АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення водопотреби гіпсового в'яжучого для отримання гіпсового тіста стандартної консистенції

10.4.1 Суть методу полягає у визначенні кількості води, необхідної для виготовлення гіпсового тіста стандартної консистенції, яке витікає із циліндра при його піднятті на висоту не менше 100 мм, та розпливається на склі діаметром (180 ±5) мм.

Стандартну консистенцію гіпсового тіста визначають за водопотребою через 45 с після висипання гіпсового в'яжучого у воду, що забезпечує після витікання із циліндра з внутрішнім діаметром 50 мм та висотою 100 мм розплив цього тіста діаметром (180 ± 5) мм.

10.4.2 Для визначення водопотреби гіпсового тіста використовують:

- миску із корозійностійкого матеріалу місткістю понад 500 см3;

- мішалку ручну, що має більше трьох петель (рисунок 1);

- скло діаметром понад 240 мм, на яке нанесено ряд концентричних кіл діаметром від 150 мм до 220 мм через кожні 10 мм, а кола діаметром від 170 мм до 190 мм – через кожні 5 мм. Кола можна на нести на аркуш білого паперу і розмістити його між двома скляними пластинами;

- циліндр із нержавіючого металу з полірованою внутрішньою поверхнею (рисунок 2);

- лінійку завдовжки не менше 250 мм з ціною поділки 1 мм;

- ваги з похибкою зважування не більше 1 г;

- секундомір або таймер згідно з чинним нормативним документом;

- циліндр мірний місткістю 250 мл;

- воду питну згідно з ГОСТ 2874.

10.4.3 У чисту, попередньо протерту вологою тканиною, миску вливають воду, кількість якої залежить від властивостей гіпсового в'яжучого, потім у воду протягом від 2 с до 5 с висипають від 300 г до 350 г гіпсового в'яжучого.

Циліндр і скло попередньо протирають вологою тканиною.

Масу перемішують ручною мішалкою протягом 30 с, починаючи відлік часу від початку висипання гіпсового в'яжучого у воду. Після закінчення перемішування циліндр, установлений у центрі скла, заповнюють гіпсовим тістом, надлишок якого зрізають лінійкою. Через 45 с від початку висипання гіпсового в'яжучого у воду або через 15 с після закінчення перемішування гіпсового тіста циліндр дуже швидко піднімають вертикально на висоту не менше 100 мм і відводять у бік. Відразу після підняття циліндра вимірюють лінійкою діаметр розпливу гіпсового тіста у двох перпендикулярних напрямах з похибкою не більше 5 мм і вираховують середнє арифметичне значення.

Рисунок 1 – Мішалка ручна (розміри у міліметрах)

 

Рисунок 2 – Циліндр із нержавіючого металу (розміри у міліметрах)

10.4.4 Якщо діаметр розпливу гіпсового тіста не відповідає (180 ±5) мм, випробування повторюють з іншою відповідно до потреби – більшою або меншою кількістю води, поки діаметр розпливу гіпсового тіста буде дорівнювати (180 ±5) мм.

10.4.5 Водопотребу гіпсового тіста стандартної консистенції визначають як відношення маси води замішування до маси гіпсового в'яжучого для досягнення діаметра розпливу гіпсового тіста (180±5) мм.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)