АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вплив кутів різцям на процес різання

Читайте также:
  1. I Раздел 1. Международные яиившжоши. «пююеям как процесс...
  2. II звено эпидемического процесса – механизм передачи возбудителей.
  3. II. Поняття соціального процесу.
  4. II. Принципы процесса
  5. III. Психические свойства личности – типичные для данного человека особенности его психики, особенности реализации его психических процессов.
  6. IV.3. Легисакционный процесс
  7. IV.4. Формулярный процесс и преторская юстиция
  8. IV.5. Когниционный процесс
  9. VI. Педагогические технологии на основе эффективности управления и организации учебного процесса
  10. VII. По степени завершенности процесса воздействия на объекты защиты
  11. XI. Гетерогенные процессы.
  12. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів

Головний задній кут α служить для полегшення процесу різання, зменшуючи тертя між поверхнею різання і задньою поверхнею різця. Призначають α=6...12° для чорнової обробки і α=12...15° для чистової.

Передній кут γ безпосередньо впливає на процес стружкоутворення. Цей кут може бути позитивним, коли передня поверхня різця проходить нижче за площину, перпендикулярну до площини різання, і від’ємним, коли передня поверхня різця проходить вище за площину, перпендикулярну до площини різання.

Кут нахилу головної ріжучої λ кромки вважається позитивним, коли вершина різця є найнижчою точкою головної ріжучої кромки, і від’ємним, коли вершина різця є найвищою точкою головної ріжучої кромки. Кут нахилу рівний нулю, коли головна ріжуча кромка паралельна основній площині.

Рисунок 2.5 – Вплив кута нахилу головної ріжучої кромки

 

На рисунку 2.6,б показане, як впливає кут нахилу головної ріжучої кромки λ на зміну напряму сходу стружки. Для від’ємного значення кута λ стружка завивається і сходить вліво у бік оброблюваної поверхні; для позитивного кута λ схід стружки відбувається управо у бік обробленої поверхні.

Розглянута геометрія різця припускає установку вершини різця на рівні осі центрів верстата, а осі різця — перпендикулярно напряму подовжньої подачі. У разі установки різця вище або нижче за вісь центрів верстата кути різця змінюються. Для визначення переднього і заднього кутів в цьому випадку радіус оброблюваної заготівки повинен проходити через вершину різця.

Рисунок 2.6 – Зміна кутів різця залежно від його установки

 

Під час зовнішнього точіння для установки різця вище за вісь центрів (рисунок 2.6, І - б) передній кут γ збільшується, а задній кут α зменшується. Для установки вершини різця нижче за вісь центрів (рисунок 2.6, І-в) передній кут γ зменшується, а задній кут α збільшується.

Під час роботи розточувальними різцями кути α, γ та δ змінюються навпаки (рисунок 2.6, ІІ- а,б,в).

Практично вершину різця часто встановлюють декілька вище за вісь центрів, на величину, рівну (0,01—0,02)∙Д з огляду на те, що під час різання можливий деякий прогин різця від дії сил різання.

Установка вершини різця вище за вісь центрів зменшує кут різання δ, що полегшує процес різання, але при цьому знижується якість обробленої поверхні. Тому таку установку різця застосовують для чорнової (попередньою) обробки. Для установки осі різця не перпендикулярно напряму подовжньої подачі величини головного і допоміжного кутів в плані φ та φ1 змінюються.

Питання для перевірки знань

1. З яких частин складається токарний різець? Знати визначення усіх елементів леза різця. (*)

2. Як класифікуються токарні різці? (*)

3. У яких площинах вивчається геометрія токарного різця? (**)

4. Дайте визначення кутів в плані. (**)

5. Дайте визначення кутів в головній січній площині і площині різання. (**)

6. Як впливають кути різця на процес різання? (***)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)