати при читанні даних з пам'яті запису в пам'ять. Однак дані, що містяться в ній, зберігаються тільки поки комп'ютер включений, при вимиканні комп'ютера вміст оперативної пам'яті стирається (за винятком, про які говориться нижче).

КОНТРОЛЕРИ І ШИНА. Щоб комп'ютер міг працювати, необхідно щоб у його оперативній пам'яті знаходилися програма і дані. А попадають вони туди з різних пристроїв комп'ютера клавіатури, дисководів для магнітних дисків і т.д. Звичайно ці пристрої називають зовнішніми, хоча деякі з них можуть знаходитися не зовні комп'ютера, а вбудовуватися усередину системного блоку, як це описувалося вище. Результати виконання програм виводяться на зовнішні пристрої — монітор, диски, принтер і т.д.

Таким чином, для роботи комп'ютера необхідний обмін інформацією між оперативною пам'яттю і зовнішніми пристроями. Такий обмін називається введенням-виведенням. Але цей обмін не відбувається безпосередньо між будь-яким зовнішнім пристроєм і оперативною пам'яттю в комп'ютері маються цілих два проміжкових звена:

1. Для кожного зовнішнього пристрою в комп'ютері мається електронна схема, що їм керує. Ця схема називається контролером, чи адаптером. Деякі контролери (наприклад, контролер дисків) можуть керувати відразу декількома пристроями.

2. Усі контролери й адаптери взаємодіють з мікропроцесором і оперативною пам'яттю через системну магістраль передачі даних, що у просторіччі звичайно називають шиною.

ЕЛЕКТРОННІ ПЛАТИ. Для спрощення підключення пристроїв електронні схеми IBM PC складаються з декількох модулів електронних плат. На основній платі комп'ютера — системної, чи материнській платі — звичайно розташовуються основний мікропроцесор, співпроцесор, оперативна пам'ять і шина. Схеми, керуючими зовнішніми пристроями комп'ютера (контролери, адаптери), знаходяться на окремих платах, що вставляються в уніфіковані рознімання (слоти) на материнській платі. Через ці рознімання контролери пристроїв підключаються безпосередньо до системної магістралі передачі даних у комп'ютері — шині. Таким чином, наявність вільних рознімань шини забезпечує можливість додавання до комп'ютера нових пристроїв. Щоб замінити один пристрій іншим (наприклад, застарілий адаптер монітора на новий),треба просто вийняти відповідну плату з рознімання і вставити замість неї іншу. Трохи складніше здійснюється заміна самої материнської плати.

 

Висновок: На лабораторній роботі я вивчив будову ПК.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)