АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ МЕТОДИКИ ПОЧАТКОВОГО НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ

Читайте также:
  1. I. Личность как предмет психологического исследования
  2. I. Предмет и метод теоретической экономики
  3. I. Что изучает экономика. Предмет и метод экономики.
  4. I.ПРЕДМЕТ ДОГОВОРА
  5. II. Перевірка домашнього завдання
  6. II. Перевірка домашнього завдання
  7. III. Домашнє завдання
  8. III. Предмет, метод и функции философии.
  9. IV. Домашнє завдання
  10. J Додаткові завдання
  11. TEDUSUBJ (тар.предметы обучения)
  12. TSUBJSP (тар.предметы, входящие в группу)

Лекція 1. (2 год.)

Тема: ВСТУП. МЕТОДИКА ПОЧАТКОВОГО НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА НАУКА.

ПЛАН

1. Предмет і завдання методики початкового навчання математики.

2. Розвиток початкової математичної освіти в Україні.

3. Зв'язок методики початкового навчання математики з іншими науками..

4. Методи наукового дослідження, що застосовуються в процесі розробки методики викладання початкового курсу математики.

Література:

  1. . Богданович М., Козак М., Король Я. Методика викладання математики в початкових класах. - К.: А.С.К., 2007. - 345 с.
  1. Жаркова В. Розвиток логічного мислення молодших школярів на уроках математики // ПШ. – 2010. - № 7. – С. 7-10.
  2. Комар О. Інтерактивні методи як інноваційна діяльність сучасного вчителя початкової школи // ПШ. – 2010. - № 7. – С. 47-50.
  3. Стадник Л. Актуальні проблеми математичної освіти. Шляхи їх вирішення // ПШ. – 2010. - № 5. – С. 7-10.
  4. Тадеєв П. О., Міськова Н. М. Математична освіта в Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття: навчальний посібник для студентів. – Рівне: видавець О. Зень, 2010. – 208 с., іл., табл.
  5. Державний стандарт початкової загальної освіти // ПШ. – 2011. - № 7. – С. 1-19.
  6. Іваній В., Бурчак С. Підготовка вчителів початкових класів до розвитку пізнавального інтересу учнів у процесі навчання математики // ПШ. – 2011. - № 3. – С. 43-48.
  7. Коновець С. Впровадження креативних освітніх технологій у практику початкової школи // ПШ. – 2011. - № 7. – С. 44-48.

9. Кисільова-Біла В. Логічна складова математичної компетентності молодшого школяра. // ПШ.- 2012. -№ 2.- С. 11-16.

10. Бабаніна І. Урок-подорож з математики та трудового навчання з елементами гри. // ПШ.- 2012. -№ 2.- С. 28-30.

11. Савченко О. Вивчення особистості молодшого школяра як передумова успішної організації його навчальної діяльності. // ПШ.- 2012. -№ 3.- С. 1-6.

12. Математика. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів 1-4 класи. //ПШ.- 2012. -№ 3.- С. 22-29.

13. Скоробеха Л. Впровадження інтерактивних методів навчання на уроках математики, 2 клас. // ПШ.- 2012. -№ 3.- С. 42-45.

14. Онишків З. Мультимедіа в початковій школі. // ПШ.- 2012. -№ 4.- С. 48-50.

15. Особливості навчально-виховного процесу у початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів у 2012-2013 навчальному році. // ПШ.- 2012. -№ 7.- С. 1-22.

16. Логачевська Т., Слісаренко Т. Виконання домашніх завдань з математики в групі продовженого дня. // ПШ.- 2012. -№ 7.- С. 51-56.

17. Савченко О. Компетентісна спрямованість нових навчальних програм для початкової школи. // ПШ.- 2012. -№ 8.- С. 1-5.

18. Скворцова С., Онопрієнко О. Упровадження нового змісту початкової освіти: коментар до навчальної програми з математики. // ПШ.- 2012. -№ 8.- С. 6-13.

Ключові слова: методика викладання математики, педагогічна наука, предмет і завдання методики навчання математики.

 

 

ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ МЕТОДИКИ ПОЧАТКОВОГО НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ.

Методика викладання математики - педагогічна наука про мету, зміст, методи, форми і засоби передачі учням математичних знань, про виховання в процесі навчання математики.

Курс методики викладання математики в початкових класах умовно можна поділити на дві частини: загальні питання навчання математики молодших школярів і питання спецальної методики початкової математичної освіти.

У першій частині висвітлюються такі питання: методика навчання математики в початкових класах школи як наука; освітні, виховні і розвивальні завдання навчання математики в початкових класах; зміст початкового курсу навчання матема­тики; аналіз програми з математики для початкових класів; наступність у навчанні математики між початковими і V-VI кла­сами; засоби навчання математики; складові частини уроку математики; контроль, корекція та закріплення знань учнів; методика опрацювання нового матеріалу; закріпленні і узагаль­нення знань учнів; перевірка й оцінювання знань, умінь і нави­чок учнів з математики.

Друга частина присвячується розгляду таких питань: нумерація чисел і додавання та віднімання в межах 10; нуме­рація чисел 11 -20; таблиця додавання і віднімання з переходом через десяток; нумерація чисел 21 -100; арифметичні дії в межах 100; нумерація чисел 101-1000; усне та письмове додавання і віднімання в межах 1000; нумерація багатоцифрових чисел і арифметичні дії в межах мільйона; методика вивчення величин; методика ознайомлення з дробами, елементами алгебраїчної і геометричної пропедевтики; методика роботи над текстовими задачами.

Розвитку математики і математичної освіти в нашій країні приділяється велика увага. Вивчення математики в початковій школі забезпечує оволодіння учнями системних математичних знань, умінь і навичок, необхідних у повсякденному житті та достатніх для оволодіння іншими предметами і забезпечення наступності із основною ланкою школи. Ознайомлення дітей з математикою, як особливим методом світопізнання, розуміння ними зв'язку математики з дійсністю, уявлення про математичне моделювання сприяють розвитку наукового світогляду. Вивчення математики створює широкі можливості для розвитку розумових здібностей школярів. У процесі навчання математики здійсню­ється виховання молодших школярів.

У школі на вивчення математики відводиться 15-20% навчального часу. Мільйони молодших школярів вивчають початки математики під керівництвом класовода, і тому важливо, щоб вчитель знав основні положення педагогіки математики і зацікавив нею дітей.

Предметом методики викладання математики в початкових класах є навчання математики молодших школярів учителем-класоводом в умовах класно-урочної системи. Основними поняттями методики математики в початкових класах, як науки є мета, зміст, методи, форми початкового вивчення математики, контроль і корекція знань учнів. Всі ці компоненти органічно по­в'язані між собою. Схематично це можна відобразити так;

 

Завданням методики викладання математики в початкових класах є:

- обгрунтування мети початкового вивчення математики - для чого потрібно вчити математику;

- визначення змісту навчання математики - чого вчить;

- розробка засобів навчання (підручники, дидактичний матеріал, начні посібники, технічні засоби) - за допомогою чого вчити;

- визначення й розробка методів і прийомів вивчення кожного питання розділів програми - як вчити;

- організація навчання (як проводити урок і позаурочні форми навчання) - як організувати пізнавальну діяльність учнів;

- дослідження процесу засвоєння математичних знань учнями -як вчаться діти;

- вивчення результатів засвоєння математичних знань учнями -чого навчилися діти, як вони розвинулися;

- виявлення можливостей виховного і розвивального впливу

на молодших школярів в процесі вивчення математики та розроб­ка методів і засобів реалізації такого впливу - що і як розвивати у дітей на уроках математики, як здійснювати виховний процес під час вивчення математики.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)