АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРИРОДА И ЕКОЛОГИЯ

Читайте также:
  1. Акушерство и гинекология
  2. Акушерство и гинекология
  3. Ваша истинная природа – Любовь и Счастье
  4. Волновая природа света
  5. Вопрос: Может ли сюда вмешаться природа, чтобы привести общество в равновесие?
  6. География и природа.
  7. География, природа, экология
  8. Гинекология Смерти
  9. Глава вторая. ФИЛОСОФСКИЕ ОСНОВАНИЯ БИОПОЛИТИКИ И ПРИРОДА ЧЕЛОВЕКА.
  10. ДВУСТОРОННЯЯ ПРИРОДА МАССОВОЙ КОММУНИКАЦИИ
  11. Дискретная природа электричества. Электроны и протоны
  12. Имидж и его природа

 

 

Текст 18. Екскурзоводи чакат посетителите в Чернобил

 

Сафари в Чернобил?! Подобна приумица може да се тълкува в най-добрия случай като проява на черен хумор. И все пак – колкото и парадоксално да звучи, едва ли в друг град може да се диша по-свеж въздух, отколкото в предизвикващия тръпки Чернобил. «Заради забраната на всякаква човешка дейност този регион се превърна в един от екологично най-чистите в Украйна», - твърдят съвсем сериозно от агенция «Чернобилинтеринформа», която организира посещения в т.н. «отчуждена зона». С една дума, всичко би било идеално, ако я нямаше… радиацията.

Странната идея да се развива туризъм на това страшно, обезлюдено място, където са живели 135 хиляди души, се заражда след доклад на ООН. Той призовава населението околовръст да се научи да живее в условията на радиация, консумирайки храна от други райони. И, забележете, - препоръчва индивидуалния туризъм като начин за привличане на средства. А там наистина имат нужда от пари, защото възстановителните работи след ядрената катастрофа са глътнали вече над 100 милиарда долара. Няколко туроператора от Киев вече рекламират екскурзии в Чернобил чрез своите Интернет-сайтове, но поне засега администрацията на мъртвата зона се въздържа от съдействие. Пък и по закон никой не може да влиза там без специално разрешение. Въпреки това с изключение на деца до 18 години, на пънкари, рокери и други шумни младоци се пуска кажи-речи всеки желаещ. От стотиците гости годишно повечето са учени, журналисти, политици, представители на чуждестранни организации по атомна енергия.

Но ето че през последните една-две години между посетителите се оказали и неколцина задгранични туристи, любители на екстремни приключения. Привлякъл ги не само рискът, «романтичният» гъдел да гледат пустите многоетажни сгради и осеяните с малки противогази детски градини, но и възможността да половуват от особената порода диви коне, пренесени тук в 1998 г., които се хранят с буйната заразена растителност. Поради прекратяването на индустриални и всякакви други човешки дейности радиацията е превърнала този район в истински резерват, един от най-големите в Европа. Радиоактивните частици, проникнали дълбоко в земята, са довели до избуяването на най-разнообразни мутанти при флората и фауната. В причудливите рога на един чернобилски лос, например, е открито такова количество стронций, че забранили да ги извеждат извън зоната.

«Не яжте местна храна, не слизайте от тротоара, вървете само след вашия гид и безопасността ви е гарантирана», - уверяват от украинските туристически агенции, без обаче да стигат дотам, че да предлагат зловещи сувенири под формата на шапки и тениски. «Всеки, който има дете, би трябвало да дойде тук и да разбере трагедията», - смята назначената за екскурзоводка, но добавя тъжно: «Силно се съмнявам, че ще дойдат».

 

Комментарий и задания к тексту:

 

предизвикващ - вызывающий

тръпка – озноб, дрожь

околовръст - вокруг

пари – деньги

кажи-речи – почти, приблизительно

неколцина - несколько

гъдел - щекотка

сграда – здание

храня се – питаться

стигам дотам – доходить до того

препоръчвам - рекомендовать

младок, младоци – молодые люди (разг.)

 

 

1. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: приумица, черен хумор, наистина, глътнали 100 милиарда доллара, въздържа се от съдействие, пънкари, рокери, осеяни, възможност да половуват, диви коне, избуяване, назначена за екскурзоводка.

 

2. Ответьте на следующие вопросы к тексту:

Какво организира агенция «Чернобилинтеринформа»?

Какви аргументи имат в тази агенция?

След какво се заражда идеята да се развива туризъм в Чернобил?

Какво говорят администрацията на мъртвата зона и законът?

Какво интересува туристите в Чернобил?

Какво говори екскурзоводката за перспективите на такъв туризъм?

 

 

Текст 19. 3емятa ce paзшиpявa в oблacттa нa eквaтopa

 

Haпocлeдък c фopмaтa нa 3eмятa ce cлyчвaт нeoбяcними нeщa, paзкpиxa cпeциaлиcти. Cпopeд aмepикaнcките yчeни Kокс и Чao oт 1998 г. нacaм нaшaтa плaнeтa e зaпoчнaлa дa ce paзшиpявa в зoнaтa нa eквaтopa.

Извecтнo e, чe зeмнoтo кълбo нe e c пpaвилнa фopмa, a e пpиплecнaтo нa пoлюcитe. Taзи гeoмeтpичнa фopмa е нapeчeнa oт yчeнитe гeoид, c дpyги дyми - пoдoбнa нa 3eмятa. Изcлeдвaния, нaпpaвeни c пoмoщтa нa кocмичecки cпътници, ca noкaзaли, чe пo линиятa нa eквaтopa ce нaблюдaвa yвeличaвaнe нa диaмeтъpa нa 3eмятa. C дpyги дyми плaнeтaтa ни cтaвa oщe пo-пpиплecнaтa.

Aвтopитe нa изcлeдвaнeтo ca Kpиcтoфъp Koкc и Бeнджaмин Чao, пocвeтили нa фeнoмeнa «пyлcaции» oкoлo 25 гoдини. Пo вpeмe нa нaблюдeниятa cи yчeнитe ca ycтaнoвили, чe пapaмeтъpът нa пpoмянaтa нa шиpинaтa нa 3eмятa, кoятo в нayчния cвят ce нapичa J2, в пo-гoлямaтa чacт oт вpeмeтo e нaмaлявaл. Ocнoвнaтa пpичинa за явлeниeто ce кpиe в тoвa, чe пopaди тoпeнeтo нa лeдoвeтe зeмнaтa мaнтия - cлoят, paзпoлoжeн мeждy зeмнaтa кopa и ядpoтo - cякaш изcъхвa. Oт 1998 г. нacaм oбaчe пoлoжeниeтo e тoчнo oбpaтнoтo. Cпopeд изcлeдвaниятa нa учените нито измененията в нивото на световния океан, нито прекалено бързото топене на ледената маса могат да бъдат причина за резките промени.

Cпeциaлиcтитe пpoдължaвaт дa изcлeдвaт явлeниeтo. Kокс, кoйтo пpeдcтaвлявa Цeнтъpa зa oкaзвaнe нa инфopмaциoнни и нayчни ycлyги Peйтиoн, кaктo и Чao, eдин oт вoдeщитe cпeциaлиcти нa HACA в тaзи oблacт, изкaзвaт пpeдпoлoжeниeтo, чe пpичинaтa мoжe дa бъдe в пpoмянaтa нa мacaтa нa «rpaницaтa» мeждy ядpoтo и мaнтиятa нa 3eмятa.

 

Комментарий и задания к тексту:

 

от … насам – с некоторого времени и до наших дней

земно кълбо – земной шар

топене - таяние

прекален – чрезмерный

приплеснат – сплющенный

 

1. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: напоследък, необясними неща, причина се крие, изсъхва, ниво на световния океан, ледена маса.

 

2. Ответьте на следующие вопросы:

Какво разкриха американските учени от 1998 г.?

Какво е известно за земното кълбо?

Колко години Кокс и Чао изследвали феномена «пулсации»?

Какво те установили?

Къде се крие основната причина за промяната на ширината на Земята?

 

Текст 20. Какви са световните тенденции в климата

 

Основният двигател на промените в климата е увеличаването на количеството въглероден двуокис в атмосферата. Нивото му се е покачило с една трета от началото на индустриалната революция през 1760-те години.

С повишаването на нивото на въглероден двуокис се покачва и температурата. Междуправителственият панел за промените в климата към Световната метеорологична организация е изчислил, че през миналия век светът се е затоплил с 0,6 градуса. През това столетие можем да очакваме покачване на средната температура в света с до 6 градуса.

Затоплянето ще доведе до повишаване на морското равнище в целия свят. Около 50 милиона души годишно вече имат проблеми с наводнения, причинени от бушуващи бури. Ако нивото на океаните се повиши с 50 см, броят на тези хора ще се удвои. Ако се повиши с 1 м, световният океан ще залее 1% от земите на Египет, 6% от Холандия и 17,5% от Бангладеш. Само 20% на Маршалските острови ще останат над водата.

Основните виновници за повишаването на нивата на въглероден двуокис са: изгарянето на твърди горива, някои аграрни дейности като неправилна оран и изсичане на горите. Човечеството вече е изсякло повече от половината от горите, които съществуваха след последния ледников период. Богатите нации в Северна Америка и Европа сега залесяват около 12000 квадратни километъра годишно, но в Южна Америка, Азия и Африка горите изчезват с 10 пъти по-висок темп.

Климатът в България се променя непрекъснато. Като трайните тенденции са покачване на температурите и намаляване на валежите през вегетационния период на растенията. Според учения през 2070 г. средната годишна температура ще се покачи с 4 градуса. През този век най-застрашени от опустяването ще бъдат Тракия и черноморското крайбрежие. Този процес се засилва в последните години от човешката дейност в селското и горското стопанство. Заедно с това непрекъснато ще растат неблагоприятните последствия за обществото. Възможно е спадане на средните добиви на зърно – с около 25% при царевицата, с 15% при пшеницата.

Изчислено е, че природните бедствия отнемат почти 250 хиляди човешки живота годишно и струват между 50 и 100 милиарда долара като материални щети. Например, през 1991 г. повече от 90% от убитите хора на земята загинаха от хидрометеорологични бедствия. Данните сочат покачване на броя на тези бедствия, включително суши, бури и наводнения. Въпреки че наводненията засягат по-голям брой хора, сушата и глада са довели до по-голямата част от жертвите. 43% от общия брой природни катастрофи се случиха в Азия. В същото време 80% от загиналите в света в периода 1990-2000 г. бяха убити в Азия. Загубите за селското стопанство, причинени от климатични аномалии, се изчисляват на 200 милиона долара годишно.

 

 

Комментарий и задания к тексту:

 

панел – конференция, секция

въглероден двуокис –двуокись углерода

покача – повышать, поднимать

затопля - согреть

равнище – уровень

изгаряне – горение, сжигание

гориво – топливо, горючее

оран – пахота, вспашка

гора – лес

залесявам – засаживать деревьями

траен – устойчивый, долговременный

валеж - осадки

струвам – стоить

селско стопанство – сельское хозяйство

горско стопанство – лесное хозяйство

щета – ущерб, вред

царевица – кукуруза

 

1. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: една трета, повишаване на морското равнище, изсичане на гори, ледников период, най-застрашени от опустяване, черноморско крайбрежие, процес се засилва, спадане на средните добиви на зърно, суша.

 

2. Ответьте на следующие вопросы:

Кое е основният двигател на промените в климата?

Кога е започнало да се покачва нивото на въглероден двуокис?

Как се е покачила средната температура в света?

До какво ще доведе затоплянето?

Кои са основните виновници за повишаването на нивото на въглероден двуокис?

Как се променя климатът в България?

Какви са щетите от природните бедствия?

 

 

Текст 21. 30-сантиметрова пеперуда лети над Малайзия

 

Най-голямата пеперуда в света носи името на гиганта на древногръцката митология Атлас. Гигантът обитава джунглите на Индонезия. Най-големият официално регистриран екземпляр е с размах на крилите от 30 сантиметра. Атласките пеперуди се отглеждат от местните жители в специални ферми, тъй като хербаризирани са изключително ценени като сувенири от туристи и колекционери. В литературата се споменават и други пеперуди с внушителни размери, като австралийската и бразилската. Засега обаче няма официално потвърждение за техните точни размери от достоверни източници. Според някои сведения през 1934 г. в Бразилия е била уловена пеперуда с размах 30,8 см.

Африканските скакалци са най-опустошителните насекоми на планетата. Хвъркатите пълчища, известни още като саранча, са с дължина от 4,5 до 6 см. Всеки един от скакалците изяжда за един ден листна маса, съответстваща на неговото тегло. По този начин един рояк с маса 1 тон може да унищожи за 1 ден храна, достатъчна за изхранването на 2500 души.

Рекордът за най-много убити за 1 минута комари принадлежи за финландеца Хенри Пелонпаа. През 1995 г. той успява да затрие за 60 секунди 21 кръвопиеца.

Африканската цикада е най-шумното насекомо на земята. Хвъркатият музикант издава звук с височина 106,7 децибела, измерен на разстояние от 50 см от цикадата.

 

Комментарий и задания к тексту:

 

пеперуда - бабочка

отглеждам - выращивать

скакалец – кузнечик, саранча

хвъркам - взлетать

тегло – вес

женска – самка

засега – на данный момент, пока еще

затрия – убить, стереть с лица земли (разг.)

изхранване – снабжение едой, пропитание

тон - тонна

 

1. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: древногръцка митология, хербаризирани, в литературата се споменават, инсект.

 

2. Ответьте на следующие вопросы:

Как се казва най-голямата пеперуда в света?

Къде тя обитава?

Какво правят с атласките пеперуди местните жители?

Кои са най-опустошителните насекоми на планетата?

Колко те изяждат за един ден?

Кое е най-шумното насекомо на земята?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)