АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗВИТОК ПОЧАТКОВОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Читайте также:
  1. II. Розвиток математичних знань.
  2. II. Розвиток математичних знань.
  3. II. Розвиток математичних знань.
  4. II. Розвиток математичних знань.
  5. II. Розвиток математичних знань.
  6. II. Розвиток математичних знань.
  7. II. Розвиток математичних знань.
  8. II. Розвиток математичних знань.
  9. III. Розвиток математичних знань.
  10. III. Розвиток математичних знань.
  11. III. Розвиток математичних знань.
  12. III. Розвиток математичних знань.

Математика як наука сформувалась у Стародавній Греції в VTI - Ш ст, до нашої ери, коли Фалес, Піфагор, Евклід та інші вчені систематизували відомі на той час математичні знання, виклали їх з точним обфунтуванням. Тоді ж і виникнуло слово "математика", яке в перекладі з грецької означає "знання", "наука".

До XVIII ст. всі питання навчання в школі розглядались в педагогіці. Але пізніше педагогіка дуже розширилась, диферен­ціювалась і з неї виділились методики викладання окремих предметів, у тому числі й методики викладання математики.

Першою книгою з методики викладання математики вважа­ється видана в 1803 р. книга Песталоіоді "Наочне вчення про число".

Назву "методика математики" запропонував у 1836р. А.Дістервег.

Методика викладання початкової математики, як окрема педагогічна наука, зароджувалася в працях багатьох видатних педагогів. Так, відомий чеський педагог Ян Амос Корейський (1592-1670) у своїй праці "Велика дидактика", крім загально-дидактичних питань виділив ряд сторінок присвячених навчанню дітей лічбі, арифметичних дій над натуральними числами, фор муванню інших арифметичних знань. Відомий швейцарський теоретик і практик педагогіки Иоганн Генріх Песталоцці (1746-1827), основоположник дидактики початкового навчання, у своїх творах порад із загшгьнопедагогічнизми проблемами розробляв питання методики початкового навчання дітей математики. У праці "Лінгард і Гертруда" в розділі "Як Гертруда вчитъ своїх дітей", Песталоцці описав структуру арифметичного ящика,.як важливого засобу вивчення нумерації та арифметичних дій над натуральними числами. Костянтин Дмитрович УІпинський (1824-1870) відомий педагог, в "Руководстве к преподаванию по "Родному слову" на десяти сторінках розглядає питання методики початкового навчання арифметики: вивчення лічби, застосування лабораторних робіт, формування розумових умінь порівнювати, аналізувати, класифікувати при вивченні арифметики.

У ході розвитку педагогічних досліджень методика викладання арифметики стала розроблятися як особлива наука. В її становленні велику роль відіграли праці Петра Семеновича Гур'єва (1807-1884), його "Руководство к преподаванию арифме­тики" (1839) є першою методикою початкового курсу арифметики.

П.С.Гур'єв, перший запропонував концентрично розміщувати матеріал під час вивчення арифметики( виділяв два концентри; десяток і сотню).

У кінці XIX на початку XX ст. з'являються праці видатних методистів»математиків: Олександра Івановича Гольденберга (1837-1902), основоположника методу вивчення дій ("Методика начальной арифметики",1885;"Сборник задач и примеров для обучения начальной арифметики", вып. І и П,1891; Василя Олексійовича Латишева (1850-1912), засновника журналу "Русский начальный учитель",на сторінках якого друкувалася методична література з початкової арифметики ("Руководство к преподаванию арифметики",1880), "Объяснительный курс ариф­метики" 1877); Семена Ілліча ІПохор-Троцького (1858-1923), основоположника методу доцільних задач, який є своєрідним розвитком дедуктивного методу ("Методика арифметики",

1886; "Методика начальной арифметики", 1898; "Геометрия на задачах", 1908; "Цель и средства преподавания математики с точки зрения требований общего образования", 1893),

Велика робота проводиться українськими педагогами-математиками в області початкової арифметики у кінці XIX на початку ХХст, На базі вищих навчальних закладів в Україні склалися центри формування методико-математичної думки у Києві, Одесі, Харкові, Львові, Велике значення в області початкової арифметики мали праці Н. Д.Мукалова, Т.Г. Лубен-ця, Я.Чепіли, а пізніше, в період творення української школи. Костянтина Феофановича Лебедишдева (1878-1925), Костянтина Мойсейовича Щербини (1864-1946), Олександра Михайловича Астряба(1879-1962).

Методика початкового навчання математики виникла вкінці 60-70-их років XX ст. на основі методики арифметики, оскільки в існуючій до 1969 року 4-річній початковій школі вивчався курс арифметики, на зміну якому прийшов курс математики: (згідно державної постанови від 19.11.1966 року), а 4-річна школа пере­йшла на 3-річне навчання.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)