АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мичкикувата

81. Через яку зону кінчика кореня надходять до рослини вода та мінеральні солі?

Зона всмоктування;

83. Яка анатомічна будова стебла покритонасінних?

Всю різноманітність форм квіткових рослин можна звести до двох типів: деревного та трав`янистого. Для деревних рослин характерна наявність активно діючого камбію, який відкладає добре помітні шари вторинних ксилеми та флоеми. У більшості трав`янистих рослин активний камбій не утворює суцільного кільця. Як приклади розглянемо будову стебел люцерни та кукурудзи. Люцерна – дводольна рослина з частковим вторинним ростом (рис. 34).

Рис. 34. Поперечний розріз стебла люцерни: 1 – епідерма; 2 – первинна кора; 3 – флоема; 4 – ксилема; 5 – пучковий камбій; 6 – продих.

Вторинний ріст відбувається за рахунок ділянок камбію, який розташований окремими групами клітин - пучками і тому його називають пучковим камбієм. Такий камбій відкладає первинну ксилему та флоему, які також розташовуються пучками. Такі пучки називаються судинно-волокнистими. Кожен пучок складається з ксилеми та флоеми і оточений кільцем механічної тканини (волокон), що надають міцності пучку. Але вторинних ксилеми та флоеми не утворюється і первинна будова стебла зберігається протягом всього життя.

У кукурудзи та інших однодольних злакових рослин (пшениці, жита, ячменю, вівса та інших) провідні тканини також зібрані в судинно--волокнисті пучки (рис. 35). Злакові рослини мають стебло соломину. При утворенні соломини тканини центральної частини міжвузлів руйнуються і зберігаються лише в зовнішній частині стебла.

Серед трав`янистих дводольних рослин спостерігаються різноманітні типи будови: повна відсутность камбію (жовтецеві, горицвіт, вероніка весняна та інші); утворення пучкового камбію (мак, горох, люцерна); утворення камбіального кільця і формування вторинних ксилеми та флоеми (соняшник, рицина, канатник, коноплі та інші).

Рис. 35. Поперечний розріз стебла кукурудзи: 1 – епідерма; 2 – судинно-волокнисті пучки; 3 – первинна флоема; 4 – первинна ксилема; 5 – обкладка пучка; 6 - паренхіма.

Потовщення трав`янистих стебел, крім стебел з вторинним ростом, відбувається за рахунок розтягування клітин первинної кори. У деяких пальм таке потовщення значне, тому навіть при наявності лише первинного росту вони можуть досягати значного розростання.

 

 

 

 

84. Яке покління переважає в житті мохоподібних?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)