АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обчислення

Читайте также:
  1. Вихідні дані для обчислення середньорічної вартості основних виробничих фондів
  2. Кількість лікарів стоматологів, що обслуговує дитяче населення району М. складає 8. Які дані необхідно мати для обчислення показника співвідношення?
  3. Методика обчислення розміру грошового відшкодування моральної шкоди, пропонована Є.С.Черноногом
  4. Обчислення в запитах СУБД MS Access (формули, вбудовані функції, функції користувача).
  5. ОБЧИСЛЕННЯ ДЕТЕРМІНАНТА n-го ПОРЯДКУ
  6. Обчислення еквівалентного рівня шуму, який коливається у часі
  7. Обчислення навантаження на головну балку.
  8. Обчислення навантаження на перекриття
  9. Обчислення навантажень на перекриття.
  10. Обчислення площі земельної ділянки
  11. Обчислення похибок при непрямих вимірюваннях.

Як ви вже знаєте, числа можна записувати в різних видах. Відповідно й обчислення можна здійснювати по-різному. Якщо дані числа раціональні, то дії над ними можна виконувати в звичайних або десяткових дробах - усно, письмово чи за допомо­гою калькуляторів. Якщо серед даних чисел є й ірраціональні, то обчислення можна вести у вигляді перетворень ірраціональ­них виразів або за допомогою десяткових наближень.

Для додавання і множення дійсних чисел а, b, с справджу­ються такі закони:

а + b=b + а- переставний закон додавання;

(а + b) + с = а + (b + с) - сполучний закон додавання;

а- b = b - а- переставний закон множення;

(а • b)с = а • (b • с) - сполучний закон множення;

(а+b)с = ас +bс - розподільний закон множення.

Віднімання означується як дія, обернена додаванню, ділен­ня - як дія, обернена множенню.

У множині раціональних чисел Q завжди виконуються дії додавання, віднімання, множення і ділення (за винятком ділення на 0). Виконуваністю дії ділення множина Q істотно відрізняється від множини цілих чисел Z, у якій ця дія вико­нується не завжди.

На практиці, розв'язуючи прикладні задачі, обчислення ви­конують не з абстрактними числами, а з числами, які виражають значення конкретних величин (маси, відстані, часу, швидкості, площі, об'єму тощо). Існують різні одиниці вимірювання цих та інших величин. Для кількісної характеристики однієї ве­личини можна використовувати різні одиниці вимірювання. Наприклад, у метричній системі довжину вимірюють у кіло­метрах, метрах, сантиметрах, міліметрах. Щоб порівнювати і виконувати дії над значеннями величин, потрібно вміти пере­творювати одні одиниці виміру на інші. Для цього користуються формулами або спеціальними таблицями. Наприклад:

радіан;

1га = 100 ар = 10 000 м2;

1 л = 1 дм3 = 1000 см3 = 0,001 м3.

Розв'язуючи прикладні задачі, переважно мають справу не з точними, а з наближеними значеннями величин. Щоб мати найменшу похибку в таких розрахунках, слід дотримуватися такого правила округлення.

Якщо число округлюють до деякого розряду, то всі наступні за цим розрядом цифри відкидають. Якщо перша з відкинутих цифр 0, 1, 2, 3 або 4 (5, 6, 7, 8 або 9), то останню цифру, що залишається, не змінюють (збільшують на 1).

Розв'язуючи прикладні задачі, ірраціональні числа звичайно округлюють, відкидаючи їх нескінченні «хвости» десяткових зна­ків. Наприклад, якщо треба знайти значення суми чисел π і з точністю до тисячних, пишуть .

Аналогічно можна знайти наближене значення добутку даних дійсних чисел: .

Тепер науковцям часто доводиться виконувати обчислення над числами, записаними в стандартному вигляді.

Запис числа у вигляді , де , п - ціле, нази­вають стандартним виглядом числа. Число п у такому записі називають порядком даного числа.

Запишемо в стандартному вигляді числа, якими виражають­ся маси Землі, Місяця і маленької мурашки.

5 980 000 000 000 000 000 000 т = 5,98*1021 т,

73 500 000 000 000 000 000 т =7,35*1019 т,

0,0000015 кг = 1,5*10-6 кг.

Числа записані в стандартному вигляді, можна додавати, віднімати, множити і ділити. Наприклад, якщо a= 4,2*105 і b =1,5*105, то

В останньому прикладі застосовано основну властивість відношення.

Питання про обчислення в математиці здавна було одним з найважливіших, а в окремі періоди - і найважчим. Відомий вчений середньовіччя Беда Достойний писав: «У світі є чимало важких речей, але немає нічого важчого за чотири дії арифме­тики». Оскільки теперішніх алгоритмів дій навіть над натуральними числами тоді люди не знали, одні рахували, користуючись квасолинами, кісточками слив чи камінцями, інші «на лініях».

Коли з'явились арифмометри, стали і їх використовувати. З винай­денням ЕОМ і особливо мікрокаль­куляторів навіть найскладніші об­числення стали доступні багатьом.

Сучасні комп'ютерні технології дають змогу автоматизувати процес обчислення. Доступною і простою для виконання різного роду обчислень є програма Excel, якою оснащено су­часні комп'ютери.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)