АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види юридичних осіб

Читайте также:
  1. Дієздатність громадян. Обсяг дієздатності фізичних осіб.
  2. І членів деяких юридичних осіб Засновники й учасники господарського товариства
  3. Організаційно-правові форми юридичних осіб
  4. Порядок відкриття та використання поточних рахунків юридичних та фізичних осіб у банках.
  5. Порядок надання документів для державної реєстрації юридичних осіб
  6. Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб
  7. Стаття 81. Види юридичних осіб
  8. Страхування майна юридичних осіб
  9. Угода про реадмісію осіб.
  10. Хто є платником єдиного податку з юридичних осіб?
  11. Юридичних норм

Вивчивши поняття, ознаки правосуб'єктності юридичної особи і способи їх створення, необхідно класифікувати їх за різними підставахми. При цьому студенти повинні враховувати такі критерії як ознаки юридичної особи, мету господарської діяльності, соціальні цілі, задоволення потреб певних груп населення, структуру юридичних осіб.

Для вивчення цієї частини питання використовуйте:

1. Цивільний Кодекс України, К. 2003 ст.81.

2. Гражданский Кодекс Украины. Научно-практический комментарий/Под ред. Довгерта. Х., «Одиссей», 2005, ст. 78-81.

3. М. І. Панченко Цивільне право України.. К. – “Знання” 2005, с. 67.

Після цього, враховуючи те, що в ході перетворень в економіці України все більше уваги, починаючи з 1990 року, приділяється підприємницьким суспільствам, студентам слід вивчити окремі види господарських суспільств.

Основними законодавчими актами, які регулюють правове положення господарських суспільств є:

1.Закон України «Про господарські суспільства» от 19.09.91 (з подальшими змінами)

2. Господарський кодекс України. К., 2003 р.

3. Цивільний кодекс України. К., 2003., ст. ст. 115-116.

Для вивчення такого матеріалу, як поняття акціонерного суспільства, його види, порядок формування, зміни статутного фонду, права і обов'язки учасників, майно суспільства, органи управління, слід вивчити:

1. Закон України «Про господарські суспільства» ст.ст. 24-49.

2. Господарський кодекс України. К., 2003 р.

3. Цивільний кодекс України, ст. ст.152-162,

4. М. І. Панченко Цивільне право України, К., “Знання”, 2005, с. 69-70.

Важливе значення в господарських відносинах мають такі види суспільств, як суспільство з обмеженою відповідальністю і суспільство з додатковою відповідальністю, які є вигідними і простими для засновників по порядку створення, управління і відповідальності учасників. У зв'язку з цим в Україні все більше створюються акціонерні суспільства і суспільства з обмеженою відповідальністю. Правове положення СОВ і СДВ регламентується ст. ст. 50-65 Закону України «Про господарські суспільства» ст. ст. 140-151 Цивільного кодексу України, з. 68-69 підручника М. І. Панченко Цивільне право України.

Такі види господарських суспільств, як повне і командитне, мають свої особливості в правовому статусі, де багато загального і існують певні відмінності. Цей матеріал викладений в ст. ст. 66-83 Закони України «Про господарські суспільства» і ст. ст. 119-139 Цивільного кодексу України з. 67-68 підручника М. І. Панченко Цивільне право України.

Вивчений матеріал є актуальним в сучасних умовах, оскільки в даний час приділяється велика увага таким суб'єктам підприємницької діяльності як господарські суспільства.

Проаналізувавши запропонований матеріал, студенти повинні прийти до висновку про те, що, вивчаючи детально правове регулювання окремих видів підприємницьких суспільств, вони не тільки набувають теоретичних знань, але і практичні навики майбутньої професії юриста.

 

Завдання для самоконтролю.

У зошиті для самостійної роботи

1. У вигляді схеми зобразите класифікацію юридичних осіб

Складіть статут СОВ при цьому використовуйте зразки документів

вказаних в підручнику А. В. Кибенко «Корпоративное право», Х., 1999 г. и М. І. Панченко Цивільне право України, К., 2005. с. 70-78

1. Підготуйте реферат на одну з тем:

· Порівняльна характеристика ВАТ і ЗАТ

· Порівняльна характеристика ПО і КО

· Чи можна назвати СДВ різновидом СОВ?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)