АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ергономіка

 

Проектування робочого місця програміста належить до важливих проблем ергономічного проектування в області обчислювальної техніки. Робоче місце і взаємне розташування всіх його елементів повинні відповідати антропометричним, фізичним і психологічним вимогам. Велике значення має також характер роботи. При організації робочого місця програміста мають бути дотримані наступні основні умови: оптимальне розміщення устаткування, що входить до складу робочого місця і достатній робочий простір, що дозволяє здійснювати всі необхідні рухи і переміщення.

Потрібно підтримувати такі умови, щоб організувати підтримання оптимальної робочої пози. Робочий стіл програміста повинен відповідати сучасним вимогам ергономіки. Клавіатура, монітор, мишка повинні бути оптимально розміщені.

Основним робочим положенням програміста, як не складно догадатися, є положення сидячи. Робоча поза сидячи викликає мінімальне стомлення програміста. Раціональне планування робочого місця передбачає чіткий порядок і постійність розміщення предметів, засобів праці і документації. Тобто всі потрібні програмісту предмети повинні близько до нього розташовані, в зоні досяжності рук.

Рис. 4.5. Ергономіка робочого місця

 

Існують також такі поняття, як моторне поле, та максимальна зона досяжності рук.

Моторне поле - простір робочого місця, в якому можуть здійснюватися моторні дії людини.

Максимальна зона досяжності рук - це частина моторного поля робочого місця, обмеженого дугами, описуваними максимально витягнутими руками при їх русі в плечовому суглобі.

Оптимальна зона - частина моторного поля робочого місця, обмеженого дугами, описуваними передплечами при русі в ліктьових суглобах з опорою в точці ліктя і з відносно нерухомим плечем.

Дуже важливим являється те, як програміст працює з екраном монітора. Я маю на увазі положення монітору, його віддаленість, кут нахилу, інші речі.

Положення екрану визначається:

- відстанню прочитування (0,6.0,7м); -

- кутом прочитування, напрямом погляду на 20° нижче за горизонталь до центру екрану.

Повинна також передбачатися можливість регулювання екрану:

- по висоті +3 см;

- по нахилу від -10° до +20° відносно вертикалі;

- в лівому і правому напрямах.

Мій монітор – це 23-дюймовий DELL u2412m. Яскравість дисплею – 300 кд/м2. Монітор розташований на відстані 0.6 метрів від моїх очей. Цей монітор дуже зручно регулювати, по висоті – на 10 см, по нахилу горизонтальному - 30°, по вертикальному - 90°.

Істотне значення для продуктивної і якісної роботи на комп’ютері мають також розміри знаків, щільність їх розміщення, контраст і співвідношення яскравість символів і фону екрану. Якщо відстань від очей програміста до екрану дисплея 60.80 см, то висота знаку має бути не менше 3мм, оптимальне співвідношення ширина і висоти знаку 3:4, а відстань між знаками – 15.20% їх висоти. Співвідношення яскравості фону екрану і символів - від 1:2 до 1:15.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)