АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Каталоги допоміжний засіб для підбору літератури. Це перелік творів наявних в бібліотеці

Читайте также:
  1. Библиографические указатели, каталоги и картотеки
  2. Вибух як засіб терору.
  3. Домашній контрольний твір не є обов'язковою формою контролю зі світової літератури.
  4. Загальний купівельний засіб.
  5. Каталоги
  6. Методика аналізу драматичних творів
  7. Методика аналізу епічних творів
  8. Методика аналізу ліричних творів
  9. Мова – це засіб спілкування, особливим елементом якого є слово, речення.
  10. Навчально-методичні матеріали для поточного, проміжного контролю та перелік питань підсумкового контролю
  11. Наукові заходи як засіб вияву мовної культури дослідника

У бібліотеці існує три види каталогів:

Алфавітний

Систематичний

Предметний

Наукова стаття -- — один із основних видів публікацій. Вона містить виклад проміжних або кінцевих результатів наукового дослідження, висвітлює конкретне окреме питання за темою МР, робить її матеріал надбанням фахівців.

Наукова стаття подається до редакції в завершеному вигляді відповідно до вимог, які публікуються в окремих номерах журналів або збірниках у вигляді пам'ятки авторам.

Оптимальний обсяг наукової статті — 6..12 сторінок (0,5..0,7 друк. арк.).

Рукопис статті, як правило, має містити повну назву роботи, прізвище та ініціали автора(ів), анотацію (на окремій сторінці), список використаної літератури.

Стаття має просту структуру, її текст, як правило, не поділяється на розділи і підрозділи.

Умовно в тексті статті можна виділити такі структурні елементи.

1. Вступ — постановка наукової проблеми, її актуальність, зв'язок з найважливішими завданнями, що постають перед Україною, значення для розвитку певної галузі науки або практичної діяльності (1 абзац або 5..10 рядків);

2. Основні (останні за часом) дослідження і публікації,

на які спирається автор; сучасні погляди на проблему; труднощі при розробці даного питання, виділення невирішених питань у межах загальної проблеми, котрим присвячена стаття (0,5..2 сторінки машинописного тексту через два інтервали);

3. Формулювання мети статті (постановка завдання) — висловлюється головна ідея даної публікації, яка суттєво відрізняється від сучасних уявлень про проблему, доповнює або поглиблює вже відомі підходи; звертається увага на введення до наукового обігу нових фактів, висновків, рекомендацій, закономірностей або уточнення відомих раніше, але недостатньо вивчених. Мета статті випливає з постановки наукової проблеми та огляду основних публікацій з теми (1 абзац, або 5…10 рядків).

4. Виклад змісту власного дослідження — основна частина статті. В ній висвітлюються основні положення і результати наукового дослідження, особисті ідеї, думки, отримані наукові факти, виявлені закономірності, зв'язки, тенденції, програма експерименту, методика отримання та аналіз фактичного матеріалу, особистий внесок автора в досягнення і реалізацію основних висновків тощо (5…6 сторінок).

5. Висновок, в якому формулюється основний умовивід автора, зміст висновків і рекомендацій, їх значення для теорії і практики, суспільна значущість; коротко накреслюються перспективи подальших розвідок з теми (1/3 сторінки).

 

 

Кожний науковець повинен прагнути до введення в науковий обіг результатів своїх досліджень.

Результати наукової діяльності оформляють не лише у вигляді курсової або дипломної роботи, кандидатської або докторської дисертації чи автореферату дисертації. Вони узагальнюються також у рефератах, тезах доповідей, статтях, монографіях, методичних і практичних матеріалах, підручниках, навчальних посібниках та ін.

 

 

У 1666 році знаменитий міністр Людовіка XIV Жан-Батист Кольбер умовив короля відпустити кошти на створення Французької Академії наук
У 1710 році з ініціативи Лейбніца була створена Берлінська академія.

У 1724 році, незадовго до смерті, Петро I підписав указ про створення Російської академії наук
Острозька слов'яно-греко-латинська школа, заснована в 1576 року князем Костянтином Острозьким, стала фактично першим вищим навчальним закладом у Східній Європі. Хоча у свій час за школою закріпилося ім'я академії, а не університету, вона була організована за зразком західноєвропейських університетів тієї епохи. В основі програми навчання лежала система семи вільних наук: вивчалися граматика, діалектика, риторика, арифметика, геометрія, астрономія і музика. Також вивчалися вищі науки: філософія, богослов'я і медицина. У програму навчання входило вивчення п'яти мов: церковно-слов'янської, польської, грецької, давньоєврейської та латині.

Києво-Могилянська академія. Згідно з Гадяцьким трактатом 1658 року між Річчю Посполитою і Гетьманщиною колегії надавався статус академії і вона отримувала рівні права з Ягеллонським університетом. Після входження українських земель у склад Московського царства статус академії був підтверджений у грамотах російських царів Івана V 1694 року та Петра I 1701 року[5]. За час існування Києво-Могилянської академії, з її стін вийшло багато відомих випускників. До вихованців належали гетьмани Іван Мазепа, Пилип Орлик, Павло Полуботок, Іван Скоропадський та Іван Самойлович, а також багато хто з козацької старшини. Тут навчалися архітектор Іван Григорович-Барський, композитори Артемій Ведель та Максим Березовський, філософ Григорій Сковорода та науковець Михайло Ломоносов.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)