АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тверді металокерамічні сплави

Читайте также:
  1. Надтверді матеріали.
  2. Розрізняють кристалічні та аморфні тверді тіла.

Тверді сплави діляться на сплави, що містять вольфрам і безвольфрамові. У твердих сплавах, що містять вольфрам основним компонентом, який забезпечує ріжучі властивості, є карбід вольфраму. Можуть міститися також карбіди титану і танталу. Обов'язково входить в склад кобальт, що виконує роль зв'язки. Із збільшенням вмісту кобальту сплав стає менш твердим, але більш в'язким і міцним. Сплави з великим вмістом кобальту застосовують для чистової і напівчистової обробок, а з великим – для чорнової. Ріжучі властивості твердих сплавів зберігаються до температури 800—900°C, допускаючи високі швидкості різання. Тверді сплави,що містять вольфрамрозділяють на три основні групи:

а) однокарбідну (вольфрамову), таку, що позначається ВК;

б) двокарбідну (титановольфрамову), таку, що позначається ТК;

в) трьохкарбідну (титанотанталовольфрамову), таку, що позначається ТТК.

Сплави вольфрамової групи однокарбідні: їх основою є карбід вольфраму WC, а цементуючою зв'язкою — металевий кобальт. Вольфрамові сплави виготовляють наступних марок: ВК2, ВКЗ, ВК4, ВК6, ВК8. Цифра, що стоїть після букв, показує процентний вміст кобальту. Наприклад, сплав ВК8 містить 8% кобальта, а залишок 92% складає карбід вольфраму.

Сплави титановольфрамової групи двокарбідні: вони складаються з карбіду вольфраму WC, карбіду титану TiC і цементуючої зв'язки — кобальту. Титановольфрамові сплави виготовляють наступних марок: Т5К10, Т14К8, Т15К6, Т30К4, Т60К6. У цих марок твердого сплаву процентний вміст карбіду титану позначається цифрою, що стоїть після букви Т; процентний вміст кобальту позначається цифрою, що стоїть після букви К. Наприклад, сплав Т15К6 містить 15% карбіду титану, 6% кобальту, а залишок (79%) складає карбід вольфраму.

Сплави титанотанталовольфрамової групи трьохкарбідні: вони складаються з карбіду вольфраму WC, карбіду титану TiC, карбіду танталу і цементуючої зв'язки — кобальту. Титанотанталовольфрамові сплави виготовляють наступних марок: ТТ7К12, ТТ10К8, ТТ20К9. У цих марок твердого сплаву процентний вміст карбідів титана і танталу позначається цифрою, що стоїть після букв ТТ; процентний вміст кобальту позначається цифрою, що стоїть після букви К. Наприклад, сплав ТТ7К12 містить 7% карбідів титана і танталу 12% кобальта, а залишок (79%) складає карбід вольфраму.

Твердість сплавів характеризується твердістю карбідів, що входять в даний сплав HRA 82—91.

Сплави ВК застосовують для обробки неіржавіючих і жароміцних сталей і сплавів, чавуну, кольорових металів і сплавів. Сплави ТК застосовують для обробки вуглецевих і легованих сталей звичайної оброблюваності. Сплави ТТК перевершують сплави ТК по міцності, але поступаються по теплостійкості, застосовуються під час чорнової обробки, а також роботі з ударом і наявності вібрацій.

Основою безвольфрамових твердих сплавів є карбід титану і карбонітрид титану. Як зв'язка використовуються нікель і молібден. Недоліком є низька теплопровідність твердого сплаву при значному коефіцієнті теплового розширення. Застосовуються наступні марки: ТН20 (ТНМ20), ТН25 (ТНМ25), ТН30 (ТНМ30), ТМ1, ТМ3, КТНМ30А, КТНМ30Б, КНТ16. Сплав ТН20 містить нікелю і молібдену 21%, а залишок (79%) складає карбід титану. Сплав КНТ16 має нікелю і молібдену біля 26%, залишок – карбонітрид титану. Сплав КТНМ30А містить нікелю і молібдену 32%, решта TiC+TiN. TM1 містить (Ti,Nb)C 90%, решта нікель та молібден.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)