АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗВ'ЯЗОК МЕТОДИКИ ПОЧАТКОВОГО НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ З ІНШИМИ НАУКАМИ

Методика початкового навчання математики належить до педагогічних наук і враховує закони та правила логіки, законо­мірності психології, положення дидактики, рекомендації загаль­ної методики математики. Розглянемо зв'язок методики початко­вого навчання математики з кожною вищевказаною наукою.

Методика і логіка. Логіка визначає правила міркувань: як людина повинна мислити, щоб від правильних помилок прийти до правильних висновків. Закони і правила логіки методика використовує в процесі аналізу та структурування навчального матеріалу, формулюванні означень математичних понять, встанов-ленні зв'язків між поняттями, відшукуванні шляхів розв'язування задач. Методика визначає також, які логічні знання та уміння потрібні учням для свідомого засвоєння математичних

знань. Розвиток логічного мислення учнів є одним із завдань викладання математики в школі.

Методика і психологія. Психологія навчання вивчає зако­номірності психіки дитини, а також вікові та індивідуальні особливості дітей, які проявляються в процесі засвоєння знань. Вчення І.П.Павлова про вищу нервову діяльність, згідно якого зв'язок людини із зовнішнім світом та його пізнання відбувається за допомогою першої і другої сигнальної систем, має пряме відно-шення до процесу навчання математики, зокрема до унаочнення навчального процесу.

Діяльність вчителя на заняттях з учнями, в тій чи іншій мірі, включає вплив його особистості на їхню психічну діяльність: від-чуття, сприймання, пам'ять, мислення, емоції, почуття і волю; на характер, здібності і, в цілому, на особистість, Отже, вчитель має знати особливості розвитку психічних процесів молодших школя-рів і вміти створювати в учнів оптимальний психічний стан для конкретного виду навчальної діяльності.

Слід відмітити, що методисти-математики не тільки використовують дані, набуті психологією навчання, а й самостійно вивча-ють процес засвоєння математичних знань учнями та його резуль-тати. У XX ст. вийшло ряд психологічних праць, що є результатими досліджень інтелектуального розвитку молодших школярів на основі математичного матеріалу, Зокрема, Г.СКосткж "Про генезис розвитку поняття числа у дітей", В.В.Давидов "Психологические возможности усвоения математических знаний у детей", Крутецький "Математические способности школьника", Д.Б.Эльконш "Розвиток мислительних операцій в процесі засвоєння математики", Л.В.Занков "Про розвиток математичних уявлень".

Методика і дидактика. Дидактика розробляє принципи навчання, форми організації навчальної роботи, методи навча­ння. Методика математики враховує дані дидактики, але в їх використанні відображає особливості своєї науки. Методика математики "вибирає" з дидактики потрібні методи, аналізує доцільність їх застосування і розробляє зразки застосування.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)